7 manieren om beter te kunnen te gronden

gronding
image-9288

Een tijdje geleden las ik in een artikel van de Quote dat Yoga op dit moment de vier na snelstgroeiende business is. Dat is natuurlijk niet zo gek als je bedenkt dat we in deze tijd eigenlijk continu op ‘aan’ staan. Daarnaast verandert de wereld continu en in een steeds sneller tempo. Dit vraagt duidelijk iets van ons aanpassingsvermogen.

Juist in deze tijd bestaat er dus een grote behoefte aan een stabiele basis en voldoende veerkracht. En deze begint allereerst bij jezelf in een bewoond lichaam.

In de Yoga en Oosterse geneeswijzen licht de nadruk veel op preventie van klachten. En ook in de Westerse wereld merk je dat er steeds meer aandacht voor voorkoming van o.a. burn-out klachten komt.

De vraag is dus:

Hoe kun je op dagelijkse basis een gezond contact met jezelf behouden?

Meestal merk je aan de volgende kenmerken dat je niet meer zo goed gegrond bent:

 • je voelt je steeds onzekerder en vergeet dingen
 • je loopt tegen dingen aan, laat dingen uit je handen vallen (heb ik altijd!)
 • je voelt je duizelig of licht in je hoofd
 • je slaapt licht en wordt vaak (of vroeg) wakker
 • je reageert snel geïrriteerd of overgevoelig
 • je kunt slecht je grenzen voelen, bewaken of juist te sterk bewaken
 • je bent je onbewust van lichaamssignalen
 • je weet niet meer wat jij nu eigenlijk wilt, het contact met je intuïtie lijkt te zijn verstoord

Een van de beste manieren om te aarden is door iets fysieks te gaan ondernemen.

Hierbij een aantal manieren om weer opnieuw te kunnen gronden.

 1. Gegronde houding: als je een zittend beroep hebt zorg dan dat je goed zit achter je bureau. Bungelen je voeten niet boven de grond? Heb je voldoende steun in je rug?
 2. Blote voeten: trek als je thuiskomt meteen je schoenen uit. Even op blote voeten lopen zorgt ervoor dat door het gevoel van aanraking het lichaamsbewustzijn weer wordt wakker geschud en geven een gevoel van vrijheid.
 3. Yin Yoga: wanneer een teveel aan energie of spanning niet wordt ontladen, slaat deze zich op in je lichaam. Het ervaren van een stevige basis heeft veel te maken met een goed contact met je buik en bekken. Yin Yoga richt zich veel op de energiebanen- en centra van het onderlichaam, hetgeen een diep grondend effect heeft. Yin Yoga harmoniseert de chi-stroom (of prana-stroom).
 4. Jump Jump! Doe je headset op, zet Spotify aan en dans, spring of stamp. Laat je meeslepen door muziek. Zo voel je goed de grond onder je voeten en maak je weer contact met je gevoelsleven en geluksgevoel.
 5. Let’s go outside: als je je vermoeid voelt is de neiging al snel om lekker onderuit op de bank te gaan hangen achter een filmpje (met een glas wijn en nootjes). Kijk of je éérst even naar buiten kunt gaan, wat frisse lucht kunt halen. De natuur opzoeken is natuurlijk het allerfijnst, maar een rondje om doet ook al wonderen. Daarna zit je gegarandeerd heel anders op de bank.
 6. Masseren: Laat jezelf masseren. Niets werkt zo goed op onze gronding als aanraking.
 7. Dieren: Dieren zijn natuurlijke zen-meesters. Ze brengen je meteen terug in het hier & nu, vragen al je aandacht op, zijn dolblij om je te zien en reflecteren vaak direct je gevoelens of stemming.

En misschien heb jij zelf wel andere tips! Wat is jouw manier om beide voeten weer goed op te vloer te krijgen na een drukke werkdag?

 

Warme groet,

Femke

PS: Vind je het leuk om eens kennis te maken met Yin Yoga? Neem dan hier contact met mij op.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.