Hoe zelfwaardering en gezonde relaties hand in hand gaan

FEZ_5485
image-6335

Soms moet je jezelf DE vraag stellen. De vraag of een relatie (een liefdesrelatie of relatie in wat voor vorm dan ook) nog werkt of überhaupt nog wel gezond of voedend is.

Toen ik een paar jaar geleden het vermoeden kreeg dat mijn liefdesrelatie niet helemaal in orde was, wilde ik dit eigenlijk niet erkennen. Ik voelde namelijk ook dat mijn eigenwaarde voor een groot deel verstrengeld was met deze relatie.

Op een nachtelijk aha-moment (in de badkamer, wat is dat toch met aha- momenten en badkamers?) keek ik in een spiegel en realiseerde me ineens dat ik mijzelf niet trouw was. Het bleek een punt van omslag.

Het moest anders, maar hoe? Ik wist dat het beter was om weg te gaan, maar ik zat tegelijkertijd aan een onzichtbaar lijntje vast, zo leek het in elk geval. 

Het voelde bij het naderende einde van deze relatie net alsof onzekerheid, schaamte en eenzaamheid als het zwaarden van damocles boven m’n hoofd hingen. Alsof hij de hoofdleverancier van mijn zekerheid en houvast was, terwijl dit nu juist niet het geval was.

Een van de dingen die ik tijdens een coachingtraject destijds heb leren onwikkelen is liefdevolle aandacht.

Liefdevolle aandacht begint altijd bij jezelf. Waarneer je liefdevolle aandacht voor jezelf kunt hebben, zul je niet voedende relaties niet meer nodig hebben en ga je ze steeds meer loslaten. Je autonomie versterkt. Zo ontstaat er ruimte voor voedende en gezonde relaties.

Het pad van liefdevolle aandacht is een levenslang traject. Eentje die ik soms beter bewandel dan anderen momenten. Maar toch kom ik altijd een stukje verder. Het brengt me steeds een beetje meer geluk, geduld en dapperheid.

De oefening van vandaag is gericht op het ontwikkelen van zelfcompassie en zelfvergeving.

Je kunt deze oefening op meerdere manieren invullen. Ik laat je een mogelijkheid zien en horen, maar laat vooral je eigen creativiteit z’n werk doen.

Misschien ben jij op dit moment:

  • bezig met het verwerken van (oud) verdriet.
  • een patroon als perfectionisme, controle, schaamte of zelfveroordeling aan het omvormen
  • beschaamd omdat je  andere mensen pijn hebt gedaan/doet door het volgen van jouw pad en blijf je jezelf daarvoor straffen
  • verstrikt in een relatie (partner, familie, werk)die jou niet voedt of gelukkig maakt, maar durf je niet werkelijk een andere weg in te slaan

Leer jezelf dan liefdevolle aandacht geven:

  • Pak een oude foto van jezelf die symbool staat voor een gebeurtenis of emotie waar jij mee worstelt. Dit kan een foto zijn van vroeger, maar ook een meer recente foto.

IMG_3846
image-6336

  • Beoefen onderstaande liefdevolle- aandacht meditatie. (note: ga niet zelfstandig aan de slag met heftige traumatische gebeurtenissen uit het verleden als je hier geen ervaring mee hebt, in geval van twijfel mag je altijd contact opnemen, dan kijken we samen even of het handig is om zelfstandig te mediteren).

En daarnaast een dagelijke mantra voor alle onderzoekers, avonturiers en dappere (soms dodo) harten!

zelfcompassiereminders(1)-page-001
image-6337

Liefs!

Femke

PS: wil je meer gratis meditatie ontvangen? Klik dan hier. Vond je deze post leuk en zou je graag samen met je vrienden willen leren mediteren? Deel deze post dan met je vrienden.

Photography: Julia Foeng & Glenn van Diest

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.