Geheimen over jouw schaduwkant (en waarom je ze niet altijd hoeft te verbergen)

image-7488

Toen het tijdens de zomervakantie een paar dagen heel hard regende heb ik mijzelf de tijd gegund om opgekruld op de bank eindelijk de gehele Scandinavische serie The Bridge te kijken.

En oh wat ik houd ik van een van de hoofdpersonen Saga Norén (bijna net zoveel als van dit lieve schaap…..).

Voor mij representeert de hoofdpersoon Saga een aantal sociaal minder handige eigenschappen, waarvan het me heerlijk lijkt die af en toe eens gewoon toe te laten (zonder gêne zeggen wat je werkelijk denkt en bedoelt bijvoorbeeld).

Waarmee ik natuurlijk  niet wil zeggen dat ik nu maar alles ga zeggen wat ik denk (al zou het wel een grappig experiment zijn voor een dag).

Maar mocht er nu een keer iets uit m’n mond komen wat nu nét even minder genuanceerd was dan ik bedoelde, dan is dat ook gewoon iets van mij (zonder daar nu enorm streng over te zijn tegen mijzelf).

In ieder geval ben ik hierdoor gaan nadenken over onze ‘donkere kanten’ en de weg naar meer ‘bewustzijn’ in het leven.

Veel boeken over persoonlijke ontwikkeling gaan immers over gedragsverandering en het overwinnen van donkere emoties.

Nu lijkt het ook een logisch  idee om al onze minder fraaie patronen op het bewustwordingspad te willen transformeren (of daar nodigen veel van deze boeken ons i.i.g. voor uit).

Echter, in mijn ervaring, werkt het omvormen van onze ‘schaduwkant’ zonder innerlijke acceptatie uiteindelijk vaak tegen ons. Het wordt dan een soort streven naar een nieuw verlicht ideaal.

Perfectionisme in een yoga verpakkinkje of zo.

En hoe harder we proberen iemand anders te zijn dan we eigenlijk zijn, hoe meer leed we voor onszelf (en uiteindelijk voor anderen) creëren.

Om een gelukkig mens te zijn hebben we dus uiteindelijk de moed nodig om onszelf volledig te accepteren. Inclusief onze minder flatteuze schaduwkanten.

Acceptatie van onszelf als geheel, zal uiteindelijk ook je zelfwaardering en zelfvertrouwen enorm laten groeien omdat je niet meer streeft naar een onbereikbaar ideaal.

Werkelijke vrijheid is leven zonder angst over imperfectie

Zen master Seng-tsan

Hoe is dat voor jou? In hoeverre vind jij het moeilijk of makkelijk jouw schaduwkant te accepteren? Klik op onderstaande link voor de meditatieve reflectie.

Als je graag andere gratis meditaties wilt proberen,  klik dan hier.

Wil je samen met vrienden of vriendinnen mediteren? Voel je dan vrij deze gratis meditaties met hen te delen.

Misschien wil je wel verder lezen over jouw schaduwkanten en hoe je deze meer in je leven kunt accepteren? Dan is het boek ‘Het Schaduweffect’ fijn om mee te beginnen.

1001004008257687

Als je vragen hebt of graag eens 1 op 1 een kennismakingsgesprek zou willen inplannen (om te kijken wat yoga & coaching voor jou zouden kunnen betekenen), kun je me altijd privébericht sturen.

Liefs & Namasté,

 

Femke

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

One thought on “Geheimen over jouw schaduwkant (en waarom je ze niet altijd hoeft te verbergen)

  • 3 oktober 2015 at 09:52
    Permalink

    Hallo Femke, ik heb jouw blog met plezier gelezen. Het kan een enorme impuls geven aan je persoonlijke ontwikkeling als je de kanten, die je liever wegstopt onder ogen durft te zien! Goed dat je daar aandacht voor vraagt! Gr. Jeroen

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.