Blijf jij jezelf straffen voor fouten uit het verleden? Zelfvergeving (1)

image-9421


Zelfvergeving: mededogen zijn de zaden voor het veranderen van je gedrag.

Jaren geleden, toen ik mij voor het eerst ging verdiepen in persoonlijke ontwikkeling, las ik iets over mededogen en zelfvergeving.

Als je mededogen voor jezelf hebt, begrijp je en accepteer je jezelf. En als je een fout maakt, vergeef je jezelf.

Ik had in het verleden dingen gedaan waar ik me voor schaamde.

En met mijn acties had ik zelfs mensen pijn gedaan en verloren.

Hoe kon ik mijzelf hier nu zo maar voor vergeven?

Hoe verder ik echter kwam in het boek, hoe meer ik tot de ontdekking kwam dat deze veroordelende innerlijke stem dacht mij een dienst te bewijzen.

In een soort wanhopige poging fouten in het verleden als leraar te zien, liet ik mij volledig leiden door deze innerlijke kritische stem.

Ik dacht dat het luisteren naar de interne aanvallen zou helpen. Dat ik zo zou voorkomen opnieuw in soortgelijke situaties te komen.

Dat de stem scherpe pijn van diepe schaamte en zelfafwijzing opleverde, was gewoon het bewijs dat ik écht een fout gemaakt had veronderstelde ik.

Mensen hadden mij afgewezen door de fouten die ik gemaakt had en iets in mij wilde geloven dat ik daarom fout WAS.

En toch bleef mijn aandacht getrokken worden naar een zin:

Begrijp jezelf.

Terwijl ik deze zin bleef herlezen, viel ineens het kwartje.

Ik begreep ineens WAAROM ik had gedaan wat ik had gedaan.

Het leek even of ik een moment lucht kreeg na een lange tijd onder water te zijn geweest.

Dit onverwachte inzicht was mijn eerste stap naar meer geluk en mededogen.

Ik begreep ineens welke behoefte ik had proberen te vervullen met mijn acties.

Inmiddels jaren verder, heb ik ontdekt dat mededogen of compassie een vaardigheid is die iedereen kan leren.

En misschien herken je wel iets in dit verhaal. Je vindt dat je in het verleden foute keuzes gemaakt hebt. Of misschien verwijten andere mensen je zaken die je in hun ogen niet goed hebt gedaan.

3 Stappen naar compassie

Ik heb nu eigenlijk pas een aantal jaar een gezonder zelfbeeld en ervaar over het algemeen een gevoel van eigenwaarde. Maar het grootste verschil tussen mij en de persoon die ik toen was, is dat ik mijzelf niet meer definieer naar wat andere mensen van mij vinden.

Soms vergeet ik de magie van mededogen even, natuurlijk. En ik merk dan dat ik in een verwijtende denkwijze verzand.

Maar over het algemeen niet meer. En dat gun ik iedereen ♡.

Het ontwikkelen van mededogen verloopt vaak (grofweg) in 3 stappen:

  1. Begrip
  2. Acceptatie
  3. Vergeving

Deze week richten we ons op begrip. En in het bijzonder het verschil tussen begrip en goedkeuring.

Je kunt geen nieuw hoofdstuk beginnen, als je het oude hoofdstuk maar blijft herlezen

Zelfcompassie is iets anders dan je gedrag goedkeuren. En het is ook niet het zelfde als niet meer je best doen of egoisme. Sterker nog, als jij beter in je vel zit, kan je meer échte aandacht hebben voor anderen.

Op het moment dat je gaat begrijpen WAAROM je doet wat je doet of hebt gedaan wat je hebt gedaan, ga je inzien dat je acties het gevolg zijn van een diepere behoefte die je probeerde te bevredigen. En niet omdat je zwak of slecht bent.

Dit is ook het moment waarop we doorkrijgen dat jezelf bekritiseren helemaal niet effectief is en dat het de kansen van terugval in oude patronen juist vergroot.

En hoewel het misschien sociaal volledig geaccepteerd is: jezelf er van langs geven zal je geen beter persoon maken. Je zult je er alleen slecht en onzeker door blijven voelen. En deze frustratie is juist voelbaar voor de mensen om je heen.

Daarnaast zul je vaak merken dat je andere mensen om goedkeuring en bevestiging gaat vragen. Daarmee bedoel ik helemaal niet dat we als mensen volledig zelfvoorzienend door het leven moeten gaan. Maar wel dat we een bepaalde mate van emotionele balans in onszelf kunnen vinden, waardoor we ons niet afhankelijk voelen van de goedkeuring van anderen.

Reflectie op begrip

Je kunt het verleden niet veranderen. Maar je kunt wel jezelf  beginnen te begrijpen zodat je op den duur ook andere beslissingen kunt nemen die jou en je dierbaren meer geluk brengen.

De volgende reflectieve vragen kunnen je helpen jezelf te begrijpen (note, niet alle inzichten komen a la simsalabim, geef jezelf de tijd):

Zorg ervoor dat je even ergens rustig kunt zitten, met je rug recht en je voeten stevig op de grond. Haal een paar keer diep adem. Voel je lichaam. Voel hoe je in- en uitademt zonder daar iets aan te veranderen.

Klik hier voor de audio versie.

  • Wat voor gedrag veroordeel jij van jezelf uit het verleden? Bijvoorbeeld patronen in relaties, je loopbaan, studie, wat je eet, wat je drinkt, je levenstijl, gezondheid, financiën etc? Of is er iemand anders die jouw gedrag veroordeelt?
  • Wat doe of deed je precies? Probeer het gedrag zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven.
  • Aan welk gevoel probeerde je te ontsnappen met dit gedrag? Wat voor gevoel wilde je voorkomen? Toen je deed wat je deed, hoe voelde je je toen? Eenzaam, gefaald, angstig, waardeloos, verloren, gekleineerd, verlaten, misbruikt, gedwongen, niet gezien etc? ‘Ik voelde mij…… en daarom deed ik/ging ik…..’.
  • Kun je enigszins begrijpen (note: je hoeft het dus niet goed te keuren) waarom je deed wat je hebt gedaan?

Hoe beter je jezelf leert begrijpen, hoe beter je patronen uit het verleden kunt loslaten en door kunt gaan met het leven hier en nu.

De zaden van mededogen zijn al in je aanwezig. Dat weet ik zeker. Ze hebben alleen jouw aandacht nodig ♡.

Warme gr,

Femke

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.