Evalueer 2015 en begin 2016 met meer zelfvertrouwen (1)

0755
image-8357

 

In de laatste blogpost van dit jaar wil ik het natuurlijk graag hebben over persoonlijke reflectie op 2015. Zoals ieder jaar beginnen half december de terugblikken op het afgelopen jaar. Van gezellige muzieklijstjes tot allerlei nieuwsoverzichten.

En ook op persoonlijk vlak blijft december gewoon traditiegetrouw zo’n maand waarop we bewust of onbewust terugkijken op het afgelopen jaar.

Zo kunnen we na enige bezinning de balans opmaken en bekijken of we nog het juist pad bewandelen.

Een van de universele richtlijnen in de yogafilosofie is Sadya (waarheid). In het eerste deel van deze blogpost ga je aan de slag met de volgende reflectieve vraag:

Hoe kan ik een waarheidsgetrouwe inventaris opmaken t.a.v. mijn persoonlijke groei in 2015?

Met als intentie: in 2016 gaan voor wat je werkelijk wilt vanuit een gezond gevoel van eigenwaarde.

Laten we maar meteen beginnen wat ik nu precies bedoel met een gezond gevoel van eigenwaarde en waarheid.

Wanneer je (tijdelijk) minder zelfvertrouwen ervaart, ben je bijvoorbeeld vaker geneigd polariserend te denken (je bent een held of een mislukkeling, alles ging goed of comleet de mist in).

In bovenstaand voorbeeld is zoals je ziet direct een absolute waarde toegekend. Er zitten geen nuances tussen. Deze veroordeling komt vaak van onze innerlijke criticus of het ego.

Wanneer je door deze denkwijze geen helder zelfbeeld hebt, maak je op basis van deze onrealistische inventaris onrealistische doelen voor 2016. Je gaat jezelf dan onderschatten, of overschatten waardoor je uiteindelijk vastloopt in je planning en de kans groter is dat je het bijltje erbij neergooit.

Mensen met weinig zelfvertrouwen kunnen zichzelf niet helder zien. Net als een lachspiegel vergroot hun zelfbeeld hun zwakheden en verkleind het hun goede eigenschappen.

~ Matthew Mckay & Patrick Fanning ~

Iets anders waar mensen met minder eigenwaarde vaker tegenaan lopen zijn de zogenoemde ‘denkfouten’. Denkgewoonten die je proberen te helpen, maar eigenlijk het tegenovergestelde bereiken: zelfafwijzing en bevriezing.

Een boek waar ik graag mee werk is het Handboek voor een zelfverzekerd leven van Matthew Mckay & Patrick Fanning. Zij geven in dit boek een heldere omschrijven van de negen meest gemaakte denkfouten.

1001004002132452

 1. Overgeneralisatie. Je maakt van één afzonderlijke gebeurtenis een algemeen geldende regel. Als je één keer gefaald hebt, faal je altijd.
 2. Stereotypering. Je gebruikt automatisch negatieve omschrijvingen van jezelf, in plaats van je kwaliteiten te beschrijven.
 3. Filteren. Je besteedt alleen aandacht aan negatieve aspecten en vergeet de positieve.
 4. Polariserend denken. Je redeneert in absolute, zwart-wittermen en vergeet alles daar tussenin. Je moet perfect zijn en anders ben je waardeloos.
 5. Zelfverwijt. Je geeft jezelf voortdurend overal de schuld van, terwijl je er feitelijk niet verantwoordelijk voor bent.
 6. Personificatie. Je neemt aan dat alles iets met jou te maken heeft en je vergelijkt jezelf voortdurend met anderen, hetgeen altijd negatief uitvalt voor jou.
 7. Gedachtelezen. Je gaat ervan uit dat niemand je aardig vindt, iedereen kwaad op je is, niet om je geeft, enzovoort, zonder dat werkelijk is aangetoond dat dat ook zo is.
 8. Denkfouten met betrekking tot controle. Je hebt het gevoel dat je voor iedereen en alles verantwoordelijk bent of je hebt juist het gevoel dat je geen enkele invloed hebt en dat je een hulpeloos slachtoffer bent.
 9. Emotioneel beredeneren. Je neemt aan dat de dingen zijn zoals jij voelt dat ze zijn. Je vertrouwt alleen op je emoties bij het interpreteren van de waarheid. *

 

Oefening bewust denken voor meer zelfvertrouwen:

Pak een stuk papier en maak daarop drie kolommen.

 1. Mijn gedachtes over 2015
 2. Denkfout
 3. Realistische gedachte

Schrijf nu eerst in de eerste kolom al jouw ideeën over 2015 n.a.v. de volgende reflectieve vragen (en het beantwoorden van de vragen in je hoofd is écht niet het zelfde als ze daadwerkelijk opschrijven ;).

 • Welke problemen ben ik afgelopen jaar tegengekomen? Wat ontmoedigde me? Wat heeft deze gebeurtenis met mij gedaan? Omschrijf kort waar je precies tegenaan bent gelopen.
 • Wie of Wat heeft mij teleurgesteld dit jaar?
 • Met welke persoonlijke doelen of dromen ben ik 2015 aan de slag gegaan? Indien n.v.t: wat maakte dat ik dit niet gedaan heb?

Ga nu heel nauwkeurig per antwoord kijken welke mogelijke denkfout je hebt gemaakt. En zet deze denkfout achter de stelling in de tweede kolom.

Vorm de gedachte vervolgens in de laatste kolom om naar een realistische gedachte.

Spelregels voor realistisch denken:

 • Zonder oordeel. Deze realistische gedachte mag geen oordeel bevatten. Bijvoorbeeld: ‘ik ben niet de moeite waard omdat ik geen relatie meer heb’ wordt: ‘mijn relatie is overgegaan’.
 • Houd het feitelijk. Bijvoorbeeld: ‘alles is misgegaan in 2015’ wordt: ‘ik ben gezakt voor een examen’.
 • Breng je gedachte in evenwicht. Benoem zowel de positieve als de negatieve aspecten van de gebeurtenis en voorkom toekomst voorspellerij. Bijvoorbeeld: ‘mijn relatie is overgegaan, maar dat betekent niet dat ik nooit meer een relatie zal hebben. Daarnaast ben ik trots op mijzelf dat ik mij voor liefde heb durven openstellen’. Of stel jezelf de vraag: Wat heb ik in 2015 geleerd wat ik daarvoor nog niet wist?

Het aanleren van een nieuw denkpatroon kost oefening en tijd. Zie deze oefening als een mooie kennismaking. Wanneer je meer verdieping wilt aanbrengen in je realistische gedachtes, verwijs ik je graag naar de oefeningen en informatie in bovengenoemd boek.

In het tweede deel van deze blogpost zullen we op 5 januari 2016 verder gaan met de volgende vraag:

Hoe kan ik mijn intenties en doelen bepalen voor 2016 vanuit een gezond gevoel van eigenwaarde?

Eventuele vragen kun je zoals altijd onder aan deze post kwijt of direct privé naar mij sturen.

Voor gratis online meditaties, kun je hier verder kijken.

Ik wil jullie hartelijk bedanken voor het enthousiasme, vertrouwen en feedback. Ik ben heel blij dat ik elke dinsdag momenten van bezinning, bemoediging en vertrouwen met jullie mag delen.

Ik wens jullie hele ontspannen feestdagen toe. Daarnaast kijk ik uit naar 2016, waarin we hopenlijk weer samen verder mogen reflecteren, fouten mogen maken, lachen om onze fouten, mediteren en onze beproevingen mogen delen.

 

Liefs & Namasté,

Femke

 

*: Uit het boek Zelfvertrouwen, Handboek voor een zelfverzekerd leven van Matthew Mckay & Patrick Fanning, hfd 5 Cognitieve vertekeningen.
Photography: Julia Foeng & Glenn van Diest
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

2 thoughts on “Evalueer 2015 en begin 2016 met meer zelfvertrouwen (1)

 • 16 december 2015 at 09:40
  Permalink

  Beste Femke,

  Bedankt voor alle inspirerende teksten, duidelijk en met een goede boodschap, behalve dat je mij aan het denken zet, ben ik er ook mee aan de slag gegaan. Rust heb ik er voor terug, dus jij bedankt en tot in 2016

  Lieve groet Wendy

  Reply
  • 4 januari 2016 at 23:06
   Permalink

   Hallo Wendy, heel graag gedaan en ik hoop dat de meditaties in 2016 weer verse inzichten en rust mogen brengen.

   Lieve gr,
   Femke

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.