Hoe echt ben jij?

image-9580

 

Authentiek, eerlijk, onvervalst, oorspronkelijk, zuiver, origineel….het thema echtheid blijft mij mateloos intrigeren. (Ja écht, ok flauw).

Een paar weken geleden was ik bij een lezing van de Tibetaans leraar Sogyal Rinpoche. Wat mij opviel was vooral dit: deze man was écht, maakte dingen niet mooier dan ze waren en was daarnaast buitengewoon grappig!

Ik houd van echtheid. Van rauwheid. Van naakte waarheden. Van duidelijkheid. Zelfs als dat soms in de hitte van een strijd wat ongenuanceerdheid betekent. Gewoon omdat het onderdeel is van het échte leven.

Iets wat echt is, wordt gezien en niet onder het tapijt geschoven: je weet waar je aan toe bent en dat geeft rust.

Ook in de media willen we steeds meer authenticiteit. Je hoort steeds meer mensen met de wens minder tijd op social media te willen doorbrengen, omdat het een vertekend beeld geeft van de wereld waarin we leven. ‘Het is gewoon niet écht‘.

En misschien is dat ook wel het geen wat mij zo aanspreekt aan de Oosterse psychologie. De kern hiervan is echtheid: het doorprikken van onze eigen illusies die lijden veroorzaken.

Hoe gaat het met je?

Buiten dat we gewend zijn meestal een sociaal wenselijk antwoord te geven op de vraag ‘Hoe gaat het met je?’ (of in ieder geval een zo’n kort mogelijk antwoord), doen we dit meestal niet alleen naar anderen.

Juist ook naar onszelf.

We zijn bang geworden voor de vraag ‘Hoe voel ik me eigenlijk?‘, uit angst dan ook iets te moeten doen met het antwoord, zonder eigenlijk te weten wat dan precies.

Ergens iets aan doen, is dan wat vooral belangrijk lijkt. We zijn gewend meteen iets te willen oplossen of in ieder geval te evalueren, uit angst te blijven vastzitten in een situatie.

Daarbij volledig uit het oog verliezend dat er niet altijd antwoorden zijn en dat je niet alles steeds hoeft te weten.

Waar procesmatigheid meer yin van aard is, is resultaatgerichtheid meer yang. En omdat onze Westerse maatschappij vrij yang georiënteerd is, zijn we het gevoel voor procesmatigheid (of een periode waarin ontwikkeling organisch mag plaatsvinden) verloren. Met stelselmatige beoefening van yoga & mindfulness ontstaat inzicht, waaruit gerichte actie organisch voortvloeit (transformatie).

Het hier & nu liegt niet

Een bekende uitspraak is: ‘Zelfkennis is slecht nieuws’ en daar moet ik altijd hard om lachen.

Wanneer we onszelf letterlijk en figuurlijk tegenkomen op het meditatiekussen of yogamat, is het hier & nu altijd anders dan we van van te voren hadden ingeschat. We zijn toch meer gestrest, vermoeid of neerslachtig dan we dachten.

Als mensen staan we niet los van onze omgeving en we bewegen altijd mee met wat er om ons heen gebeurt. Of dit nu letterlijk met de stroom meegaan is, of er juist weerstand tegen voelen. Kortom: we zijn als mens steeds aan het veranderen.

Gelukkig blijkt daarom de andere kant van de medaille ook waar: we zijn als mens altijd veerkrachtiger, evenwichtiger en compassievoller dan we inschatten. Zodra we deze zaden opnieuw water geven, zullen we ook weer in contact komen met deze delen van onszelf.

We schenken aandacht met respect en belangstelling, niet om te manipuleren, maar om te begrijpen wat waar is. En wanneer we zien wat waar is, wordt het hart vrij.

Shunryu Suzuki

Vrijheidsmeditatie

De meditatie van deze maand is een inzichtsmeditatie en biedt mogelijkheid tot een kort onderzoek (inquiry of bevraging in het nederlands). Het is (h)erkenning op de vraag hoe het met je gaat en inquiry kan je meditatiebeoefening verdieping geven. Erkenning en eerlijkheid geven vervolgens innerlijke vrijheid en inzicht in je ware natuur.

Workshop The continious art of rebalancing 

Op zaterdag 10 december geef ik een Yin Yoga & Mindfulness workshop van 2,5 uur bij de Yoga Studio Saktiisha in Den Haag (vestiging: Westeinde). Lijkt het je leuk om hier bij te zijn? Klik dan hier om je in te schrijven. 

 

Liefs & Namasté,

Femke

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.