Ervaar jij schuldgevoelens als je voor jezelf kiest?

Redder
image-8929

 

Laatst las ik een spreuk waar ik eigenlijk wel een beetje om moest grinniken:

Wanneer mensen zeggen dat je veranderd bent, betekent dit eigenlijk gewoon dat je gestopt bent met leven op hun manier.

Balans tussen effectieve en ineffectieve afhankelijkheid

Ik dacht er even over na en dit is natuurlijk precies wat er vaak gebeurd als je beter voor jezelf gaat zorgen, autonomer en authentieker wordt.

Je bent je ineffectieve afhankelijkheid van anderen aan het overwinnen, je grenzen aan het versterken en emotionele verstrikkingen in afhankelijkheidsrelaties worden je steeds duidelijker.

Mensen om je heen kunnen deze eigenliefde echter volledig anders interpreteren, wat je eigenwaarde dan opnieuw ondermijnt. Het kan ook de grens tussen effectieve en ineffectieve afhankelijkheid opnieuw vertroebelen.

Als er bijvoorbeeld iemand uit je omgeving gewend is dat jij hem of haar toch wel te hulp schiet, kan het veel schuldgevoelens opleveren wanneer je dit nu eens niet zo vanzelfsprekend doet. Dit omdat je je onbewust nog steeds verantwoordelijk voelt voor het welzijn van de ander.

Of wellicht kom je erachter dat je de mening of gevoelens van anderen toch nog steeds serieuzer neemt dan die van jezelf.

Het feit dat je je schuldig voelt mag dan geen prettig gevoel zijn, toch is dit een teken dat je op de goede weg zit. Het betekent dat je een betere balans ontwikkelt tussen effectieve afhankelijkheid en ineffectieve afhankelijkheid. 

Met behulp van de Dramadriehoek kun je nog meer inzichten krijgen in deze gevoelens van effectieve en- ineffectieve afhankelijkheid binnen allerlei relaties.

Zo vergroot je de eigen verantwoording binnen relaties en krijg je de dagelijkse valkuilen van zorgen voor een ander (waarbij je jezelf vergeet), steeds eerder door.

Echt contact begint bij het juiste midden tussen afstand en nabijheid

Hannah Cuppen

De Dramadriehoek

Jaren geleden gaf een wijze collega mij dit inzicht door de dramadriehoek te tekenen (ook wel Reddingsdriehoek of Karpman-driehoek genoemd). Ik had het gevoel ineens de angel uit heel ingewikkelde relatiebreitjes gevonden te hebben.

De drie rollen bij deze driehoek zijn:

  1. De redder
  2. Het slachtoffer
  3. De aanklager

Deze drie rollen hebben continu invloed op elkaar, ze versterken elkaar en zijn uitwisselbaar.

De dramadriehoek is gebaseerd op onderlinge transacties. We doen elkaar in relaties- en in het bijzonder relaties waarbij onmacht en ineffectieve afhankelijkheid een rol spelen- steeds onbewust een voorstel. De ander gaat hier dan vervolgens vanuit zijn of haar meest vertrouwde rol op in, totdat de rollen op een bepaald moment weer omdraaien.

In principe kennen we alle drie de rollen in onszelf, al hebben we dus vaak één rol die favoriet is.

Klik hier voor de reflectieve oefening en zie in welke rol jij jezelf vooral herkent en leer hoe je uit dit patroon kunt stappen.

Mocht je nog vragen hebben, stel deze dan onder aan post of neem persoonlijk contact met mij op voor coaching mogelijkheden.

Mocht je graag naar andere begeleide meditatie willen luisteren, klik dan hier.

 

Liefs & Namasté,

 

Femke

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.