10 dingen die je beter kunt laten als je iets wilt veranderen

BeFunky_FEM_3816ab.jpg
image-2379

Begin jij vaak enthousiast aan een nieuw hardloopschema of detox week vol groene smoothies om vervolgens daarna weer in je oude patroon terug te vallen? Of wil je graag beginnen met mediteren maar lukt het iedere keer niet?

Dan ben je niet de enige!

Hier 10 dingen die je beter kunt laten als je werkelijke verandering door wilt voeren

1. Onrealistische doelen stellen. Wil je bijvoorbeeld gaan verhuizen en in de zelfde week aan een pittig hardloopschema beginnen? Vraag jezelf dan voor dat je aan dit voornemen begint af hoe haalbaar jouw plannen zijn. Een voornemen dat niet lukt is niet alleen zonde van je tijd, het is ook slecht voor je zelfvertrouwen omdat je onterecht jezelf kunt betichten van gebrek aan wilskracht.

2. Te groot beginnen. Ik heb zo vaak mensen gesproken die al meerdere malen begonnen zijn met mediteren (klik hier voor mijn gratis meditaties). Als ik vervolgens vraag waar het mis is gegaan is het 9 van 10 keer de tijdsduur. Ze beginnen bijvoorbeeld met 30 minuten. Dit is onrealistisch voor een ongetrainde geest.

Daarnaast is het beter bijvoorbeeld elke dag 5 minuten te mediteren dan één keer per week 30 minuten. Buiten het feit dat de 5 minuten vanzelf wel 10 minuten worden, is het ook belangrijk nieuwe gewoontes te ontwikkelen.

Elke dag bewust 5 minuten voor jezelf nemen bijvoorbeeld. Herhalende handelingen creëren nieuwe gewoontes in de hersenen. Hoe vaker je iets doet, hoe sterker de gewoonte (of neurologische verbinding) wordt.

3. Alleen je overwinningen vieren. We leven in een prestatie maatschappij en daarom wordt winnen beloond en falen over het algemeen niet. Toch hecht ik er waarde aan ook mislukkingen te vieren. Het gaat erom dat je namelijk daadwerkelijk iets geprobeerd hebt te ondernemen. Je had ook niets kunnen doen. Dat iets de eerste keer niet gelukt is, betekent niet dat het een tweede, derde, vierde of zelfs drieendertigste keer niet lukt. (Het online platform TED heeft bijvoorbeeld eerst 32 keer gefaald voordat het geslaagd is).

Vier daarom de moeite en moed die je in een veranderproces steekt.

4. Je doelen met niemand delen. Nu bedoel ik niet dat je je plannen maar met iedereen moet gaat delen die het horen wilt (of niet), maar het is bewezen dat een groep mensen met het zelfde doel een grotere kans op slagen hebben.

Omring je dus met mensen die aan het zelfde doel willen werken. Dit kan bijvoorbeeld op online platforms, sportscholen,  verenigingen en op (besloten) Facebookgroepen. Zij kunnen je ook helpen en motiveren als je bijvoorbeeld ergens op vastloopt.

5. Denken dat de kabouters het werk voor je doen. Je kunt bijvoorbeeld een boek lezen over mediteren, relaties of manifesteren, maar als je vervolgens niet in actie komt, zal er weinig veranderen. Tapas staat in de yogafilosofie voor discipline en innerlijk vuur. Vind een weg om jouw innerlijk vuur op te wekken zodat de motivatie door je lijf vuurt.

6. Zwart- wit denken: het is vandaag niet gelukt, dus het zal me wel helemaal niet meer lukken.

7. Denken dat verandering makkelijk is. ALLE verandering vergt een bepaalde mate van doorzettingsvermogen en hier horen twijfels en off-days nu eenmaal bij. Het gaat erom hoe je jezelf daarna weer kunt herpakken.

8. Te streng zijn voor jezelf en je schamen voor terugvallen. Gun jezelf de tijd om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen. Keur jezelf niet alleen maar goed als iets wel lukt, maar vergeef jezelf ook wanneer iets even niet lijkt te lukken.

9. Jezelf met andere vergelijken. Veel mensen hebben de neiging hun eigen hoofdstuk 1 met iemands anders hoofdstuk 10 te vergelijken. Vergeet niet dat iedereen ooit ergens begonnen is.

10. Dingen gaan doen die totaal niet bij je passen. Zo kan ik bijvoorbeeld wel willen dat ik volgend jaar op Wimbledon sta, maar ik heb echt een balgevoel van een aardbei (en dan ben ik aardig over mijzelf). Nou zou dat niet uitmaken als ik enorm van tenissen zou gaan stralen, maar ook dat is niet het geval. Kies dus iets wat je écht belangrijk vindt of leuk lijkt om te doen.

Heb je vragen over hoe je moet beginnen met mediteren, reageer dan op dit blog. Wil je meteen beginnen met de gratis meditaties? Klik dan hier.

Liefs & Namasté,

 

Femke

 

Bron foto: Julia & Glenn Photography

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.