Helpen yoga en meditatie tegen depressie of somberheid?

Somber of depressief_

Net als jij waarschijnlijk, ben ik vreselijk geschrokken van het bericht over het overlijden van Robin Williams.

Op verzoek van zijn familie hierbij geen verhalen over hoe verschrikkelijk dit is, maar een scène vanuit een film waar ik keer op keer door geraakt word. Zijn spel is zo eenvoudig, klein en magisch. Dank je wel Robin. Dat je de hemel aan het lachen mag maken.

Hollywood is keer op keer het bewijs dat het hebben van veel talenten, een perfect uiterlijk en duizenden mensen die je aanbidden geen garantie is voor een gelukkig gevoelsleven. En toch is dit precies wat we blijven geloven.

Melancholische stemmingen zijn ook mij niet vreemd. Ik heb vanaf mijn veertiende jaar, af en toe, last van sombere stemmingen. Daarnaast heb ik, zoals je misschien wel eerder hebt kunnen lezen, last gehad van angstaanvallen en hyperventilatie.

Ik vind het belangrijk om open over mijn gevoelens te zijn, omdat ik op deze manier hopenlijk andere mensen kan laten zien wat yoga & meditatie voor je kunnen betekenen.

Een sombere stemming kan natuurlijk verschillende gradaties hebben. Robin Williams kampten bijvoorbeeld met zeer zware depressies.

Maar hoe weet je nu of je een depressie hebt of een sombere stemming?

Volgens het DSM*1 (handboek voor psychologen en psychiaters) zijn de volgende symptomen een mogelijke aanwijzing voor een depressie:

 • je voelt je het grootste gedeelte van de dag somber en dit wordt ook door andere opgemerkt
 • dingen waar je normaal veel plezier aan beleeft, interesseren je ineens niet of veel minder
 • duidelijke gewichtsverandering
 • verandering in slaappatroon (heel veel of juist heel weinig slaap)
 • moeheid en gebrek aan energie
 • gevoelens van waardeloosheid, zelfverwijten of schuldgevoelens
 • verminderde concentratie
 • gedachtes aan de dood en suïcide

Wanneer jij vermoedt dat je wellicht een depressie hebt, is het belangrijk hulp te zoeken via je huisarts en als het kan ook bij een vertrouwingspersoon op je werk. De eerste stap is heel moeilijk, maar wel de aller belangrijkste.

Waarom is een bezoek aan de huisarts nou zo belangrijk?

 • je gaat over je gevoelens praten. Veel mensen schamen zich voor deze gevoelens. Je denkt dat mensen het niet zullen snappen of dat ze je misschien wel een aansteller zullen vinden.
 • je ziet zelf op dat moment de zaken niet in perspectief. Een arts kijkt met een objectieve (en wetenschappelijke) blik naar je en kan vaststellen of het om een depressie gaat of dat er iets anders speelt (een burnout of andere lichamelijke oorzaak bijvoorbeeld).
 • en als laatste natuurlijk het allerbelangrijkste: je kan er wat aan gaan doen

Coach of Psycholoog/Psychiater?

Een arts zal verschillende zaken met je gaan bespreken. Zo zal er gekeken worden wat de oorzaak is van je depressie (vanuit biologisch, sociaal of psychologische/cognitieve oogpunten) en hij of zij zal je dan misschien doorsturen naar een psycholoog of psychiater. Wanneer een coach een depressie constateert, zal hij of zij jou ook in eerste instantie naar een huisarts doorsturen.

Yoga, meditatie en mindfulness

Als een arts heeft vastgesteld wat de onderliggende oorzaak is van jouw depressie, zal er een behandel voorstel volgen. Dit kan psychotherapie zijn en/of medicijnen.

Een depressie is bijna nooit alleen maar biologisch, maar ook de manier waarop jij tegen gebeurtenissen aankijkt (psychologisch) en omgevingsfactoren (sociologsich) spelen een grote rol.

4 (2)
image-3068

Of yoga, meditatie en mindfulness een goede aanvulling of onderdeel kunnen uitmaken van dit behandelplan, kun je bespreken met jouw arts (indien dit het geval is én je arts heeft toegezegd dat het ok is voor jouw speciale situatie om online te leren mediteren, klik dan hier voor gratis meditaties, als onder begeleiding leren mediteren beter bij jou past, klik dan hier).

Mocht je arts nog nooit gehoord hebben van Mindfulness, verwijs hem dan naar de wetenschappelijke artikelen van John Kabat-Zinn (hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Massachasetts).

Toen ik jaren geleden naar de huisarts ging, ben ik in overleg met mijn huisarts mijn yoga en meditatie weer op gaan pakken. Daarnaast heeft een coach mij naar mijn eigen patronen laten kijken. Dit zijn manieren die tot op de dag van vandaag voor mij werken.

Betekent het nu dat ik mij nooit meer somber voel?

Nee. Ik blijf af en toe melancholische gevoelens houden.

Maar, en dit een enorm grote maar: ik heb nu manieren gevonden hoe ik met deze gevoelens kan omgaan waardoor de stemming minder heftig is, minder vaak voorkomt en ook minder lang duurt.

Yoga kan niet de oorzaken wegnemen van een sombere stemming, maar wél de manier waarop je hier mee omgaat.

Ik heb een support systeem ontwikkelt waarop ik in emotioneel minder evenwichtige tijden altijd kan terugvallen.

Ik zie dit niet als vervanging van reguliere geneeswijzen, maar aanvulling. East meets West.

En ook dit is liefdesflow. De flow van voelen, erkennen en verwerken van je emoties op je eigen manier & je eigen tempo. Dit uit compassie en liefde voor jezelf en de natuurlijke ritmes van eb & vloed van het leven.

Als ik nu een gevoel van paniek voel opkomen, weet ik wat ik zelf kan doen. Ook als ik voel dat somberheid langzaam zijn intrede in mijn lijf maakt, durf ik er op te vertouwen dat het een moment opname is, dat een donkere dag geen donker leven betekent en dat ik het gevoel mag toelaten in plaats van wegduwen.

In dat opzicht werkt meditatie tegen depressie of somberheid. 

Iedereen heeft in meer of mindere mate donkere dagen. En daar zitten natuurlijk nuances in: voor de ene is dat een grijze dag en voor de andere is dat een zwarte dag. Maar in alle gevallen wil ik je aanmoedigen er niet zelf mee rond te blijven lopen.

Weet dat er mensen en manieren zijn om je te helpen. Weet dat er een persoonlijk pad is dat jou er weer bovenop kan helpen. Weet dat als jij je openstelt voor hulp de juiste wegen zich vanzelf zullen openbaren.

Pillen of niet?

Zoals je eerder gelezen hebt, kijken psychologen en artsen naar de mens vanuit psychologisch, biologisch en sociaal oogpunt. Zo zou het in principe moeten zijn.

Wat je echter vaker ziet is dat onderzoekers vanuit één perspectief beredeneren.

Sommige psychiaters kijken bijvoorbeeld naar mensen zuiver vanuit de biologische hoek en kiezen er voor mensen alleen met pillen te behandelen. Dit kan sommige mensen het idee geven dat er een wonderpil bestaat dat alles weer goed maakt in je leven.

Sommige pscyhologen kunnen mensen weer te veel vanuit de psychologische visie gaan bekijken en sluiten pillen daar meteen mee uit.

Sociologen denken soms weer dat alles te verklaren valt door de omgeving van een persoon.

Dit zie ik soms ook met docenten uit de yoga wereld en behandelaars uit de alternatieve therapieën gebeuren: ze krijgen een tunnelvisie en schilderen medicatie als verkeerd af of denken dat yoga de oplossing is voor alles.

Nu denk inderdaad dat er door sommige artsen te snel pillen voorgeschreven worden. Maar er zijn echter wel degelijk mensen die nu eenmaal (tijdelijk) medicatie nodig hebben om te kunnen functioneren. Daarnaast is het aan de psychiater en de persoon zelf om hier een keuze in te maken, niet aan ons yogadocenten. Ik vind dat psycholoog en meditatie teacher Tara Brach het mooi verwoord in dit artikel.

Uit onderzoek is gebleken dat een behandelplan waarin een persoon wordt bekeken vanuit alle drie de invalshoeken (biologisch, psychologisch en sociaal) het beste werkt. Dit is ook wat gevoelsmatig klopt voor mij.

Een op yoga geïnspireerde lifestyle, coaching en mindfulness kunnen daar hun een plek in hebben. Vind dus een specialist die deze visie ondersteunt als jij dit zelfde gevoel hebt.B-schoolIk weet dat ik hulp kan zoeken, hoe moeilijk ik dit ook vind. Ik weet dat ik iets, dat groter is dan ikzelf, om steun kan vragen als ik het even niet meer weet. Ik weet dat de juiste mensen op mijn pad zullen komen wanneer ik mij openstel voor hulp. Geef me de kracht te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, de moed om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen en de wijsheid om het verschil tussen deze twee te zien. *2

 

Liefs & Namasté,

 

Femke

 

Bronnen & notes:

*1: Diagnostic and Statistical manual of mental disorders. Symptomen depressie: Psychologie Marc Brysbaert
*2: ik heb mij laten inspireren door de woorden van Theoloog Reinhold Niebuhr
*3: Pscyhologie Marc Brysbaert: blz 586 Factoren die een rol spelen bij mentale stoornissen
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.