Faalangst, hangt jouw waardigheid af van jouw vaardigheid?

image-5911

Hey lieve mediteerders! Deze week wilde ik het hebben over faalangst, zelfacceptatie en de waarde van het leren maken van fouten.

Vroeger wist ik eigenlijk nooit wat ik wilde, tenminste dat dacht ik. Ik heb allerlei banen uitgeprobeerd, maar steeds had ik het gevoel dat alles mislukte: ik stond mijzelf namelijk niet toe fouten te maken. Ik was écht mega streng voor mijzelf, waardoor ik me lange tijd rot heb gevoeld.

De reden waarom ik dit onbewust deed was dat mijn complete zelfgevoel, of zelfbeeld, afhing van wat ik deed voor beroep.

Ik probeerde als het ware mijn zelfvertrouwen op te krikken door maar bij hele populaire bedrijven te werken, interessante functies op te zoeken en de lat heel erg hoog voor mijzelf te leggen.

Dit alles in een poging om een zekere gelijkwaardigheid met anderen te voelen.

In 2006 heb ik na een val van een trap een torso wervel in mijn rug gebroken en door revalidatie kwam ik in contact met yoga. En wat bleek, niet alleen mijn lijf ging zich er beter door voelen, ik ontwikkelde ook meer zelfvertrouwen!

Zelfvertrouwen wordt namelijk altijd in 3 stappen opgebouwd:

  1. zelfacceptatie
  2. zelfwaardering
  3. zelfvertrouwen

Door de open, niet oordelende houding naar jezelf, ontwikkel je een hoge mate van zelfacceptatie met yoga. Hierdoor mag je dus ook steeds meer fouten van jezelf maken, waaruit weer waardering voor jezelf kan ontstaan. Jij mag gewoon jij zijn, met al je imperfecties, angsten en verschillende stemmingen.

Juist door je faalangst werklijk toe te laten en er niet van af te moeten, ontstaat er paradoxaal genoeg ruimte voor groei.

En doordat je daardoor niet uit faalangst afhaakt, maar juist doorgaat met wat je aan het doen bent, ontstaat er uiteindelijk zelfvertrouwen.

Nog iets wat ik hierbij wil zeggen: dat pad gaat vaak veel langzamer dan we zelf zouden willen en dat is volledig normaal. Ook denken we vaak vrij zwart – wit, alsof we van onzeker naar turbo zelfvertrouwen moeten schieten. Denk dus in kleine stapjes. Dat help mij altijd enorm.

OK. Daarom deze week een korte yoga video van Stressdetox (waar ik met heel veel trots deel van het team mag uitmaken) om vandaag nog te kunnen beginnen met yoga, gewoon in de comfortabele omgeving van je eigen huis.

note: de video geeft aan dat het je spijsvertering bevordert, maar uiteraard brengen alle yoga oefeningen je ook gewoon dichter bij jezelf.

Doe je mee?

Wil je graag samen yoga doen met je vrienden? Deel deze video dan met hen. Of als je graag wil leren mediteren via de gratis meditaties, klik dan hier.

Video’s

Bron: Stressdetox

Beeld: Canva

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.