Hoe je je levensenergie kunt verhogen

Energie
image-8588

 

Deze blogpost wil ik graag beginnen met een aantal vragen aan jou:

 • Heb je je weleens helemaal leeg gevoeld nadat je met een bepaald persoon gesproken hebt?
 • Heb je weleens ervaren dat je zonder iemand echt te kennen, toch een verstorend gevoel oppikt?
 • Heb je weleens gesport, maar voelde je je daarna nog steeds niet opgeladen?
 • Heb je weleens voldoende geslapen en je toch erg vermoeid gevoeld? Of andersom: Heb je weleens weinig geslapen en je heel geïnspireerd en energiek gevoeld?

Als je bovenstaande vragen met ja beantwoord hebt, dan heb je het principe van levensenergie al wel eens gevoeld (of het gebrek daar aan). In de post van deze week lees je hoe je je vitale levensenergie kunt verhogen.

Wat wordt er in een yoga of meditatieles nu precies met energie bedoeld?

In Yogafilosofie en Chinese geneeskunde gaan we er vanuit dat we niet alleen een fysiek lichaam hebben, maar ook een energetisch lichaam (pranamaya kosha). Beide filosofiën zijn holistich: een mens wordt bekeken als een geheel van lichaam, geest en ziel.

Ons energetisch lichaam is niet begrensd zoals ons fysieke lichaam, maar staat in verbinding met weer een groter energieveld om ons heen. Alles staat met elkaar in verbinding.

Energiestroom

Chi is het innerlijke energieveld van je lichaam. Het is de brug tussen je uiterlijke lichaam en de Bron.

Eckhart Tolle

Alles om ons heen is gemaakt van energie. Van de mok waar je je thee nu uitdrinkt, tot de telefoon of computer waarop je deze tekst leest.

Er worden verschillende woorden voor de term levensenergie gebruikt: chi (China), ki (Japan) of prana (India).

Het werkelijk ervaren van deze energie betekent even uit je hoofd stappen en in je lijf (en voor degene die net als ik ook een beetje van wetenschap houden, klik hier voor het baanbrekende werk van Dr. Hiroshi Motoyama).

De levensenergie stroomt door kanalen die nadi’s worden genoemd (hatha yoga) of meridianen (yin yoga).

Nu zijn al die ingewikkelde labels niet zo belangrijk. Belangrijker is hoe je eventuele blokkades (vastgezette energie) kunt herkennen en weer kunt opheffen.

Wanneer je levensenergie stroomt, vinden alle geestelijke, lichamelijke en ziels-aspecten van ons menszijn weer zijn plek in het grotere geheel.

Blokkades

I learned to be my own personal acupuncturist, only without the needles

~ Sarah Powers ~

Wanneer levensenergie niet meer vrij kan stromen, kan zich dit uiten in allerlei klachten (fysiek, mentaal of emotioneel). Daarnaast kunnen heftige gebeurtenissen in je leven invloed hebben op je energieniveau.

Je zou energetische blokkades ook kunnen opmerken aan ingewikkelde omstandigheden of conflicten die steeds op je pad lijken terug te komen.

Of wellicht heb je het gevoel dat je steeds tegen de stroom van het leven in ploetert, voel je je niet geïnspireerd of onproductief.

Er zijn verschillende manieren om de levensenergie weer te laten stromen, denk o.a. aan (yin) yoga,  acupunctuur, massage, pranayama (ademhalingsoefeningen), (chakra) meditatie, asanas (yogahoudingen), mudra’s (handgebaren), het zingen van mantra’s en het in contact zijn met de natuur.

Maar ook onze gedachten hebben een grote invloed op de stroming van energie. Meestal worden we ons niet meteen bewust van een belemmerende gedachte, maar eerder van de verstorende emoties als gevolg van de gedachte.

Wanneer je levensenergie stroomt ervaar je inspiratie: je weet ineens wat je moet doen of krijgt die briljante ingeving die je nooit had kunnen bedenken. Je voelt je energieker en opgeruimder.

Meditatieve Yogahouding ‘De draak’

Als je het idee hebt dat je wel wat meer levensenergie kunt gebruiken, doe dan onderstaande Yin yogahouding. De houding wordt ‘De draak’ genoemd en werkt op de energielijnen van de maag, milt, lever, galblaas en nieren.

 • stimulatie van de mildmeridiaan zorg er o.a. voor dat je je meer thuis voelt bij jezelf
 • de stimulatie helpt ook bij het vinden van een balans tussen energie voor jezelf en energie voor de buitenwereld (het bewaken van je grenzen).

Yin Yoga heeft een meditatief karakter omdat je de houding minimaal 3 minuten aanhoudt (soms wel tot 25 minuten).

Door de draaiende beweging masseer je je organen nog eens extra wat de stofwisseling stimuleert. Hier door worden afvalstoffen makkelijker afgevoerd.

FEM_3712ab
image-8589

 • Kom op handen en knieën.
 • Adem diep in en neem een grote stap met je linkerbeen naar voren. Zorg ervoor dat je knie niet verder komt dan je enkel.
 • Plaats eventueel een kussentje of deken onder je rechterknie. Mocht de druk alsnog te groot zijn; plaats dan een kussen onder het rechterscheenbeen.
 • Breng je handen om te beginnen op je linkerbovenbeen (in de hoge Draak).
 • Plaats na 1 minuut je handen tegen elkaar aan en draai je rechterelleboog naar je linkerknie.
 • De draak is een pittige houding. Begin met 2 minuten en bouw de duur langzaam op.
 • Concentreer je op de ademhaling, sensaties in je lichaam en voorbij komende emoties. Sta stil bij alles wat zich aandient, zonder er iets van te willen.
 • Herhaal de mantra: ‘Ik accepteer mijzelf precies zoals ik ben’ meerdere malen. Richt de woorden naar de maagstreek.
 • Wanneer je stekende sensaties ervaart of heftiger nog, pijn, kom je uit de houding. Bewaak je grenzen (in de houding die je helpt grenzen te bewaken, grappig ha ha ;).
 • Kom vervolgens in de kindhouding (zie onderstaande foto). En wissel vervolgens van been.

FEM_3727ab
image-8590

 

Als je ook graag andere gratis meditaties wilt proberen,  klik dan hier.

Of misschien lijkt het je leuk om eens een hele Yin Yogales te ervaren zodat we kunnen kijken waar jouw persoonlijk behoefte ligt. Neem dan hier contact met mij op.

Wil je samen met vrienden of vriendinnen mediteren? Deel deze gratis meditaties dan met hen.

Liefs & Namasté,

 

Femke

 

Photography: Canva, Julia Foeng & Glenn van Diest

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

One thought on “Hoe je je levensenergie kunt verhogen

 • 2 februari 2016 at 21:17
  Permalink

  Goed artikel en fijne yoga oefening dit!

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.