Ik hoor werk te vinden ‘waarvan ik droom’, maar hoe doe ik dat?

FEM_4690
image-8085

‘Eigenlijk wil ik ander werk, werk dat werkelijk bij me past, maar ik heb geen idee wat dat is of hoe ik het vind’.

Een heel groot deel van ons leven besteden we aan werk. Wanneer we op zoek gaan naar een loopbaan die bij onze dromen past, of wanneer we van loopbaanrichting willen veranderen, gaan we vaak kijken waaraan onze droombaan dan precies moet voldoen.

Bijvoorbeeld:

  • Werk moet leuk zijn ~ je passie zijn
  • voldoende uitdagend
  • (maar ook weer niet té hoge werkdruk geven)
  • genoeg betalen (want je moet de huur of hypotheek kunnen opbrengen)
  • kansen bieden tot ontwikkeling
  • afwisselende taken bevatten etc etc.

Ook in magazines, boekenwinkels en social media lees je tegenwoordig overal dezelfde quotes die dit lijstje onderstrepen: ‘Ga doen wat je blij maakt!’  Waardoor je het gevoel kan krijgen dat iedereen om je heen als een groot roze blij ei naar z’n werk stuitert, behalve jij.

Een gedachtegoed waar ik zelf natuurlijk vrolijk aan meedoe met mijn eigen leus: ‘Find love & do what makes you shine’.

Maar is werk vinden dat én je passie is én voldoet aan je eisenlijstje altijd haalbaar?

Raakt je passie niet genadeloos verlamt wanneer je er zo’n waslijst aan eisen en wensen naastlegt?

Je weet namelijk van te voren niet of je droom altijd werkelijk leuk is of genoeg betaald. En wanneer je tijdens je zoektocht ontdekt dat dit niet het geval is, krijg je misschien wel het gevoel er dan maar mee te stoppen omdat het toch geen toekomsperspectief biedt.

Of je gaat een hogere bedoeling zoeken in het feit dat het gene dat je graag wilt niet (meteen) lukt. Daarmee kun je jezelf dan ineens in het grijze gebied tussen intuïtie en emotioneel beredeneren bevinden (iets voelt niet goed, dus dan zal het ook niet goed zijn).

Van veel lezers van dit blog hoor ik vaak dezelfde wens: ‘ik wil iets doen dat werkelijk betekenis heeft, iets dat wat toevoegt aan het welzijn van mensen/dieren/de wereld.

En veel van jullie weten ook écht wel waar jullie hart ligt, maar omdat de droom aan zoveel andere randvoorwaarden dient te voldoen, word je angstig.

En ik herken deze angst als geen ander, omdat ik hem zelf gehad heb en nog steeds regelmatig tegenkom (ik heb het uitgevonden!).

Je gaat twijfelen of je passie dan wel het échte antwoord is waarnaar je zoekt.

Of deze roeping wel klopt met wat het universum voor je bedacht heeft?

Of er niet iets anders is, iets met een makkelijker pad?

We zouden zo onbewust kunnen aannemen dat het hebben van een missie automatisch betekent dat deze aan ons verlanglijstje voldoet.

Een loopbaan die zo huppetee in onze schoot geworpen wordt, omdat het gewoon zo bij je past.

Maar is dat realistisch? Is er een garantie die zegt: als je je hart maar volgt dan krijg je betaald werk dat bij jouw persoonlijke missie past en helemaal aan jouw eisenlijstje voldoet?

Nee, die is er niet. Er zijn geen garanties voor succes. En juist in deze onzekerheid zijn er schatten te vinden.

Elizabeth Gilbert geeft in haar laatste boek ‘The Big Magic’ zelfs de reële boodschap:

Geef niet je gewone dagelijkse werk op, steek je niet in allerlei grootse schulden omdat je heldhaftig je droom gaat volgen. Begin gewoon waar je bent.

~ Elizabeth Gilbert ~

Waarbij ze er nog aan toevoegde dat ze pas na het schrijven van haar vierde boek stopte met het werk dat ze ernaast deed ‘om de rekeningen te kunnen betalen’.

 

Denken in mogelijkheden

Onze geest is gek op zekerheden (die van mij is er in elk geval dol op). Maar als ik alleen maar op de stem van deze ‘wat zijn de garanties-stem’ had gelet, had ik nu nog steeds geen yogales gegeven.

Anderzijds heeft deze ‘angststem’ natuurlijk ook een waardevolle en realistische boodschap: ‘joehoe, de huur moet ook betaald worden’.

Het antwoord ligt dan ook in het aandacht brengen naar wat wél mogelijk is. En dat is even anders omdat we in onze Westerse maatschappij heel erg gericht zijn op probleemanalyses. De valkuil hierbij is dat er geen oog meer is voor andere mogelijkheden.

Je kunt je geest echter ook trainen om te denken in mogelijkheden.

Op dit moment heb je bijvoorbeeld werk dat je weinig energie geeft. Dat is een situatie waarin veel mensen zich zullen herkennen. Je wilt NIET elke dag het zelfde suffe werk doen. Je wilt NIET met die oninspirerende collega’s om je heen geconfronteerd worden etc etc.

Op deze manier nodig je steeds meer dingen in je leven uit die je NIET wilt.

 

Oefening: Mindful manifesteren

Stap 1: Wat wil je wél? Of in de worden van Elizabeth Gilbert te spreken: Waar ben je nieuwsgierig naar? Waar zou je meer van willen weten? Kijk of je je wens in een positief geformuleerde zin kunt opschrijven.

Ben je gek op voeding? Op reizen? Fotografie? Communicatie? Theater? Ga op ontdekking. En ja ja ja, de angststem roept nu direct: ‘Valt daar wel geld mee te verdienen?’

Zie de stem. Hoor hem. Accpteer hem zonder oordeel.

Maar als ik iedereen een euro had moeten geven die tegen mij gezegd heeft dat er al zoveel coaches en yogateachers zijn, had ik nu rijk geweest!

Stap 2: Begin waar je nu bent. Wat zou je kunnen doen om het gene waarvan je meer in je leven wilt uitnodigen te onderzoeken?

Stap 3: Houd de uitkomst vrij. Hecht je niet aan het resultaat. Je antwoorden bevinden zich juist in je open nieuwsgierigheid.

Jaren geleden werkte ik bijvoorbeeld full-time naast het volgen van m’n droom. Ik ben gewoon ergens begonnen. Nu werk ik inmiddels part-time naast m’n lesgeven en coaching.

En wie weet loopt jouw droom heel anders dan je nu denkt. Kijk of je de uitkomst helemaal open kunt laten.

Wellicht ga je iets naast je werk op vrijwillige basis doen en levert je dat zoveel energie op dat je niet eens van baan wilt te veranderen.

Het kan ook zijn dat je een netwerkgesprek met iemand aangaat. Deze persoon noemt vervolgens terloops iets wat je nog veel nieuwsgieriger maakt. Misschien wel iets heel anders dan het gene waarvan je dacht dat het je droom was.

Ontdekkingen zijn vaak een ketting: de ene ontdekking leidt vanzelf tot de volgende.

Of je blijkt ineens uit onverwachte hoek op allerlei manieren ondersteuning te krijgen om je droom te verwezenlijken. Ondersteuning die je van te voren niet had kunnen bedenken.

Veel plezier met je ontdekkingen! Ik ben benieuwd naar wat je tegen gaat komen.

Je kunt onder aan deze post reageren of je antwoord direct privé naar mij sturen.

Mocht je nog andere vragen hebben na het lezen van deze post of doen van de oefening, voel je dan vrij deze te stellen.

Voor andere meditaties, kun je hier verder kijken.

 

Liefs & Namasté,

Femke

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.