Als je even geen antwoorden hebt (+ Meditatie)

IMG_4458
image-8894

 

Ik kom er eerlijk voor uit: Ik ben dol op zekerheid.

En op rust en regelmaat.

Maar ik wil ook nieuwe onbekende dingen ontdekken.

En het liefst zoveel mogelijk dingen uit het leven halen die me gelukkig maken.

Een heel leuke paradox natuurlijk!

Een grappig plaatje met woorden van gelijke strekking poste ik een tijdje geleden op Facebook. En uiteraard herkende veel mensen zich in deze zoektocht naar rust en zekerheid, zonder het gevoel te krijgen iets leuks, bijzonders of nieuws te missen.

En deze dualiteit tussen het vertrouwde bekende en het veelbelovende onbekende komt dan ook vaak tot een knelpunt bij het maken van belangrijke keuzes.

Je wordt bijvoorbeeld boventallig verklaard op je werk en je krijgt de rijkelijke kans om het roer totaal om te gooien. Maar dit neemt dan natuurlijk wél weer een bepaalde mate van (financiële) onzekerheid met zich mee.

Om over allerlei relaties nog maar niet te spreken. We voeren ellenlange gesprekken, analyseren ons suf met vriendinnen over ‘wat we nu toch moeten doen met….?’ Wat de visie overigens alleen maar meer vertroebeld, omdat iedereen wel iets lijkt te zeggen waar wat in zit.

We piekeren. Spoken in ons slaap. En alles lijkt steeds meer te draaien om die ene vraag:

Wat moet ik nou doen?

Het leren op je gemak te zijn zonder antwoorden is een essentiële voorwaarde voor het krijgen van antwoorden.

~ Eckhart Tolle ~

We denken onszelf soms letterlijk vast vanuit de illusionaire veronderstelling dat we onszelf uit een probleem kunnen denken. Maar in werkelijkheid wordt de druk zo hoog, dat alle mogelijk ruimte voor oplossingen totaal verdwijnt.

Het in cirkeltjes zwemmen en zoeken naar antwoorden is dan ook een vruchtbare voedingsbodem voor angsten en sombere stemmingen. Het piekeren, analyseren, schuldigen zoeken en oordelen maakt ons dan steeds onrustiger.

We hechten ons aan onze idealen en gaan in strijd met wat er niet bij past. We denken zo voor onszelf te kunnen zorgen en zelfs gelukkig te worden, maar we creëren alleen maar meer dwang en strijd.

~ David Dewulf ~

De meditatie van deze week gaat over het leren comfortabel te zijn met het niet weten van antwoorden. Het is een moment van stoppen met zoeken naar de juiste antwoorden.

En hoe doe jij dat? Hoe maak jij keuzes tussen het oude bekende en het veelbelovende onbekende?

 

Liefs & Namasté,

Femke

PS: Als je graag meer begeleide gratis meditaties wilt proberen,  klik dan hier. 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.