Hoe goed zorg jij voor jezelf in het contact met anderen?

IMG_5795
image-7834

 

Uit de berichten die ik van lezers van dit blog ontvang, blijkt het Zodanig opgaan in een ander dat je jezelf verliest een heel herkenbaar thema te zijn.

Vaak hoor ik van mensen dat zij zich niet alleen heel goed aan anderen kunnen aanpassen, maar dat zij zich zelfs naar de stemmingen van deze persoon weten te plooien. Daarmee laten ze onbewust zichzelf (en hun autonomie) in de steek in de hoop er een vorm van liefde voor terug te krijgen.

Nu hebben we allemaal kleine overlevers in ons systeem zitten: oude trouwe gewoontes die ons ooit geholpen hebben te overleven in onze vroege jeugd.

Deze houdingen kunnen echter in het hier en nu een liefdesblokkade gaan vormen. Iets dat tussen jou en werkelijke verbinding in komt te staan.

Zo kun je bijvoorbeeld gewend zijn  heel hard voor liefde te moeten werken of (emotioneel) voor anderen te zorgen om liefde te verdienen.

Het zijn de oude bekende ingangen naar liefde zoals jij deze herkent van vroeger.

Al deze gewoontes kunnen je zo steeds weer in ongezonde relatie dynamieken terecht doen komen.

In diepste essentie gaat het zorgen voor de ander in deze hoedanigheid niet werkelijk om de ander, maar om jezelf. Er is een innerlijke leegte, een honger naar liefde, erkenning en bevestiging.

Dit gemis aan liefde, de basisbehoefte waarvan je als kind werkelijk afhankelijk was, blijf je als het ware nu op volwassen leeftijd nog zoeken.

Een van de bouwsteentjes op het pad naar heling is het doorhebben wanneer deze versmelting met de ander nu werkelijk plaatsvindt en hierbij leren stilstaan. Dit moment (en de eventuele pijn) zelf leren dragen.

Dit is tegelijkertijd ook het lastigste steentje: leren hoe je werkelijk je eigen plek kunt innemen.

Op het pad van versmelten naar verbinden, van symbiose naar autonomie, zijn er niet alleen rechte wegen. Soms gaat de weg omhoog, soms weer even omlaag en soms lijk je tijdelijk even verdwaald.

Daarom zijn de essentiële bondgenoten die je op dit pad nodig hebt Mildheid en Compassie. De realisatie dat je vriendelijk voor jezelf mag zijn tijdens je leertocht. Ontdekken dat Mildheid en Compassie de weg naar meer liefde zijn

Van vluchten naar stilstaan

De bewustzijnsoefening van deze week gaat om het leren stilstaan als je de neiging hebt te vluchten in de ander.

Nu heb ik een vraag aan jou:

Waaraan merk jij dat je langzaam met een ander vervloeit en jezelf daarin verliest? Je kunt onder aan deze post reageren of je antwoord direct naar mij sturen.

Mocht je nog andere vragen hebben na het lezen van deze post of doen van de oefening, voel je dan vrij deze te stellen.

Voor andere meditaties, kun je hier verder kijken.

 

Liefs & Namasté,

Femke

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.