De kracht van hartsverbinding (Metta)

image-9406

Het is niet wat er werkelijk gebeurt wat ons lijden veroorzaakt,

Het is wat we tegen onszelf zeggen over wat er gebeurt.

Pema Chödron

Een tijdje geleden had ik het met iemand op Facebook over het geloven van onze gedachten.

Deze persoon vertelde mij dat ze heel graag haar gedachten niet wilde geloven, maar dat het haar niet lukte. Of dat het haar een tijdje lukte, maar dat ze vanaf het moment dat ze opstond eigenlijk meteen al weer allerlei angstige gedachten had.

Ze wilde wel met meer interesse kijken naar haar pijnlijke gedachten en geloven dat ze niet per definitie ‘de waarheid’ weergaven. Maar het leek haar eigenlijk alleen maar meer gedachten te brengen. Iets dat haar logischerwijs nare gevoelens opleverde.

Dus hoe kan zij hier het beste mee omgaan?

Hoe kunnen we ons bewust zijn van onze gedachten zonder volledig gek te worden van de vicieuze cirkel van gedachten?

Waarschijnlijk heb je al weleens gehoord van de term ‘overlevingsmechanisme’. Een proces dat bijna altijd volautomatisch in werking worden gezet wanneer we het moeilijk hebben en wanneer we onszelf proberen te beschermen tegen pijnlijke of destructieve gevoelens.

Piekeren

En een van de strategiën om onszelf te proberen te beschermen van pijnlijke gevoelens is eindeloos denken, piekeren en malen. We gaan dan vaak ofwel intern beschuldigen (en mankeert iets aan ons) of we gaan de schuld bij de ander neerleggen (de ander is fout), of allebei.

Een van de vragen die meditatie leraar en psychotherapeute Tara Brach vaak stelt in haar boeken is:

Wat wil ik NIET voelen?

Ongemakkelijke gedachten proberen eigenlijk altijd ongemakkelijke gevoelens te maskeren.

Deze vraag, wat wil ik niet voelen, of welk gevoel probeer ik te vermijden, is een van de belangrijkste ingangen om weer terug te komen bij jezelf.

‘Wat wil ik niet voelen?’, brengt ons in contact met het gevoel dat we juist proberen te vermijden. Wanneer we stapje voor stapje kunnen benoemen wat we voelen (angst, beklemming, verdriet), krijgt ons lichaam door dat het niet meer op de vlucht hoeft te slaan. We pellen zo laag voor laag de spanning af.

We kunnen de pijnlijke gevoelens van schaamte, eenzaamheid of verdriet dan laten rusten in een ruimer gewaarzijn.

En wat is dit ruimere gewaarzijn dan precies? Het is de essentiële bedding voor het leren omgaan met moeilijkheden: liefdevolle vriendelijkheid.

Het leren schenken van liefdevolle aandacht aan onszelf op momenten dat we het moeilijk hebben- en beginnen met piekeren- is van belang omdat de onvoorwaardelijke liefdevolle ruimte ons leert dat het veilig genoeg is om pijnlijke gevoelens toe te laten. Hierdoor zullen de gevoelens steeds minder in gedachtevorm opstijgen naar het hoofd.

Liefdevolle Aandacht Meditatie

Beoefen onderstaande liefdevolle- aandacht meditatie. (note: ga niet zelfstandig aan de slag met heftige traumatische gebeurtenissen uit het verleden als je hier geen ervaring mee hebt, in geval van twijfel mag je altijd contact opnemen, dan kijken we samen even of het handig is om zelfstandig te mediteren).

PS: Als je graag andere gratis meditaties wilt proberen,  klik dan hier.

Deze blogpost was de laatste post voor de zomervakantie. De eerst volgende post zal weer op dinsdag 30 augustus 2016 verschijnen.

Yoga op het strand in Den Haag

Ik hoop dat de zon snel weer gaat schijnen en dat jullie een hele fijne zomer hebben! Mocht je het leuk vinden om deze zomer mee te doen met yoga op het strand? Kijk dan hier op de website van Tulsi Treats, waar ik deze zomer tot het strandyoga Teacher Team behoor.

Yin Yoga intenstive

Op zaterdag 2 juli geef ik een Yin Yoga Intenstive van van 15:30 – 17:30 uur bij Yoga Studio Saktiisha in Den Haag. Yin Yoga heeft een diepe rustgevende werking. En hoe langer je in een bepaalde houding kunt blijven, hoe groter het effect op lichaam, geest, emoties en energie.

De intensive is ook geschikt om een persoonlijk thema aan te dragen (mocht je vragen hebben, stuur me dan een pb)~ we zullen deze dan verbinden aan een yin yoga houding.

Liefs & Namasté,

Femke

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

4 thoughts on “De kracht van hartsverbinding (Metta)

 • 2 juli 2016 at 10:41
  Permalink

  Dag lieve Femke, wat weer fantastisch is ook weer deze voorlopig’laatste’ blogpost van jou…en die meditatie..wauw: zoo goed: hier kan ik de komende maanden zeker mee vooruit, thanks voor alles!! Jij ook een hele fijne zomer toegewenst! Lieve groet Mariet

  Reply
  • 4 juli 2016 at 22:08
   Permalink

   Dat is mooi om te horen Mariet. Ik wens jou ook een hele warme zomer (in hart en weer) toe.

   Liefs!
   Femke

   Reply
 • 6 september 2016 at 05:55
  Permalink

  Ik weet en voel geen antwoord op de vraag wat ik niet wil voelen. Ik wil juist alles voelen, maar heb t idee dat dat niet gebeurt. Mijn dochter zegt wel eens tegen me: mama ik hou zoveel van je dat t pijn doet. Ik hou ook van haar, maar ik vóel het niet… 🙁

  Reply
  • 7 september 2016 at 15:16
   Permalink

   Beste Julia,

   Dat is helemaal niet erg, al kan ik me voorstellen dat het pijnlijk voor je is.

   Wanneer we voor het eerst stil staan en ons open stellen voor wat we voelen, is het niet ongebruikelijk dat we niet direct contact krijgen met ons gevoelsleven. Zeker wanneer er zich in het verleden pijnlijke of intense situaties hebben voor gedaan, waarin het toelaten van gevoelens niet mogelijk of gewenst was.

   Op momenten dat je er achter komt dat je iets niet voelt, kun je ook hier bewustzijn naar toe brengen, zonder dat je iets van je zelf moet voelen of het feit dat je niets voelt te veroordelen: ‘Het is oké dat ik nu niets voel’.

   Je kunt wellicht een mindfulness cursus starten of ondersteuning vragen van een coach/therapeut bij dit traject, zodat je langazaam aan weer vertrouwen krijgt in het toelaten van gevoelens.

   Warme gr,
   Femke

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.