Een info- detox: Heb jij last van een teveel aan informatie?

untitled-design-1
image-9553

 

Tijdens mijn vakantie in de prachtige Cotswolds in Engeland, is mij iets opgevallen wat jou misschien ook wel bekend voorkomt als je met vakantie bent: complete rust in je hoofd en lijf.

En door deze rust ontstaat er vaak ruimte om even uit te zoomen en te reflecteren.

Teveel informatie

Zo werd ik mij er dus van bewust hoeveel informatie ik eigenlijk op een normale dag via het internet tot mij krijg. En ook vooral hoeveel tijd dat eigenlijk kost.

De blogpost van deze week gaat dan ook over hoe je bewuster kunt kiezen over hoeveel tijd je op internet wilt doorbrengen en wat voor informatie je precies tot je wilt nemen. 

Jij bent waarschijnlijk net zo leergierig als ik.

De valkuil van deze tijd is daarbij een teveel aan informatie (hoe interessant, mooi en goed de inhoud ook is).

Daarnaast zorgen al die losse hapsnap stukjes informatie voor een versnipperde focus.

Zo betrapte ik mijzelf er bijvoorbeeld op dat ik steeds minder vaak een boek uitlas, met m’n camera speelde of een cake bakte. En dus hoe verslavend het internet is.

Bewust kiezen

Nu wil ik natuurlijk niet zeggen dat ik geen fan ben en blijf van het internet. Maar wel dat ik veel meer bewust wil kiezen voor wat ik precies op het internet ga doen.

Zo houd ik dus van fotograferen en vind ik Instagram een leuk online platform omdat mensen daar hun online (vaak hele mooie) kiekjes delen.

Het nieuws even checken online, ook reuze handig. Al vind ik soms gewoon een papieren krant lezen ook heel rustig voor m’n hoofd.

En er zijn veel mooie podcasts van wijze (en eigenwijze) leraren die ik graag volg.

Maar waar het omgaat is dat je zelf gaat kiezen wat je tot je neemt en niet doelloos van de ene naar de andere site gaat surfen en daar dan stiekem heel veel tijd mee kwijt bent.

Ervaar je nog een keuze? Of doe je het uit gewoonte? Of probeer je onbewust gevoelens van gebrek aan zingeving of eenzaamheid te ontvluchten?

Reflecterende opdracht: Detox je inbox

De opdracht van deze blogpost gaat over een detox voor je Email Inbox.

Ga naar je inbox en check hoeveel nieuwsbrieven je binnenkrijgt die je eigenlijk niet of maar half leest. De valkuil hierbij is: ‘ja maar, ze zijn zo leuk, goed of interessant’. En daar gaat het precies mis!

Zie het een beetje als je kledingkast die je opruimt. Dat ene jurkje is waarschijnlijk prachtig, maar hoe vaak heb je het de afgelopen twee jaar nu eigenlijk aangehad?

Kies dus een paar nieuwsbrieven uit waar je je op wilt abonneren en schrijf je uit voor de rest. De kans is namelijk op deze manier ook groter dat je daadwerkelijk iets gaat doen met de inhoud van deze brieven.

Nieuwsbrief Update

Daarnaast heb ik een update over deze wekelijkse nieuwsbrief.

Aansluitend op het gevoel van een teveel aan informatie, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik de nieuwsbrief met meditatie oefeningen vanaf nu maandelijks ga versturen.

In deze nieuwsbrieven zal ik uiteraard de gebruikelijke meditaties delen met daarnaast eventuele workshops en lessen die ik geef.

Het lijkt me dan ook heel leuk elkaar ook eens offline te zien in de yogastudio.

Warme groet,

Femke

 

Photography: Julia Foeng

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

One thought on “Een info- detox: Heb jij last van een teveel aan informatie?

  • 23 december 2016 at 20:54
    Permalink

    Echt zo ontzettend eens met wat je hier schrijft! Ik zit de laatste tijd ook vaak te denken aan dat ik zoveel mails krijg die ik eigenlijk niet lees, of fb berichten die ik volg en niet lees, en als ik ze wel lees ik eigenlijk er juist verward van wordt omdat ik zelf er anders naar kijk / het gevoel krijg iets niet goed te doen! Voelt al een tijdje dat ik minder de ‘media’ in de gaten wil houden en meer mijn eigen gevoel wil volgen en dit bevestigd maar weer dat ik niet enige ben! 🙂 Heel erg bedankt voor het zo mooi verwoorden ervan!

    lieve groetjes!

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.