Blijf jij jezelf straffen voor fouten uit het verleden? Zelfvergeving (2)

image-9453

Hoe ga je om met fouten die je in het verleden gemaakt hebt? Je hebt wellicht dingen gedaan die je achteraf anders had willen aanpakken. Je hoofd zegt dat je het moet loslaten, maar in je hart voelt het anders.

In de blogpost van vorige week ging het over:

  • hoe je kunt leren jezelf beter te begrijpen als je jezelf blijft straffen voor fouten uit het verleden
  • hoe je die kritische stem van het hoofd kunt verzachten en je hart meer kunt vertrouwen door het toepassen van mededogen.

Acceptatie en het nemen van je verantwoordelijkheid

Deze week gaat het over de tweede stap naar zelfvergeving: acceptatie.

En deze is waarschijnlijk de meest lastige.

Je accepteert namelijk eerst het bestaan van een persoonlijk patroon of actie. Je erkent het. En net als bij het leren begrijpen van jezelf, gaat het er bij acceptatie ook niet om dat je je fouten gaat goedkeuren. Maar je leert wel de gevolgen te erkennen en accepteren.

Zo is acceptatie dus niet het zelfde als: ‘Tja, zo ben ik nu eenmaal en mensen nemen mij maar zoals ik ben’. Dan ontken je je verantwoordelijkheid.

Maar wanneer je dingen in je leven gedaan hebt die je graag anders had gedaan, kun je bijvoorbeeld wel leren zeggen: ‘Ik weet dat ik dit gedaan heb en daar mensen mee gekwetst heb en dat vind ik vervelend/pijnlijk/etc. Daarom probeer ik nu mijn leven opnieuw in balans te brengen’.

Bij deze tweede stap kun je vervolgens ook je excuses aanbieden aan mensen met wie je het graag wilt goedmaken, mochten deze mensen daar voor openstaan. Indien dit niet het geval is, kun je ook dit alleen maar verwerken en uiteindelijk accepteren.

Acceptatie van imperfectie

Jij, ik en alle andere mensen in deze wereld maken fouten. Niemand is perfect. En juist onze gedeelde imperfectie, maakt ons mens.

Denk eens aan mensen die jij fantastisch vindt, die je bewonderd of waar je respect voor hebt. Ook deze mensen hebben fouten gemaakt. Waarom zou jij anders zijn dan deze mensen? Wat maakt jou anders dan alle mensen in de wereld die allemaal imperfect zijn en fouten maken?

En daar komt nog bij, wanneer we kosten wat kost proberen te vermijden dat we ooit nog fouten maken, gaan we leven als een soort starre robot. We piekeren te veel hoe we misstappen kunnen voorkomen en WHOOSH! Weg spontaniteit, gekheid, zelfexpressie en innerlijke vrijheid.

Het ontwikkelen van meer zelfcompassie heeft dus niets te maken met het maken van fouten of niet. Het gaat er juist om dat je jezelf waardevol leert vinden ondanks je imperfecties.

Mantra’s & Affirmaties voor meer acceptatie

De volgende mantra’s en affirmaties kun je integreren in je meditatie beoefening (klik hier voor de lijst met begeleide meditaties op soundcloud)

Het is bijvoorbeeld fijn om de dag op deze manier af te sluiten, zodat je jezelf minder gaat veroordelen voor de dingen waarbij jij het gevoel hebt dat je tekortschiet.

Kijk eens of er verhalen zijn van de kritische stem in je hoofd die tussen jou en je vrij voelen instaan. Erken het verhaal volledig zonder het te veroordelen.

Tijdens deze meditatie kun je vervolgens je hand op je hart neerleggen en de volgende manta’s/affirmaties herhalen:

  • Ik accepteer mijzelf met al m’n fouten
  • Moge ik mijzelf volledige accepteren in al m’n imperfectie
  • Moge ik mijzelf goed vinden zoals ik ben
  • Ik neem verantwoording voor mijn leven
  • Alles wat ik doe, doe ik om bepaalde behoeften te bevredigen die ik nu begrijp
  • Ik laat minder goede beslissingen uit het verleden los
  • Als ik beter had geweten, had ik beter gedaan
  • Moge ik van mijn fouten leren zonder mijzelf te veroordelen

लोकाः समस्ताः सुखिनो भवन्तु (MAY ALL BEINGS IN THE WORLD BE HAPPY & FREE) ♡.

Liefs & Namasté,

Femke

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.