De mindful brieven heler

Mayallbeingbhappy.jpg
image-3885

Waarom zou je een brief schrijven naar iemand die je gekwets heeft die je vervolgens toch niet opstuurt?

De relatie die we vroeger met onze ouders hadden zegt veel over hoe we nu een relatie aangaan met liefdespartners als volwassenen. Dit gaat over het algemeen volledig onbewust.

Misschien ken je ook wel het bekende experiment van de bekende fysioloog Ivan Pavlov over onze conditioneringen: als een hond tijdens het zien van eten een tegelijkertijd een bel hoort, gaat op den duur de hond ook kwijlen bij het horen van de bel, zonder dat hij eten ziet.

Zo is het ook bij ons. Wanneer er in vroegere relaties is gebleken dat je iemand niet helemaal kon vertrouwen of er niet voor je was, ligt dit nog steeds in je onderbewsute opgeslagen.Dit noem je in de yogafilosofie ook wel samskara.

We nemen deze angsten en behoeftes mee naar het hier & nu en kunnen zelfs onbewust bepaalde partners blijven aantrekken, zodat dezelfde sitatie zich blijft herhalen. Dit bepaalt een negatief bindingskarma.

Als je een positief bindingskarma wilt ontwikkelen, is het daarom belangrijk te beginnen bij de bewustwording van jouw vroegere ervaringen.

Ze zeggen weleens: ‘you can’t heal what you don’t feel’: als je niet eerst alle emoties kunt toelaten, kun je ze ook niet loslaten. Deze stap wordt nog al eens overgeslagen, omdat de stap naar vergeving veel positiever klinkt.

Schrijven is een goede coaching methode om gedachtes uit je hoofd te krijgen, meer overzicht te creëren en emoties als kwaadheid en verdriet een plaats te kunnen geven. Pas als al deze emoties zijn doorvoelt en verwerkt, kan er uiteindelijk plaats worden gemaakt voor vergeving.

Heel veel vrouwen wachten bewust of onbewust op een moment waarop een oude relatie afgesloten kan worden. Ze blijven rondlopen met vragen die maar niet beantwoord worden.

Op deze manier geef je onbewust jouw kracht en verantwoording weg aan iemand die wellicht wel nooit met antwoorden komt, omdat hij ze zelf bijvoorbeeld niet eens heeft. Je aandacht is dan onbewewust steeds bij de andere persoon.

Untitled design(3)
image-3886
Erkennende mindfulness reflectie

Een goede oefening om oud verdriet te verwerken is deze:

Denk aan een situatie waarin je geraakt wordt door iets dat je huidige partner, of een ex-partner, zei of deed. Misschien moet je daarvoor dus even terug de tijd in, of wellicht is er juist een recent moment geweest waarin jij je gekwetst hebt gevoeld.

Laat de situatie echt even helemaal terugkomen en word je bewust van eventuele emoties in je lichaam.

Als je een situatie hebt gevonden pak je een groot stuk papier of open je een leeg document op je computer.

1. Schrijf allereerst de hele situatie helemaal uit. De volgende vragen kunnen daar bij helpen:

 • Wat gebeurde er precies?
 • Wat deed jouw partner of ex-partner precies wat jou zo raakte?
 • Wat voor gevoel geeft dit jou?
 • Wat maakt je boos?
 • Wat maakt je het meest verdrietig?
 • Wat voor gedachtes gaan er op dit moment allemaal door je heen?

2. Hoe reageerde jij op de ander?

 • Klapte je dicht?
 • Werd je kwaad? Hoe ziet dat er uit als jij kwaad wordt?
 • Trek je jezelf terug? En hoe doe je dat?
 • Heb je de ander jouw verdriet laten zien en hoe doe je dat?
 • Heb je je emotie juist verstopt en wat maakte dat je dit deed?
 • Wat voor gevoel had je over jezelf na deze gebeurtenis?

3. Wat had je eigenlijk graag gewild van de ander?

 • Waar hoopte je op?
 • Waar verlangde je naar?

4. Doet deze situatie je aan een vroeger moment denken? Is er een eerder moment geweest in je jeugd waarin je deze dynamieken herkent tussen jou en een of beide ouders?

 • Wanneer heb jij je als kind ook zo boos, verdrietig, teleurgesteld, gekwetst, buitengesloten, onveilig, beschaamd, onzeker, incapabel, eenzaam of angstig gevoeld?

Het schrijven van de brief

Schrijf nu een brief naar je vader of moeder.
 • Zet een stoel voor, of naast je, op een aftand die voor jou prettig voelt. Stel je nu voor dat hier je vader of moeder op zit.
 • Het kan ook helpen een foto, eigendom, kledingstuk of muziek van je vader of moeder erbij te pakken, zodat je écht een stukje aanwezigheid van hem of haar voelt.
 • De volgende vragen kunnen je eventueel op gang helpen:
 1. Wat heb je niet van je ouder(s) gekregen wat je graag had gewild?
 2. Welke behoeftes of verlangens zijn niet ingevuld?
 3. Wat heeft je teleurgesteld?
 4. Wat heeft je pijn gedaan?
 5. Wat heeft je boos gemaakt of wat maakt je nog steeds boos?
 6. Toen jij dit zei/deed, gaf mij dit …… gevoel
 7. Ik blijf steeds met vraag….. rondlopen en dat geeft mij …. gevoel
 • Maak je geen zorgen of je het goed of fout doet, je kunt dit namelijk niet verkeerd doen. Alles wat je schrijft is goed.
 • Creatieve expressie is helend omdat je datgene wat verstopt lag in het onderbewuste naar het bewuste brengt. Laat jouw persoonlijke creativiteit los op dit proces. Misschien wil je oude foto’s van jezelf, jullie gezin of oude herinneringen bij jouw brief voegen.
 • Ga je brief later niet ‘pefectioneren’. Het gaat erom dat je de meest rauwe ongecensureerde gevoelens kunt uitten. Geef jezelf hier volledig toestemming voor. Als je voelt dat je tegen weerstand aanloopt, erken deze dan en schrijf deze uit. Bijvoorbeeld: eigenlijk durf ik je deze brief niet te schrijven omdat….
 • Misschien kost het jou langer de tijd om deze energie goed op te bouwen. Ook kan het zijn dat je voelt dat je vroeg in de ochtend de meeste helderheid hebt of juist s’avonds als iedereen al ligt te slapen. Neem zo lang de tijd als voor jou goed voelt. Dat kan een dag, week, maand of zelfs een jaar zijn. Het kunnen ook een serie van verschillende brieven worden die je in de loop van een langere periode schrijft.

Binnenkort komt er een vervolg op deze oefening. Verwerking is een stapsgewijs proces dat ik zorgvuldig steentje voor steentje opbouw. Als je geïnteresseerd bent in meerdere meditaties en oefeningen, laat je naam & email adres dan hier achter.

Als je iemand anders kent die zijn of haar bindingskarma positief wilt ontwikkelen, voel je dan vrij om deze oefening te delen.

En als je vragen hebt kun je natuurlijk reageren op deze pagina.

 

Veel liefs & Namasté,

 

Femke

 

Source painting: art by Mishy

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.