Empowerrrrr bij verlatingsangst

BeFunky_FEM_3928ab.jpg

 

Wanneer jij je steeds als een soort charmante kameleon aan jouw emotioneel onbeschikbare geliefde aanpast, kan je op een goed moment het contact met jezelf kwijtraken.

Je geeft onbewust steeds een beetje meer van je innerlijke kracht weg en krijgt heel geleidelijk het gevoel dat jouw zelfcontrole je door de vingers glipt.

Hoe kom je nu weer terug bij jezelf als je verlatingsangst ervaart? Een van de beginpunten is zelfacceptatie.

Misschien heb jij ook al meerdere keren geprobeerd te praten met jouw onbeschikbare geliefde. Of wellicht heb je op een andere manier emotionele toenadering geprobeerd te zoeken en krijg je steeds de deksel op je neus.

Dan kun je gaandeweg zomaar je eigen behoeftes aan intimiteit gaan negeren of wellicht zelfs ontkennen.

Ook als hij steeds met excuses komt die erg plausibel klinken, durf je wellicht op een gegeven moment niet meer te vragen om de dingen waar jij werkelijk van droomt.

Want hoe belangrijk is dat nu eigenlijk als je je bedenkt in wat voor situatie hij zit? Dan kan jij niet ook nog eens over jouw gevoelens gaan beginnen, want dat kan hij er echt niet bij hebben, toch? Gebroken beloftes en het niet nakomen van afspraken zijn mogelijk geen verrassing meer voor je.

Ik sla hier even bewust een provoserende toon aan om het volgende punt te maken.

Bij emotioneel onbeschikbare mannen zie je namelijk vaak dat zij op een of andere manier altijd een verhaal hebben waardoor ze écht niet naar je toe kunnen komen, met je op vakantie kunnen gaan of een familiebezoekje kunnen afleggen. Steeds als je denkt: nu gaat het goedkomen, glipt hij als een vis door je vingers weg.

En een kenmerk van jou is waarschijnlijk dat je graag begripvol wilt reageren en niet te moeilijk wilt doen.

Als een partner echter steeds het zelfde signaal afgeeft, namelijk ‘ik heb iets anders te doen wat belangrijker is dan jij’, kan dit een enorme impact hebben op je gevoel van veiligheid en zelfvertrouwen.

De belangrijkste vraag is dan: kun jij zelf je gevoelens blijven erkennen als iemand anders deze steeds negeert?

Zelfacceptatie is in eerste instantie het leren luisteren naar lichaamssignalen. Wanneer voelt iets goed? En herken je dat zeurende onderbuik gevoel als je iets accepteert wat je eigenlijk liever niet wilt?

Het leren vertrouwen van deze signalen is dan ook de eerste stap naar innerlijke kracht en zelfvertrouwen. Zo kun je langzamerhand zelf het stuur van je eigen levensgeluk weer in handen gaan nemen, in plaats van het blijven hopen en wachten op verandering.

Toen ik een paar jaar gelden voor het eerst met zelfacceptatie aan de slag ging werd ik me vooral bewust dat ik wel van alles voelde, maar er niet naar luisterde.

nieuwe versie

Wanneer je echter lange tijd gewend bent je eigen toeters en bellen te negeren, gaat het lichaam op een gegeven moment met grover geschud te werk. ‘Wie niet luisteren wilt moet voelen’ lijkt het te roepen.

Emoties an sich horen bij het leven. Of je ze nu wilt of niet. Niemand huppelt volledig ZEN door zijn of haar bestaan. We kennen blije, stressvolle en verdrietige tijden. Ook als je een perfect gelukkige relatie hebt, zullen er af en toe minder leuke emoties ten tonele verschijnen.

Emoties hebben trouwens ook wel degelijk een functie: ontlading & signalering.

Ze geven aan dat iets niet helemaal klopt. Ook na een stressvolle periode is het normaal dat emoties worden geuit, daarna komt het lichaam weer terug in zijn natuurlijke balans.

Maar misschien heb je het gevoel dat je door jouw emoties de emotioneel onbeschikbare man alleen maar verder wegjaagt, waardoor je ze gaat verstoppen.

Hoofdpijn, rugpijn, maagpijn, stijve nek en hyperventilatie kunnen bijvoorbeeld zo’n alarmbel zijn. Met name de vrouwen onder ons die compleet in de ontkenning schieten bij het woord emoties, zijn vaak ook de gene die bij het woord zelfacceptatie alleen al spontane jeuk krijgen (geloof me, ik ken het verschijnsel).

OK met niet OK

export
image-2495
Het is  belangrijk op te merken of jij je mag voelen zoals je je voelt. Wanneer het uiten van emoties bij jou thuis vroeger bijvoorbeeld niet gewaardeerd werd, kan het heel goed zijn dat je hier nu als volwassene moeite mee hebt. Of dat er wellicht zelfs oude emoties nooit geuit zijn, waarvan je nu het bestaan niet meer wilt, of kunt ontkennen.

In het laatste geval kan het zo zijn dat je onverwerkte emoties ofwel geïnternaliseerd zijn (in de vorm van constante zelfkritiek bijvoorbeeld) of wel geëxternaliseerd (in de vorm van constante kritiek op anderen). Een combinatie is ook mogelijk.

Wanneer je het principe van zelfacceptatie door begint te krijgen, zal het je steeds gemakkelijker af gaan. Als je een emotie er gewoon even laat zijn, ontstaat er vervolgens juist ruimte voor blijdschap, ontspanning en energie. Met als absolute beloning OK zijn met wie je bent: Soms OK en soms even niet.

De volgende stap wordt dan het uitspreken van jouw emoties. Jezelf kwetsbaar durven opstellen met de wetenschap dat jouw emotioneel onbescbikbare liefje wellicht niet weet hoe hij op jouw vraag moet reageren. Mogelijk gaat hij zelfs van alles proberen om zich maar uit de benauwde situatie te redden. Maar als je het op zo’n moment dan voor elkaar krijgt om je eigen gevoelens te blijven erkennen, is dat een groot eerbetoon aan jezelf.

Misschien voel je tegelijkertijd de behoefte om je eigen emotie dan weer vlug weg te relativeren zodat je niet hoeft na te denken over de mogelijk consequenties voor jullie relatie. Een andere mogelijkheid is dat je gaat proberen je partner te veranderen of goed te praten. Wanneer je dit ervaart, ben je eigenlijk al weer een stukje bij jezelf vandaan gedreven en voel je misschien de paniekerige innerlijke noodzaak je weer snel terug naar hem te bewegen.

Maar misschien heb je nu ook een klein stukje van de andere kant van de medaile gevoeld: zelftrouw. Trouw zijn aan wat jij voelt, vindt en verlangt. Werkelijke verandering begint bij jou.

Untitled design(3)

Tips voor het oefenen van zelfacceptatie:

  1. Kijk of je kunt beginnen met kleine situaties voordat je aan de slag gaat met het grote werk. Mag je geïriiteerd zijn wanneer iemand bij de kassa voordringt? Let goed op je eigen gedachtes en veroordelingen.
  2. Probeer wanneer je onverwachts in een situatie terecht komt die voor jou emotioneel beladen is, eens jouw gevoelens bewust toe te laten. Wanneer jij op dit moment een relatie hebt met een emotioneel onbeschikbare partner zul je hoogswaarschijnlijk situaties tegenkomen waarin jij je niet begrepen voelt. Observeer ook nu of je de neiging hebt deze gevoelens meteen de onderdrukken door middel van amusement, afleiding, rationele relativeringen, sigaret(ten) of glas(zen) wijn.

Als je meer inzichten over jouw eigen beschikbaarheid in de liefde wilt krijgen, kijk dan hier voor gratis meditaties & oefeningen.

Heb je iemand anders in je omgeving die stoeit met ingewikkelde relaties? Voel je vrij om dit blog te delen.

Veel liefs & Namasté,

Femke

 

Beeldmateriaal: Glenn & Julia Photography

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.