Ergens mee zitten en loslaten

IMG_6137
image-8793

 

Op het moment volg ik een Yin Yoga Teacher Training bij de Nieuwe Yogaschool in Amsterdam. En het vak meditatie wordt gegeven door de liefdevolle Tijn Touber. Tijn is zo’n leraar waarbij je ongeveer bij elke zin het gevoel hebt dat hij iets bijzonders, óf bijzonder grappigs gaat zeggen.

Dat was ook zo in de les van afgelopen zaterdag. Tijdens de meditatieles kwam er een zin over het modische woord loslaten die écht BAM insloeg:

Alles wat je toelaat, laat jou los

~ Tijn Touber ~

Zo simpel!

Maar niet altijd zo gemakkelijk.

Toelaten van een innerlijke beleving

Hoevaak gaan we niet op ons yogamatje of meditatiekussen zitten om stiekem toch ergens vanaf te komen of iets los te laten? Ik betrap mezelf er in ieder geval regelmatig op: via een spiritueel achterdeurtje fopt m’n geest mij wederom in het sturen van m’n ervaring.

Nu heb ik het niet over prettige ervaringen. Het is meestal heerlijk om de innerlijke vuurwerkshow van dankbaarheid, liefde en verwondering te voelen.

Maar hoevaak durven we nu werkelijk met iets te gaan zitten als we een baaldag hebben? Zitten met iets zonder het te willen gaan analyseren of oplossen? Zelfs in de volksmond roepen we maar al te vaak tegen elkaar: ‘Ah, daar moet je niet meer zitten joh’ of ‘Laat het los!’

En in hoeverre is loslaten in deze context dan niet een verlichte versie van aversie?

Aantrekken en afstoten

Volgens de Boeddha zijn er acht menselijke ervaringen die onze geest domineren en waar al onze gedachten zo’n beetje over gaan:

Lijstje A: Wat we graag willen

 1. Plezier
 2. Bewondering
 3. Erkenning
 4. Verkrijgen (van alles wat je maar wilt)

Lijstje B: Wat we niet willen:

 1. Pijn
 2. Schuld
 3. Schande
 4. Verlies*

We zijn eigenlijk dus de hele dag bezig met dingen die we wél of niet willen. Een voortdurende beweging tussen aantrekken wat we wensen en afstoten wat we willen voorkomen.

We denken door continu lijstje A na te jagen en lijstje B te voorkomen werkelijk geluk te vinden. Terwijl het juist de continue krampachtige beweging tussen aantrekken en afstoten is die ongelukkig maakt.

De uitdaging is dus juist met iets te gaan zitten wat we niet willen. Bij iets aanwezig te blijven. Iets te voelen. Iets te horen. Net zolang totdat het jou loslaat (en dan daar weer geen doel van maken, ha!). Zo ontstaat er letterlijk een ver-lossing.

Ontmoeten wat er is geeft vertrouwen

Met iets gaan zitten of bij een innerlijke ervaring aanwezig te blijven, schept vertrouwen. Denk maar eens aan een iemand in je omgeving waar je veel vertrouwen in hebt. Een vriend of familielid waarbij je volledig jezelf kunt zijn met al je gekheden.

Verwacht je dat deze persoon al je probelemen voor je oplost? Of is het voldoende dat je volledig jezelf kunt zijn en dat er gewoon naar je geluisterd wordt als dat nodig is? Dat je gewoon iemand hebt bij wie je altijd terecht kunt?

Meditatieve oefening: ergens mee gaan zitten

Denk aan een situatie waar je op dit moment wat over piekert, geen traumatische zaken, maar gewoon iets dat als een verveelde goudvis steeds rondjes zwemt in je hoofd.

Ga daar nu 1 minuut mee zitten.

 • Hoe en waar voel je dit in je lijf?
 • Hoe voelt de ervaring als geheel?
 • Passen er woorden bij je ervaring? Of kleuren?
 • Kun je de neiging opmerken om aan je ervaring te gaan sleutelen? Of er van weg te lopen?
 • Hoe is het om naar iets te kijken, zonder de druk dat je iets hoeft op te lossen?

Wil je graag geleide gratis meditaties proberen?  Klik dan hier. 

 

Liefs & Namsté,

Femke

Bron: * lijstjes met dingen die we wel of niet willen komt uit het boek van Sarah Powers ‘Insight Yoga’.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.