Blijf jij luchtkastelen bouwen over je droombaan?

faces-places-72dpi

Toen ik vroeger op school zat wist ik beter wat er buiten het klaslokaal gebeurde, dan daarbinnen. Yep, I LOVE dagdromen. Mijn levendige fantasiewereld kwam mij goed van pas bij het schrijven van verhalen. Maar het is wel de helft van de puzzel. De andere helft heet: ACTIE.

Het is fantastisch om je een beeld te vormen van jouw droombaan. Begrijp me niet verkeerd, ik zou mij levendige verbeeldingswereld voor geen goud kwijt willen.

Maar wat als dromen een ontsnapping wordt van de realiteit?

In deze blogpost kom je er achter wat jou tegenhoudt je droombaan te verwezelijken en in actie te komen.

Ok dromer!

Untitled design(3)
image-1645

Pak je dagboek of een groot vel papier. Schrijf boven aan het papier:

Wat houdt mij tegen om m’n dromen te gaan volgen?

Daarbij kun je gebruik maken van de volgende subvragen:

 • Heb ik een gebrek aan overzicht? Bijvoorbeeld: ik weet niet waar ik zou  moeten beginnen.
 • Heb ik een gebrek aan zelfvertrouwen? Bijvoorbeeld: ik ben toch niet zo goed als …
 • Ben ik aan het generaliseren? Bijvoorbeeld: het lukt niemand om daar z’n brood mee te verdienen
 • Heb ik een handicap waar ik onzeker over ben? Bijvoorbeeld: dyslexie
 • Ben ik aan het doemdenken? Bijvoorbeeld: in die branche zijn er toch niet genoeg banen
 • Ben ik onrealistisch? Bijvoorbeeld: ik ben nog niet goed genoeg
 • Ben ik aan het zwart/wit denken? Bijvoorbeeld: andere lukt het altijd een gave baan te vinden, mij nooit
 • Heb ik een gebrek aan talenten? Bijvoorbeeld: in mijn dromen kan ik geweldig schrijven, in het écht schrijf ik nooit

Had jij bij bovenstaande vragen een vreemde combinatie van enthousiasme en angst? Werd je geconfronteerd met je eigen belemmerende overtuigingen? Dan zijn jouw dromen zeker een indicatie voor waar jouw hart ligt. Je weet heel goed wat je wilt, maar je ervaart iets wat IEDEREEN ervaart: angst. Gefeliciteerd, je bent normaal!

Iedereen heeft dezelfde stem in zijn of haar hoofd:

 • je bent niet goed genoeg
 • anderen zijn beter
 • wie denk jij wel niet dat je bent?
 • waarom zou het jou wel lukken?
 • ik weet niet wat goed is om te doen

of

BLA BLA BLA BLA BLA BLA

Vertwijfeling hoort bij het vinden van jouw pad, bij het aanvoelen waar jouw Dharma (levenspad) je heen leidt. Als het verhaal van Bhagavad Gita begint (een van de bekendste yogateksten) ervaart Arjuna een grote innerlijke strijd. Hij weet niet wat hij moet doen. En doen is hierbij het sleutelwoord: je krijgt inzichten door actie te ondernemen, dingen te gaan proberen en ondervinden.

Dromen en visualiseren is een prachtige manier om een indicatie te krijgen van wat je wilt gaan doen, het kan een eerste flits van inzicht of intuïtief beeld opleveren: dit is wat ik wil gaan doen. Maar je hebt actie nodig om uit te vinden of dit ook werkelijk zo is. Je kunt dit niet uitvinden in je hoofd.

Zonder actie kom je vast te zitten in de verstrikkingen van je eigen gedachtes. Uiteindelijk draai je jezelf altijd vast in piekeren.

Jouw relatie met angst

Je kunt 1000 trainingen volgen die beloven dat angst volledig verdwijnt, maar helaas pindakaas, angst gaat niet weg zonder hem aan te gaan, door dat te gaan doen wat je angst oplevert.

Yoga, coaching, meditatie en mindfulness leren je de angst niet weg te duwen, maar met je mee te nemen. Waardoor je relatie met angst veranderd. Hij wordt behapbaar. Ook het werken met overtuigingen, visualisaties en Body Drum Release helpen je om je angst te accepteren in plaats van er aan proberen te ontsnappen. Dit maakt dat je de stappen buiten je comfort zone wél durft te nemen.

Toen ik bijvoorbeeld een paar jaar geleden voor het eerst yogles gaf vond ik het niet leuk, m’n stem trilde en het zweet stond op m’n rug. Maar ik wist: dit is wat ik wil gaan doen! De tweede keer was ook eng en de derde, vierde en vijfde keer ook. Maar doordat ik yogales gaf, kon ik bij de angst blijven. Ik kon hem accepteren, hij hoefde niet weg.

Maar de angst verandert. Hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker iets wordt. Nu vind ik lesgeven geweldig. Ik ervaar een gezonde spanning, energie die je nodig hebt om een groep te kunnen dragen, maar geen angst meer.

Angst & onze hersenen

Stel je voor dat er een soort digitale snelweg in je hoofd bestaat. Via deze wegen reist informatie tussen onze verschillende hersencellen. Iets wat je in het verleden angst heeft opgeleverd, ligt als angstige informatie opgeslagen in de hersenen. Hoe pittiger de emotie destijds, hoe gevoeliger deze digitale snelweg is. Maar, en dit is een grote MAAR: deze informatie ligt niet vast!

977019b8154efbd842bac670e04566b7

Om het voorbeeld van mijn yogales er nog maar even bij te pakken: ik heb mijn neurologische snelweg veranderd. Ik associeer lesgeven nu met plezier in plaats van spanning. Yoga had mij geleerd bij de angst te blijven en mijn eigen acties hebben deze neurologische verbindingen in m’n hersenen veranderd door veel les te gaan geven.

Untitled design(4)

 1. Wat zou een ‘aller- aller- eerste kleine stapje’ kunnen zijn van jouw dromen? Bijvoorbeeld: je droomt er van een eigen restaurant te beginnen en je hebt geen ervaring & opleiding in deze branche. Een eerste stapje zou kunnen zijn: praten met personen die een eigen restaurant hebben. Hoe zijn zij ooit begonnen? Wat vinden ze leuk en minder leuk aan het werk? etc etc.

 2. Voel de angst die deze stap wellicht al oproept en oefen regelmatig met deze mindfulness mediatie, ga yogalessen volgen of ervaar wat coaching voor jou kan betekenen.

 3. Vertel een dierbare vriend of vriendin waar je mee bezig bent en vraag om wat aanmoediging. Zoek iemand uit die het leuk vindt jou te stimuleren. Mensen vinden het té gek iets praktisch te kunnen doen om jou te helpen bij het behalen van je droom

 4. Ga de eerste stap zetten en laat de uitkomst los. Neem je angst mee. Weet dat het normaal is angst te voelen. Het gaat om het doen, niet om het niet voelen van angst.

 5. Weest super TROTS op jezelf dat je de stap hebt genomen. Hoe eng je het ook vond en hoe fout het misschien ook is gegaan. Het gaat niet om perfectie, het gaat om het doen.

Mocht je vragen hebben, reageer dan op dit blog. Ken je iemand anders die lekker blijft wegdromen? Feel free to share deze blogpost. Als je jezelf herkende in bovenstaande post is LifeCoaching of yoga misschien iets voor jou.

Veel liefs & Namasté,

Femke

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.