Het loslaten van controle

image-9308

Op weg naar jezelf, op weg naar huis

Sluit je ogen,

Klak je hakken drie keer tegen elkaar,

En zeg tegen jezelf

Niets haalt het bij thuis

~ Wizard of oz ~

Ik had eerlijk gezegd best wat moeite om voor deze blogpost een goede foto te vinden.

De meeste foto’s over overgave, laten namelijk een hele blije vrouw zien die haar armen triomfantelijk omhoog houdt, staand boven op een berg of andere magische plek in de wereld.

Nu weet ik niet hoe het met jou zit, maar de keren dat het mij lukte controle werkelijk los te laten, zagen er iets anders uit. (Verder zal ik jullie niet vermoeien met foto’s van starende vrouwen in treinen met meer verkrampte gezichtsuitdrukkingen).

Ook al waren deze momenten van overgave niet zo dolgelukkig als sommige media foto’s doen vermoeden, helder waren ze in ieder geval wel.

Het lijkt net alsof we pas werkelijk openstaan voor antwoorden, wanneer we een leegte durven toelaten. Wanneer we de weerstand doorzien, de strijd met onszelf opgeven en de leegte geen paniek meer oproept.

 

Levensdoelen

Wanneer we onze krampachtige levensplanningen kunnen laten varen, ontmoeten we ineens wat er zich op dat moment op ons levenspad aanbiedt.

Je levensdoel voor dat moment.

Plus, als we durven de bemoeienistouwen van grote levensdoelen wat meer te laten vieren, brengt dit nog een ander voordeel met zich mee: onze intuïtie is weer ontvankelijk voor seintjes van het universum, de natuur, dat wat groter is dan jij of hoe je het ook wil noemen.

Je raakt afgestemd op het grotere geheel.

Je ziet je mogelijkheden in het moment.

Je stroomt met de levensstroom mee, inplaats van er tegen in te blijven ploeteren.

Controle is altijd gebaseerd op angst. En wanneer we op angst gebasseerde beslissingen nemen, draaien we vaak situaties alleen nog maar meer in de kluw. Er onstaat steeds meer verbetenheid.

De weg terug naar jezelf begint met de kracht van het ondefinieerbare. Daar liggen de broodkruimels die je helpen de weg terug naar jezelf te vinden.

Kan ik dan niet krijgen wat ik wil? Word ik helemaal opgewonden, hartstochtelijk, een en al verlangen en hoop, om het nu allemaal te moeten loslaten?

Precies!

Dat is de enige manier om een krijger te zijn op het pad naar huis.

~ Melody Beattie ~

Reflectieve vragen & Mantra

 1. Op wat voor manier heb je op dit moment het gevoel dat je tegen de levensstroom inzwemt?
 2. Waar ervaar je op dit moment weerstand in je lichaam? Je kaken? Je handen, je schouders? Wie of wat probeer je met heel veel moeite te beïnvloeden? Hoe zou het zijn om dat nu, terwijl je dit leest, even niet te hoeven doen?
 3. Begin de komende dagen te voelen hoe je wakker wordt. Heb je zin in de dag? Waar kijk je tegen op? Waar klamp je je aanvast? Waar ben je onverhoopt aan doorploeteren? Wie of wat probeer je in de hand te krijgen? Geef het gene wat je probeert te beïnvloeden voor dat moment over aan iets dat groter is dan jij. Maak verbinding met je gevoel en herhaal de mantra ‘Moge ik dat waar ik geen controle over heb laten gaan’.

En zoals altijd ben ik natuurlijk nieuwsgierig wat deze woorden met jou doen? Je kunt het hier (eventueel ook anoniem) onder aan de blogpost kwijt.

Warme groet,

Femke

PS: Mocht je graag naar ingesproken meditaties willen luisteren, klik dan hier. 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

2 thoughts on “Het loslaten van controle

 • 8 juni 2016 at 10:52
  Permalink

  Mooie stuk over het loslaten van controle. Super mantra! Dank je wel! 🙂 xx

  Reply
  • 14 juni 2016 at 11:21
   Permalink

   Wat mooi dat deze mantra resoneert! Liefs, Femke

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.