Hoe je het verschil tussen je angst en intuïtie kunt leren herkennen

 

BeFunky_FEZ_7168.jpg

Laatst had ik met vriendin Y. een diep gesprek over een nogal gevoelig onderwerp. Ze nam een nét te snelle slok van haar hete thee en zei vervolgens vlug dat ze zich zorgen had gemaakt of haar partner tijdens een bewust ingelaste relatiepauze een andere vrouw ontmoet had.

Doordat ze in vorige relaties weleens wat hart kneuzingen had opgelopen (en wie niet?), deed ze het innerlijke stemmetje af als ‘angst’. Achteraf bleek het geen angst te zijn geweest, maar een meer dan juiste intuïtieve inval.

Au.

Dit brengt me bij de volgende vraag, een waarvan ik zeker weet dat jij je die ook weleens hebt afgevraagd:

Hoe weet je nu wanneer zo’n ingeving gebaseerd is op een angstgedachte of op een helder instinctief voorgevoel waarvan je later roept: ‘ik voelde het gewoon, ik wist het eigenlijk wel’?

Uit eigen ervaring weet ik dat het leren luisteren naar dat innerlijke kompas nogal wat valkuilen kan hebben, hierbij mijn top 4:

1. situaties emotioneel beredeneren (die nieuwe baan voelt niet goed, dus IS hij ook niet goed).

2. intuïtie verwarren met projectie of bestempelen als WAAR zonder deze interpretatie te controleren (‘volgens mij mag die nieuwe collega mij niet’, terwijl het ‘vage gedrag’ van deze persoon gewoon de onzekerheid van mijzelf of de desbetreffende collega bleek te zijn).

3. bijgeloof ligt op de loer. (‘hij liep toevallig nét op het zelfde moment als ik die kroeg in waar we allebei nooit komen, dit moet wel voorbestemd zijn’).

4. vertrouwen op vorige ervaringen (‘vorige keer was het ook zo, dus dan zal het nu ook wel zo zijn’).

Na heel wat keertjes vallen en opstaan is mij inmiddels het volgende duidelijk:

Wanneer intuïtie aan het werk is, wijst deze innerlijke kompas ALTIJD de weg naar iets dat in ieder geval de moeite waard is om nader te onderzoeken. Juist angst kan uiteindelijk de weg wijzen naar iets helders en positiefs.

Hierbij 4 manieren hoe je deze intuïtie innerlijk kunt onderzoeken:

1. Leer interpreteren. Iedereen heeft een ‘intuïtie spier’ die je kunt leren interpreteren. Doe regelmatig yoga, mediteer of zoek de natuur op in de vroege ochtend als je hoofd nog leeg en helder is. Hoe vaker je contact maakt met jouw persoonlijke innerlijke kompas en lichamelijke gevoelens, hoe helderder deze de weg kan wijzen naar wat het jou te vertellen heeft.

2. Train jezelf vaak te luisteren. Leer vervolgens gedurende de dag te luisteren naar deze lichaamstaal, zo kun je deze steeds beter leren interpreteren.  Wanneer geeft iets je een gevoel dat je hart bijna uit elkaar spat van enthousiasme en wanneer heb je het gevoel dat je energetisch leeggezogen wordt? Wat kost jou energie en waar krijg je energie van? Uiteindelijk zijn dit de ultieme aanwijzingen naar jouw persoonlijke levenspad.

3. Angst als boodschapper. Wanneer je je overspoeld voelt door angst, vraag jezelf dan: Wat heeft deze angst mij te vertellen? Wat wil het mij leren, of waar wil het mij voor beschermen? Waar ben ik precies bang voor? In het voorbeeld van mijn vriendin Y kan dit mogelijk zijn: ik ga confrontaties in de liefde liever uit de weg, omdat ik bang ben opnieuw pijn gedaan te worden. Angst is hier dan dé ultieme indicator naar groei. Vervolgens kun je jezelf vragen: wat zou ik nodig hebben om deze confrontatie wél aan te gaan?

4. Helderheid. Denk terug aan een situatie waarin het voor jou SUPER helder was dat je iets niet (of juist wel) moest doen. Persoonlijk voorbeeld: ooit heb ik op het randje gestaan een huis met iemand te kopen. ALLES schreeuwde in mijn lichaam NEE. Er was geen twijfel. De beslissing was voor mij volledig helder, terwijl ik nog wel degelijk gevoelens had voor deze persoon.

Er is een stem die geen woorden gebruikt, luister

Rumi

Wanneer wist jij iets zo zeker dat je gewoon jouw gevoel moest volgen? Ik ben super geïnteresseerd in jouw persoonlijke ervaringen. Laat je weten hoe jij jouw intuïtie gebruikt en hoe je dit zelf ontwikkeld hebt?

Wil jij de taal van jouw intuïtie ook verder leren begrijpen? Doe dan mee met de NIEUWSTE korte online yogales die we hebben opgenomen voor de 7-day recharge.  Je kunt deze bijvoorbeeld direct in de ochtend doen.

Wil je samen met vrienden yoga doen? Deel deze video dan met hen. Ben je geïnteresseerd in gratis meditaties? Klik dan hier.  

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

2 thoughts on “Hoe je het verschil tussen je angst en intuïtie kunt leren herkennen

 • 24 maart 2015 at 13:47
  Permalink

  Hoi Femke,
  Lees ik hierboven nu dat angst en intuïtie hetzelfde zijn? Heb zelf ook zoiets bij de hand (er blijven maar gevoelens van twijfel/onrust terugkomen) en ik weet niet wat de oorsprong is.. Dacht dat het of intuïtie of angst was, maar als dat hetzelfde is…

  Reply
  • 24 maart 2015 at 16:25
   Permalink

   Hoi Evelien,

   Dank je wel voor je reactie! Dit blog gaat inderdaad over angst en intuïtie en dan hoe we dit verschil precies kunnen herkennen. Soms kunnen we denken dat iets gewoon angst is en dan blijkt het achteraf toch een vorm van intuïtie geweest te zijn. En soms denken we dat we iets aanvoelen en dan blijkt dan juist angst te zijn. Om deze gevoelens helder te gaan onderscheiden is soms een hele oefening.
   Als je nog vragen hebt mag je die altijd stellen.

   Lieve gr,
   Femke

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.