Maakt mindfulness van jou een tovenares waardoor relaties wonderlijk transformeren?

IMG_3862
image-6415

De vraag van vandaag is als volgt: Kan jouw meer bewustere levenshouding anderen mensen- en NATUURLIJK geliefden in het bijzonder- veranderen?

Kan je bijvoorbeeld iemand met bindingsangst, of een ongezonde relatie, door middel van jouw groeiende bewustzijn transformeren?

Toen ik jaren geleden namelijk voor het eerst De Kracht van het NU las van Eckhart Tolle, werd dit zo ongeveer mijn Bijbel. Eckhart’s woorden over verslavende relaties raakte mij diep.

Zo, dat inzicht had ik in de pocket dacht ik, als ik nu maar ‘genoeg in het moment’ kon leven, veranderde m’n partner vast ook wel, toch?

Maar helaas. Dat was uiteraard niet helemaal de strekking van het boek (of van de term bewustzijn an sich ;). Zo werd de volgende quote door mij net iets anders opgevat:

‘De beste katalysator voor verandering in een relatie is volkomen aanvaarden van je partner zonder hem te hoeven beoordelen of veranderen’

IETS anders en om precies te zijn zo:

Als ik hem maar lang genoeg accepteer zoals hij is, zal onze liefde uiteindelijk zegevieren.

Onnodig te melden dat deze aanname in hele andere uitkomsten resulteerde ;).

Een andere misvatting waarin ik zelf regelmatig gestapt ben is de ‘ik ben nu toch mindful, waarom komt die Prins op het Witte paard nou niet ineens op volle kracht mijn Haagsche straat binnen galopperen?’

Het signaal is nu toch afgegeven aan het universum, de bestelling is geplaatst, toch? Ik ben positief, ik leef in het nu, laat maar komen! Dat het zo niet helemaal werkt, dat mindfulness geen trucje is, ben ik inmiddels wel achter.

Yoga en mindfulness zijn geen zoet suikergoedje waarin je alles onderdompelt en wat alles ineens sprookjesachtig transformeert (en geloof me, dat heb ik geprobeerd, k’houd nu eenmaal van sprookjes). Niet zelden is juist het gene dat we niet kunnen accepteren, dat wat we liever niet willen zien dat ‘verlicht’ dient te worden.

Wat brengen mindfulness en yoga je dan wel?

Het dagelijks integreren van mindfulness in je leven maakt dat je kunt genieten van DIT moment en het vergroot je zelfsturend vermorgen waardoor je geluksniveau verhoogd wordt.

Je leert gewoon gelukkig te zijn zonder te verlangen dat je leven eerst nog aan allerlei voorwaardes moet voldoen (lees het hebben van een partner/goede vriend(in), partner moet dan wel in mijn behoeftes voorzien, partner mag niet/wel ….. fill in the dots).

Er is ook niets mis met het verlangen naar een partner of diepe vriendschappelijke verbinding, dat is ingebakken in ons sociale systeem, mindfulness voorkomt echter dat je je ziel en zaligheid, verlossing en redding blijft zoeken op plekken waar ze niet te vinden zijn.

Als je als kind een onveilige hechtingsstijl ontwikkeld hebt door de fysieke of emotionele afwezigheid van een ouder, zul je onbewust blijven zoeken naar een ander die jou spiegelt, die jou zegt wie je bent, wat je voelt en wat je zou moeten denken.

IMG_3938

Ineffectieve afhankelijkheid is een ontregelde ontwikkeling van de emotionele identiteit. Iets diep van binnen roept: ‘zeg me wie ik ben, zeg me wat ik moet doen, zeg me wat ik waard ben, zeg me dat ik het goed doe, want ik zelf weet het het niet zo goed’.

We maken de beminde tot hoeder van ons geluk, tot drager van alles wat goed en mooi is, tot heler van onze wonden. Dat moet ergens mis gaan.

Susan Smit uit ‘En dan de liefde’

Deze ineffectieve afhankeljkheid, of valse zekerheid, zal je nooit het gevoel geven waar je op hoopt omdat de ander, de liefdespartner of andere relatie, niet kan goedmaken wat er in de jeugd gemist is. Of hoe Eckhart Tolle het noemt: je krijgt een aan de buitenwereld ontleend zelfgevoel.

Dit houdt dan ook de cyclus van bindingsangst & verlatingsangst in stand.

Het gaat er om dat het yogapad je meer in contact met jezelf brengt, meer in contact met wat JIJ voelt, dat je gaat ervaren waar JOUW grenzen liggen, uitvindt waar JIJ van geniet en waar jouw EIGEN innerlijke veiligheid zich bevindt.

Een coachingtraject begint daarom ook vaak met de ogenschijnlijk eenvoudige vragen:

  1. Wie ben ik?
  2. Wat wil ik?
  3. Wat kan ik?

IMG_3934

Empowerment pur sang

En ja deze persoonlijke bekrachtiging is vaak een levenslange reis. Eentje die ik de ene periode in m’n leven ook beter onder de knie heb dan de andere. Toch durf ik steeds meer te leven naar mijn eigen waarheden en authenticiteit, hoe eng dat soms ook is.

Mindfulness is dus ook geen wonderdrankje dat mannen ineens laat doen wat jij wilt dat ze gaan doen (gelukkig niet ha ha, zou heel saai worden, al zou het misschien bijzondere experimenten opleveren ;).

Maar door een bewustere levensstijl en dagelijkse reflectie kom je er eerder achter wanneer je je geluk van andere laat afhangen, of situaties probeert te beïnvloeden die simpelweg buiten jouw controle liggen.

Zo heb je op den duur moed genoeg om je open te stellen voor liefde van anderen, omdat je tegelijkertijd een innerlijke warme thuisbasis hebt. Ik vind dat Elisabeth Gilbert dat mooi uitlegt in het volgende korte filmpje.

 

Je hebt altijd de keuze om je geluk volledig afhankelijk te maken van iets of iemand buiten jou of om OOK zelf zorg te gaan dragen voor deze ‘innerlijke warmte’. En gelukkig kan iedereen dit onwikkelen.

Het zit hem o.a. in de dagelijkse ervaring van onze lichaamsbewustzijn. Alleen maar de theorie tot je nemen heeft helaas niet het zelfde effect als ook daadwerkelijk de oefeningen doen.

Daarom deze week een ‘Bekrachtigende korte ademhalings oefening’ van 2 minuten om routine in jouw mindfulness oefeningen te brengen. Doe deze oefening een week lang 3x per dag om het lichaamsbewustzijn wakker te maken (tip, zet een reminder in je telefoon).

  • gebruik daarbij je volledige nieuwsgierigheid. Alsof elke in- en uitademing een volledig nieuwe ervaring voor je is.
  • als je ‘gelooft’ dat gelukkig altijd in een ander moment zit dan het nu, stel jezelf dan de volgende vraag na de meditatie: wat kan ik aan DIT moment waarderen?

Heb je vragen over dit onderwerp, mindfulness, yoga of meditatie? Stel ze dan onder aan dit blog, ik beantwoord ze heel graag. Wil je samen met je vrienden mediteren? Deel deze post dan met anderen. Als je geïnteresseerd bent in meer gratis meditaties, klik dan hier.

Liefs & Namasté,

 

Femke

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.