Het wonder van zingeving

image-8654

 

Een kennisje van mij zei laatst dat ze zich soms teleurgesteld voelde.  Ze had het idee dat ze het leven niet volledig leefde, dat er vast meer uit te halen was, maar ze wist niet precies wat. Ik stelde haar vervolgens wat vragen.

En wat was het magisch te zien hoe haar uitstraling binnen één minuut veranderde.

Hoe haar lusteloosheid veranderde in inspiratie.

Hoe haar troebele ogen ineens gingen stralen.

Vragen

Stel jezelf de volgende vragen (of een variant van deze vraag die meer resoneert):

  • Waaraan wil ik werkelijk bijdragen?
  • Wat wil ik betekenen voor anderen?
  • Wat wil ik graag anders zien in de wereld?

Levensenergie, tobben en actie

Wanneer je de focus verplaatst van: ‘Wat geeft mij nou werkelijk vervulling?’ naar ‘Wat kan ik bijdragen?’, geeft je dat een gevoel van onmiddelijke verbinding. Je bent niet meer dat ene losse persoontje wat zoekende is, maar je voelt je onderdeel van een groter geheel.

Net als jij misschien op dit moment, heb ik ook tijden in m’n leven gehad waarop ik zingeving miste. Soms leverde deze bovenstaande reflectievragen mij dan spontaan hele inspirerende gedachten op.

Maar soms voelde ik juist dat ik te ingewikkeld ging denken door al die vragen. Met als eindresultaat: piekeren, passiviteit en gevoel van wanhoop.

Wanneer ik me echter direct dienstbaar ging opstellen en in actie kwam, veranderde dat m’n hele energie in zeer korte tijd. Soms wel voor 60% binnen een paar uur! Gewoon doordat ik iets voor een ander had kunnen betekenen, voelde ik me daarna een ander mens.

En het goede nieuws is: het gaat er zelfs niet om WAT je doet. Of dat nu koffie schenken is, boodschappen doen voor een buurvrouw of wat dan ook. Het maakt niet uit!

Het gaat erom HOE je iets doet, de energie of intentie achter je daad: geven zonder verwachtingen levert vaak mooie verrassingen op.

Je hoeft dus niet eerst heel hard te gaan nadenken over wat jouw leven nu werkelijk betekenis geeft, als je dat al heel vaak gedaan hebt. Je kunt simpelweg beginnen met iets te gaan doen.

Zingeving is ook niet iets dat je ergens in de toekomst verkrijgt en waar je eerst heel hard voor moet werken. Zingeving kun je op elk moment direct in het hier en nu ervaren.

In de post van vorige week heb je al kunnen lezen dat alles is opgemaakt uit energie. Wanneer je passief bent, staat deze energiestroom als het ware stil. Er is geen wisselwerking meer met het grotere geheel.

Laat je dus niet uit het (energie)veld slaan (flauw grapje) als je deze vragen al meerdere malen zonder resultaat hebt proberen te antwoorden. Begin gewoon vandaag met doen.

Wanneer je in actie komt, durf je namelijk ook weer te gaan experimenteren of fouten te maken. Hierdoor wordt de ‘ik-moet-het-nu-écht-weten’- energie verzacht.

Van beweging komt beweging. Zo worden gedurende je pad zingevingsvraagstukken steeds helderder, ontmoet je nieuwe mensen, hoor je onverwachtse invalshoeken en maak je weer deel uit van het grotere energieveld.

Bewuste actievragen:

  • Wat kan ik de komende 24 uur nog doen om de energiestroom weer op gang te brengen?
  • Wat zou ik voor iemand anders kunnen betekenen?
  • Wie zou ik kunnen helpen of dienen?
  • Welke intentie zit er achter deze actie?

Of als je langere tijd niets te doen hebt doordat je bijvoorbeeld op zoek bent naar werk:

  • Wie zou ik op dit moment met al mijn vrije tijd van dienst kunnen zijn?

Hint: denk niet te groot. Je kunt ook gedurende dag om je heen kijken of er misschien mensen in je omgeving zijn die je kunt helpen, er komen dan vanzelf dingen op je pad.

Heb jij zelf goede manieren om je zingeving weer te activeren? Laat ze dan achter op dit blog zodat meerdere lezers wellicht van jouw tip gebruik kunnen maken. 

Als je graag begeleide gratis meditaties wilt proberen,  klik dan hier. 

 

Liefs & Namsté,

Femke

 

Photography: Canva

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.