Voice Dialogue

Wat is Voice Dialogue?

Voice Dialogue is één van de technieken die ik graag inzet bij een coachingtraject.

Ken je toevallig onderstaand liedje?

I’m a bitch, I’m a lover, I’m a child, I’m a mother, I’m a sinner, I’m a saint
Meredith Brooks

Herken je de verschillende kanten van jezelf in dit liedje van Meredith Brooks?

Soms komt de bitch in je naar voren en soms voel je je net een klein meisje. Misschien heb jij ook een deel in jou dat zich overal (en om iedereen) zorgen maakt. Terwijl een ander deel juist zaken weer heel makkelijk kan loslaten.

Voice Dialogue kan je helpen meer balans in jezelf te vinden, betere beslissingen te maken, positieve bindingspatronen te ontwikkelen en tegenstrijdige gevoelens te begrijpen.

Deze techniek heeft veel overlap met de principes uit de Vedische filosofie en is o.a. beïnvloed door de Jungiaanse Psychologie,  Psychosynthese, Gestalt therapie en Psychodrama. Volgens de filosofie van Voice Dialogue hebben we niet ‘één zelf’ maar meerdere ‘sub-patronen’ of energieën in onszelf.

Ik hoor je denken: Jo Femke, betekent dit dan dat ik meerdere persoonlijkheden heb? Nope. Dit ervaren we allemaal.

Bekende innerlijke delen van jezelf die je regelmatig kunt ervaren zijn de perfectionist, de controleur, de innerlijke criticus, de pusher, de pleaser, de dromer, het innerlijk kind, het vrije kind, het bange kind, de rebel, zengirl of partygirl.

Op je werk ben je bijvoorbeeld weer anders dan thuis, of bij je vrienden. Zie het als verschillende kanten van jezelf.

Hoe Voice dialogue meer rust brengt

Het gaat er niet per direct om dat je van alles aan jezelf moet gaan veranderen. Via voice dialogue leer je zonder oordeel naar al deze ‘delen’ en behoeftes van jezelf te kijken, te ervaren hoe ze ontstaan zijn en wat ze op dit moment nodig zouden hebben.

Hierdoor onstaat er een natuurlijke innerlijke rust en balans doordat je de verschillende kanten van jezelf, de donkere en de lichte, leert omarmen. Daarnaast komt er meer evenwicht tussen de verschillende verlangens die het leven met zich meebrengt.

In plaats van de vraag  ‘welk deel heeft nu gelijk?’ verschuift de vraag naar ‘hoe kunnen deze innerlijke behoeftes elkaar gaan aanvullen?’.

Jij wilt bijvoorbeeld beter leren aangeven wat je wilt. Voice Dialogue laat je inzien ‘welk deel in jou’ dit lastig maakt. De pleaser in jou ziet het misschien helemaal niet zitten om te gaan aangeven wat ze wilt.

In plaats van deze pleaser weg te duwen, leer je het erkennen en herkennen waardoor het vanzelf rustiger wordt. Alle delen in jezelf zijn als het ware een soort gedachtes die allemaal gezien en gehoord willen worden.

Klinkt het je nog steeds vaag in de oren? Ook dat is heel normaal. Voice Dialogue is een methode die je het beste kunt ervaren. Net als meditatie kun je er wel over praten, maar om het principe werkelijk te voelen kun je het het beste gewoon gaan doen. Nieuwsgierig?

Of wil een ander deel in jou er nog iets meer over lezen?

 

Cover van Ik en mijn ikken

Meer lezen over Voice Dialogue

 

Wil je weten wat een cochingtraject voor jou kan betekenen?

Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest