Leven of geleefd worden? Hoe je stap voor stap meer dagelijkse balans vindt

FEM_3913ab

Lieve allemaal. Meestal weet ik dat het tijd is om iets beter voor mijzelf te gaan zorgen als ik steeds dingen uit m’n handen laat vallen, vergeet te lunchen of alles veel te traag lijkt te gaan (en ik steeds ongeduldiger word).

Beetje bij beetje word ik dan ook steeds reactiever (want niet IK ben vermoeid, ongeduldig of hongerig), maar het ligt gewoon aan de ander. Ha ha…. je begrijpt m’n punt…….(smiley face).

Vandaag wil ik het hebben over onze EMOTIONELE en FYSIEKE conditie en hoe je met meditatie en mindfulness niet alleen overbelasting kunt voorkomen, maar meer werkelijke kwaliteit uit je leven kunt halen. Doe je mee?

De meditatie van deze week zal je helpen:

  • in contact te komen met je gevoel
  • je meer bewust te worden van jouw behoeftes
  • een commitment naar jezelf te maken om goed voor jezelf te blijven zorgen, ook in drukke tijden

Het sleutelwoord hier is: BEHOEFTES.

En behoeftes kunnen we niet bedenken, maar wel VOELEN.

Door in contact te blijven met allereerst onze primaire behoeftes (eten, drinken en slapen bijvoorbeeld), maar ook onze sociale behoeftes (behoefte aan warme relaties bijvoorbeeld), voorkom je dat je te vaak grenzen overgaat en uitgeput raakt.

Klinkt zo simpel. Toch? En toch is het precies daar waar het zo makkelijk verkeerd gaat. Er lijkt altijd wel iets of iemand anders belangrijker.

Zeker omdat als we ook maar even niets te doen hebben steeds vaker uit gewoonte naar onze smartphone grijpen (en ja ik zeg bewust WE ;). Hierdoor draait ons brein overuren en raken we het contact met ons lijf steeds vaker kwijt.

Social media kunnen daarnaast het gevoel versterken dat je altijd gelukkiger, beter, slanker of succesvoller kunt zijn. Dit maakt het dan weer lastig om blij te zijn met wat je op dit moment hebt.

Er bestaan nu zelf speciale apps, met de veel zeggende naam ‘Freedom’, die er voor zorgen dat op een bepaald moment de internet verbinding verbreekt.*

We staan ook eigenlijk continu op AAN, maar vergeten onszelf soms ook even UIT te zetten met als gevolg overprikkeling.

1250553-0

Daarnaast ben je bij overbelasting mogelijk extra gevoelig voor verslavingen, omdat de stresshormoon-huishouding uit balans is.

Je kunt dan onbewust op ongezonde manieren toch nog proberen te ontspannen door middel van veel alcohol, perfectioneren (het kan nog beter), roken, shoppen, eten, te veel sporten, internet surfen, sex of drugs.

Maar ook depressie, slaapstoornissen en angsten slaan dan makkelijker toe omdat je geen of weinig reserves meer hebt.

Daarom deze week een Dagelijkse Balans Meditatie.

Ben je geïnteresseerd in andere gratis meditaties?

Klik dan hier.

Wil je graag samen met vrienden mediteren? Deel deze gratis meditaties dan met hen.

Of wil je misschien samen bekijken hoe jij meer balans in je leven kunt aanbrengen? Klik dan hier voor een gratis kennismakingsgesprek voor coaching.

Liefs & Namasté,

Femke

 

Photography: Julia Foeng

*Bron: Flow Magazine Smartphone -verslaving
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.