Ben jij een yoga Krijger die niet van strijden houdt? Lees dit.

FEZ_7035

Boeken zijn mijn magische krachtbronnen. Wanneer ik ergens vastloop, ga ik voor m’n boekenkast staan. En vervolgens weet ik dan ‘ineens’ wat me te doen staat. Zo ook deze week.

Direct springen de letters ‘Wijze mannen van Susan Smit’ mij tegemoet. Susan haar woorden voelde in mijn twintiger jaren dan ook een beetje als die van een net grotere zus. Zo bleek ook nu weer.

Ik sla het boek open en lees:

De laatste 2 jaar leidde een serie gebeurtenissen ertoe dat ik de mannelijke energie in mezelf moest aanspreken. Ik werd uitgedaagd te strijden. Erboven staan en teren op innerlijke kracht voldeed niet meer; ik moest mijn tanden laten zien.

Tadaa!

Mijn wonderlijke kast met wijze lessen schuift zoals altijd precies DAT naar voren wat ik even moet lezen (klinkt bijna een beetje Harry Potter-achtig ha ha…..).

En dit keer is de les dus mannelijke kracht, grenzen stellen, strijden en m’n tanden laten zien.

En tja, laat dat nou net iets zijn waarbij ik liever de ‘liefdevolle krijger’ uithang dan ‘de krijger die haar tanden laat zien’.

Stiekem neig ik soms voor de weg van de minste weerstand, om de uiterlijke harmonie maar niet te veel te verstoren. Wel zo lekker rustig. Tot dat het punt komt waarbij dit juist meer weerstand oplevert. Nu niet van buiten, maar van binnen.

In de Oosterse filosofie worden deze tegenstellingen (binnen/buiten, mannelijke/vrouwelijk) YIN & YANG- waardes genoemd.

2c363833f8d64e76dcc9956295545ed8

Onze vrouwelijke energie (yin) hebben we meestal wel goed onder de knie, denk hierbij bijvoorbeeld aan: zachte, ronde, verzorgende, flexibele, kwetsbare en scheppende kwaliteiten.

Deze vrouwelijke energie is echter zo natuurlijk aanwezig dat strijden, begrenzen, autonoom zijn en kiezen voor jouw weg, kortom onze mannelijke energie, wat passief kan worden.

Niet zelden omdat deze kant over het algemeen, door onszelf en/of de omgeving, nu eenmaal gezien wordt als minder fraai of zelfs egoïstisch.

Toch hebben we zowel de vrouwelijke(yin)-kant als mannelijke (yang)-kant allebei nodig. Het restulataat van te veel yin of yang kan ‘het geheel’, wie wij zijn als volledig mens, uit balans brengen.

Zonder vrouwelijke energie worden we bijvoorbeeld een te doelgericht, actie gedreven ongeleid projectiel, zonder mannelijke energie lopen we het gevaar té kwetsbaar, onbegrenst en week te worden. (klik hier voor een lijstje met yin/yang kwaliteiten)

De kracht van wie we zijn als mens ligt dus precies in het speelveld tussen deze tegenstellingen.

Ons hoofd kan echter nog weleens wat roet in het eten gooien. Het zit vol overtuigingen die we in de loop van ons leven hebben opgebouwd.

Deze overtuigingen gaan zich een beetje ‘bemoeien’ met de natuurlijke flow, de beweging tussen deze YIN & YANG tegenstellingen. We gaan dan zoals Byron Katie het zo mooi zegt: ‘vechten met de realiteit’.

dd362e0e0ca004d3ef0be40850a4c2f0

 

Een oefening die mij helpt ruimte te maken voor mijn ‘YANG kanten’ is de techniek Voice Dialogue. De ontwerpers van deze techniek maken de vergelijking met een bus met allemaal ‘ikken’ die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken.


In de op deze Voice Dialogue gebaseerde reflecterende oefening van deze week leer je daarom hoe je de innerlijke Yang- energie meer kunt laten stromen.

 

Nu mijn vraag aan jou: Hoe beperk jij jezelf (soms) door je mannelijke energie te weinig ruimte te geven? Je mag je vragen altijd achterlaten onder deze post. Ik beantwoord ze graag.

Ben je geïnteresseerd in een volledige interactieve Voice Dialogue sessie? Neem dan hier contact met mij op.

Of wil je graag andere gratis meditaties proberen?

Klik dan hier.

Lijkt het je leuk samen met vrienden te mediteren? Deel deze gratis meditaties dan met hen.

Liefs & Namasté,

 

Femke

Bron foto meisje met hoed: Byron Katie
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.