De moed van imperfectie

De moed van imperfectie

‘Ik denk dat de meeste mensen inmiddels een behoorlijk gevoelige bullshitmeter hebben als het om zelfhulpboeken gaat. Er zijn te veel boeken die beloften doen die ze niet waarmaken of het veel gemakkelijker doen voorkomen om te veranderen dan het is. In werkelijkheid is elke zinvolle verandering een proces.’

Can I get an AMEN?

Begrijp me niet verkeerd, ik  ben uiteraard niet vies van een potje sleutelen aan jezelf, maar wel op een reële manier alsjeblieft. Zelfontwikkeling is volgens mij nog steeds niet het zelfde als een kant en klare FEBO kroket uit de muur trekken. Verandering houdt vaak hard werken en een bepaalde mate van discipline in, waarbij allerlei chaotische gevoelens ook nog eens om de hoek komen kijken. Ervaar je dit ook zo? Dan zit je op de goede weg!

Untitled design-9

Sociologe Dr. Brené Brown liep zelf na jarenlang onderzoek naar schaamte een enorme burnout op. Uiteindelijk heeft ze uit de stellingen van haar eigen onderzoeksdata geleerd wat nu precies nodig is om ‘een bezield leven’ te kunnen lijden.

Ik juich haar theorie over compassie, moed en verbondenheid in deze tijd dan ook van harte toe. Nu klinken deze bevindingen van Dr Brown an sich niet groundbreaking, maar juist haar realisme en nadruk op oefening (ook wel innerlijke discipline of tapas in de yogafilosofie genoemd) in dit boek spreken mij enorm aan.

Aan de hand van haar eigen levensverhaal (waarin ze haar werkelijke emoties niet onder stoelen of banken steekt), weet ze de lezer te bemoedigen met haar eigen vernieuwde definities.

 ‘Moed is eigenlijk een habitus, een gewoonte, een vaardigheid. Je krijgt moed door moed te tonen. Net zoals je leert zwemmen door te zwemmen, leer je moedig te zijn door moedig te zijn.’

Laat het los!

Als herstellende perfectionist, weet ik dat er niet zoiets bestaat als: ‘perfectionisme loslaten’.  Als er zoiets als perfectionisten anoniem (PA) zou bestaan zou ik in ieder geval zeker bij de club horen.

Ik ben nu gelukkiger dan ik ooit was. Niet omdat ik nooit meer onzeker ben, maar doordat ik inderdaad steeds meer dingen ben gaan durven door ze gewoon te gaan doen. En tja, daarbij spelen compassie, moed en verbondenheid nu eenmaal een grote rol in.

Dus raak niet ontmoedigd wanneer perfectionisme je in de weg zit. Voel wat je voelt en neem alsnog de stappen die je spannend vindt. Zoals je in onderstaand filmpje kunt zien ben je niet de enige.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.