Hoe krijg je een stevige liefdesbodem?

IMG_5616
image-7604

Liefde is niet iets wat we geven of krijgen, maar iets wat we koesteren en aankweken, een verbondenheid die alleen kan groeien tussen twee mensen wanneer de basis daarvoor in het allebei aanwezig is.

We kunnen niet meer van anderen houden dan van onszelf.

~ Brené Brown ~

Deze passage herlas ik laatst uit het boek ‘De moed van imperfectie’ van Brené Brown en het gaf me nog steeds het zelfde AHA-gevoel als de eerste keer dat ik het las.

Wanneer je ervaring hebt met hechtingsproblemen bij volwassenen, is het herstellen van je persoonlijke basisvertrouwen (of basisveiligheid) een fundamenteel  ingrediënt voor een stevige liefdesbodem.

Waarom? Omdat onze gezonde basisbehoefte naar liefde en verbondenheid ook kan doorslaan: een gevoel van constante hunkering naar bevestiging.

Dit emotioneel vastklampen kan voorkomen in liefdesrelaties, maar dat hoeft overigens niet persee. Dit gevoel van afhankelijkheid kun je tegenkomen in alle nauwe contacten om je heen.

Ik gebruik trouwens expres de woorden ‘doorslaan’ en ‘constant’, omdat de slogan ‘Liefde zit in jezelf’ in onze Westerse maatschappij ook wel eens onterecht geïnterpreteerd wordt als ‘elke behoefte aan bevestiging, liefde en erkenning is afhankelijk gedrag’.

Terwijl we toch eenvoudigweg sociale wezens zijn die zich van nature met elkaar willen verbinden om een tal van redenen die ik voor het belang van de lengte van deze post op een ander moment zal bespreken.

Ok, terug naar de basis.

Hoe begin je nu precies met het herstellen van deze basisveiligheid?

Het klinkt wellicht paradoxaal, maar er is vaak een betrouwbare therapeut, positieve relatie, coach, steungroep of anderzijds vertrouwenspersoon nodig om dit gevoel van veiligheid in jezelf te kunnen ontwikkelen.

Iemand ‘leert’ je als het ware, door zijn ondersteunende aanwezigheid, dat het veilig genoeg is allereerst jezelf en vervolgens uiteindelijk anderen te vertrouwen.

Zo kun je na een tijdje ook het gevoel van geborgenheid ervaren als je alleen bent. Hierdoor leer je beter omgaan met gevoelens van eenzaamheid, hulpeloosheid, angst en isolatie.

De kern van kwetsbaarheid is is dat je je alleen voelt in je pijn; je verbonden voelen met een ander persoon verzacht de pijn en versterkt het gevoel van veiligheid.

In een (genezings)proces is er vaak sprake van een natuurlijke beweging of vooruitgang. Eerst vinden we troost in de fysieke nabijheid en aanwezigheid van anderen, en daarna ontdekken we in onszelf een weggetje naar veiligheid en liefde.

~ Tara Brach ~

In veel meditaties en visualisatie wordt er gebruik gemaakt van ‘externe veiligheidsbronnen’.

Dit kunnen mensen zijn uit je directe omgeving die jou een veilig gevoel geven. Maar het kan ook iemand zijn die niet meer op deze wereld is, bijvoorbeeld je oma bij wie je je altijd heel veilig hebt gevoeld.

Andere mensen hebben weer persoonlijk krachtbronnen als God(innen), engelen of andere mythische figuren.

Deze externe bronnen begeleiden je als het ware op de weg naar binnen, naar jouw eigen gevoel van veiligheid en vertrouwen.

Het proces van het ontwikkelen van basisvertrouwen is een delicaat proces, wat zijn eigen tempo heeft en mag bepalen.

Meditatie (en yoga) zijn dan ook geen vervanging van fysieke nabijheid van vrienden, steungroepen, therapieën, leraren of vrienden, maar juist een helende verdieping als je al een stukje op weg bent in je proces.

Daarnaast kan de natuur, denk aan bossen, strand, duinen en bergen ook onder de ‘externe veiligheidsbronnen’ vallen. De natuur kan het gevoel van ‘ik mag er zijn zoals ik ben’ en ‘ik ervaar steun wanneer ik het nodig heb’ sterk beïnvloeden, omdat deze simpelweg altijd accepterend én beschikbaar is.

Deze week een verdiepingsmeditatie voor het versterken van je basisvertrouwen. Voor vragen rondom dit onderwerp mag je altijd contact opnemen.

Als je graag andere gratis meditaties wilt proberen,  klik dan hier.

Wil je samen met vrienden of vriendinnen mediteren? Voel je dan vrij deze gratis meditaties met hen te delen.

Wil je kijken wat een persoonlijk coachingtraject jou kan brengen? Neem dan hier contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Liefs & Namasté,

 

Femke

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.