Een manier om het goede in onszelf te leren zien (metta oefening)

IMG_4906

Ik hoorde laatst een verhaal over liefdevolle vriendelijkheid van de inspirerende mindfulness leraar Jack Kornfield dat me ontroerde en dat ik graag met jullie wil delen.

Op een school in Amerika wordt een lerares op een dag moe van haar leerlingen die in een onrustige en rebelse bui zijn. Ze vraagt iedereen te gaan zitten en geeft de pubers een stuk papier.

Op het schoolbord schrijft ze alle namen van de leerlingen uit de klas op. Ze vraagt alle leerlingen de namen over te schrijven.

De leerlingen worden nu stiller. Nieuwsgierig naar wat gaat komen.

Ze vraagt alle leerlingen vervolgens achter ieders naam op de lijst één ding op te schrijven wat ze bewonderen aan deze persoon.

Later dat jaar, op een andere onrustige dag voor het begin van de kerstvakantie, vraagt de lerares alle leerlingen wederom te gaan zitten.

Vervolgens geeft ze iedere leerling een stuk papier met daarboven zijn naam. Daaronder staan alle uitgeknipte en stuk voor stuk opgeplakte goede eigenschappen die iemand anders van hun gezien had.

Jaren later kreeg de betreffende lerares een telefoontje van de moeder van Robert. Robert was een bijdehante jongen, maar toch had hij altijd een bijzondere plek in het hart van de lerares gehad. Het was een triest bericht: Robert was omgekomen bij een missie in de Golfoorlog.

Op de begrafenis van Robert waren veel van zijn oud middelbareschoolgenoten. Na de dienst kwam de moeder van Robert naar de lerares toe en liet haar een briefje zien dat duidelijk gevouwen, vies en verfromfaaid was.

Het was het briefje waarop de lerares de 26 uitgeknipte dingen had uitgeknipt die Robert z’n klastgenoten aan hem bewonderde. Robert had het briefje al die tijd bij zich gedragen.

Vervolgens lieten meerdere oud-studenten hun doorleefde briefjes zien.

Dit verhaal laat zien dat we allemaal de neiging hebben onze eigen goedheid te vergeten, gewoon zoals we van nature zijn. En dat het geloof van iemand anders, het geloof in jouw zijn en basale goedheid als mens, zo immens veel kan betekenen.

The bud

stands for all things,

even for those things, that don’t flower

for everything flowers, from within, of self-blessing;

though sometimes it is necessary

to reteach a thing it’s loveliness

to put a hand on the brow

of the flower

and retell it, in words and in touch

it is lovely

until it flowers from within, of self-blessing

~ Galway Kinnell~

Liefdevolle vriendelijkheid oefening

We laten onze waardering voor een ander vaak pas zien op speciale gelegendheden (huwelijken, pensioen, afscheid, begrafenissen), terwijl er zoveel waarde ligt (voor zowel de gever als de ontvanger) in het uiten van onze waardering op reguliere basis.

Het benadrukt onze gedeelde menselijkheid.

Wanneer we ons emotioneel uit balans of eenzaam voelen, kunnen we onze ware natuurlijke goedheid vergeten. Deze Liefdevolle vriendelijkheid oefening maakt dat je weer in contact komt met dat iets dat er altijd is: onze natuurlijke heelheid.

 1. Haal iemand in je gedachte die geloofde in jouw natuurlijke goedheid: een leraar, een familielid, collega, vriend of vriendin. Zorg dat je er helemaal gegrond (of geaard) bijzit met beide voeten stevig op de grond en voel datgene wat iemand in jou heeft gezien in je hart.
 2. Wie kan jij vandaag helpen herinneren aan zijn of haar ware natuurlijke goedheid?

Wat doet deze oefening of het lezen van dit blog met jou? Wat resoneert er met jou?

Je kunt onder aan deze post reageren of je antwoord direct naar mij sturen.

Mocht je nog andere vragen hebben na het lezen van deze post of doen van de oefening, voel je dan vrij deze te stellen.

Voor andere meditaties, kun je hier verder kijken.

 

Liefs & Namasté,

Femke

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

3 thoughts on “Een manier om het goede in onszelf te leren zien (metta oefening)

 • 27 oktober 2015 at 21:30
  Permalink

  Hallo Femke,
  Ik word hier best verdrietig van. En dan vooral het stukje van ” haal iemand in je hoofd die in mij geloofde en mijn goedheid zag”
  Er komt niemand naar boven. Ze zullen er best wel zijn maar toch ….

  Warme groet Anja

  Reply
  • 28 oktober 2015 at 10:11
   Permalink

   Lieve Anja,

   Liefdevolle vriendelijkheid gaat vaak om hele kleine gebaren en momenten. Het is echter niet voor iedereen even makkelijk om te visualiseren of om iets in gedachte opnieuw te ervaren. Je kunt dan als het ware niet meteen contact krijgen met dit gevoel van goedheid. Je doet dus niets verkeerd.

   Kijk of je de komende dagen opmerkzaam kunt zijn op mensen die eenvoudigweg vriendelijk tegen je zijn. En voel of je op dat moment (of wellicht daarna) deze vriendelijkheid werkelijk in je hart kunt ontvangen. Of je als het ware even bij dit gevoel kunt blijven, er ruimte voor kunt maken, voordat je weer doorgaat met de rest van je bezigheden.

   Zo kan je langzaam aan (dat is de oefening) meer liefde gaan opwekken in je hart.

   Love & Light voor jou Anja!
   Femke

   Reply
   • 28 oktober 2015 at 19:58
    Permalink

    Dank je wel voor je reactie Femke! Ga ik zeker aan werken.

    Liefs Anja

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.