Maken jouw verlangens je onrustig? Verwissel je lens!

image-6218

 

Lieve mede- avonturier,

Mijn inpiratie voor dit blog kwam door het oppikken van een oude hobby: fotografie. Fotografie heeft mij altijd geboeid, het voelde als een innerlijk verlangen dat ik verder wilde verkennen.

Nu ontstaat er bij de termen ‘verlangens‘ en ‘mindfulness’ nog weleens verwarring. Dit omdat veel mensen denken dat je je op het yogapad zou moeten ontdoen van alle verlangens.

Terwijl verlangens juist ook hele mooie richtingaanwijzers zijn naar jouw talenten en behoeftes. Het volgen van je gevoelens maakt dan ook dat er hele bijzondere en creatieve ideeën kunnen ontstaan.

De vraag van vandaag is dan ook: wat zijn nu ‘effectieve verlangens’ en ‘ineffectieve verlangens’? Wanneer help je jezelf en wanneer zit je jezelf in de weg?

In deze post leer je hoe je je dromen kunt manifesteren zonder de onrust te voelen die vaak met deze zoektocht gepaard gaat.

We blijven even bij het voorbeeld van de fotografie. Doordat ik me in het verleden erg geïmponeerd voelde door alles wat met de technische kant van fotografie te maken had, nam m’n enthousiasme snel af.

En wellicht herken je dit gevoel wel:

Je hebt een innerlijk verlangen om iets te creëren, een nieuw carrièrepad te onderzoeken of je datings mogelijkheden te beproeven. Je bent enthousiast tot dat het eerste euvel op de weg verschijnt en je ontmoedigd raakt.

De vraag die ik mijzelf hier de laatste tijd bij stel is deze:

Komt het verlangen dat ik nu voel voort uit ‘ANGST’ of uit ‘de LIEFDE voor?’

Voorheen overheerste dus vooral de angst voor het falen bij m’n fotografie. Bij mijn ontdekkingstocht nu overheerst mijn liefde voor de fotografie.

Wanneer ik nu voel dat mijn verlangen voortkomt uit angst, weet ik dat ik eerst innerlijk wat werk te doen heb voordat ik uiterlijk verder aan de slag ga.

18272_777434279005356_4075884261256618001_n
image-6219

De reflectieve oefening van deze week is dan ook gericht op het onderzoeken van jouw verlangens.

Helaas geen audio opnames deze week, omdat ik net als de rest van Nederland een griep te pakken heb en ik vermoed dat mijn schuurpapier stem niet bijzonder zalvend op je gemoed zal werken ;).

Oefening: onderzoek  je verlangens

#1. Maak een moodboard van jouw verlangens

Mensen zijn van nature creatief (en jij als lezer van dit blog natuurlijk helemaal;). Visueel denken is dan een fijne eerste stap naar het manifesteren van jouw verlangens, daarom gaan we met Pinterest aan de slag.

Wellicht heb je al een Pinterest account en zo niet kun je deze heel makkelijk hier aanmaken. Ik heb een moodboard gemaakt waarbij ik een aantal van mijn eigen verlangens als voorbeeld heb gegeven. Klik hier voor mijn Pinterest moodboard als voorbeeld.

Werk je liever met papier of ga je helemaal los op collages? Leef je uit! Sta jezelt toe je eigen creativiteit te gebruiken. (En voor resultaat zul je de opdracht ook daadwerkelijk moeten uitvoeren, alleen maar lezen heeft helaas niet het zelfde effect ;).

#2: Kijk naar dit verlangen vanuit angst

We halen even als voorbeeld het verlangen ‘ik wil meer reizen’ erbij van mijn moodboard. De vraag die je jezelf vervolgens stelt is: ‘hoe kijkt mijn ANGST hier tegen aan?’

De angstige innerlijke stem zou bijvoorbeeld kunnen zeggen:

Je zou echt veel meer moeten reizen, je hebt zoveel kansen om te reizen. Zo word je natuurlijk nooit gelukkig als je geen dingen durft te ondernemen. Als je maar meer mensen om je heen zou hebben met de zelfde verlangens zou je vast veel vaker op reis gaan.

Je zou je dan veel meer kunnen genieten en mooie foto’s kunnen maken. En dan zou je dus ook veel gelukkiger zijn.

#3: Kijk naar dit verlangen vanuit de liefde voor

De liefde voor stem zou bijvoorbeeld kunnen zeggen:

Ok, je wilt meer reizen. Is het werkelijk zo dat je zonder dit gereis dood ongelukkig zou zijn? Wat zouden andere plekken jou op dit moment geven wat je nu hier niet hebt?

Verwondering? Ah! Verwondering is iets dat in jouzelf zit en je kunt je NU al gaan richten op dat gevoel. Zijn er nieuwe plekken waarover je je op dit moment in jouw omgeving zou kunnen verwonderen?

Wat zou je op dit moment voor leuks kunnen ondernemen om deze ervaring te delen met anderen?

#4: Zie hoe hierdoor jouw realiteit veranderd

De realistische stem zou bijvoorbeeld kunnen zeggen:

Ik wil graag meer reizen omdat ik me dan kan verwonderen en mooie foto’s kan maken. Toch weet ik dat ik ook gelukkig ben als ik hier in mijn leefomgeving op onderzoek uitga.

Daarnaast denk ik dat ik OOK op m’n reizen dit gevoel van verwondering kan ervaren. Het is fijn om met dit gevoel in het hier & nu bezig te zijn en daarnaast een mooie reis te plannen.

Het gevolg is dat je nu niet aan de huidige situatie wil ontsnappen (vanuit angst), maar inziet dat de visie op de omgeving iets is wat je overal met je meeneemt. Dit maakt dan ook dat je je minder onrustig voelt.

FEZ_5507

 

Ik hoop dat deze oefening je een stap dichter bij jouw dromen brengt. Het enige wat je nodig hebt om je dromen werkelijk te realiseren is moed. En laat dat nu net iets zijn waarvan je altijd meer in huis hebt dan je zelf denkt ;).

Nu ben jij aan de beurt. Waar droom jij van?

Wil je liever samen kijken hoe je jouw verlangens zonder onrust kunt leren manifesteren? Neem dan hier contact met mij op voor 1 op 1 coaching.

Wil je je verlangens samen met vrienden ontdekken? Voel je dan vrij dit blog te delen. Ben je geïnteresseerd in gratis meditaties? Klik dan hier.

Liefs & snotterige zoen,

 

Femke

Afbeelding: Canva

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

7 thoughts on “Maken jouw verlangens je onrustig? Verwissel je lens!

 • 24 februari 2015 at 13:09
  Permalink

  Leuk. Ik zou meer willen reizen, maar ik roep altijd tot mijzelf: ik heb geen tijd. Ik heb niet altijd tijd om op vakantie te gaan en ik kan mijzelf ook uitstekend in mijn mentale werelden vermaken (de wereld van de techniek, natuur, yoga). Wat is nu verstandig om te doen? Wachter totdat je tijd hebt om te reizen. Ingewikkeld.

  Reply
  • 24 februari 2015 at 16:40
   Permalink

   Hoi Maarten,

   Hier is eigenlijk niets verstandig of onverstandig. Zo te horen heb je een prettige manier gevonden om het hier & nu leuk te maken en wellicht dient die mogelijkheid, of creëer je die mogelijkheid, vanzelf wel een keer om meer te gaan reizen. Maar je geluksgevoel hangt er dan in ieder geval niet vanaf.

   Natural yogi dus ;).

   Lieve gr,
   Femke

   Reply
 • 24 februari 2015 at 15:14
  Permalink

  Ik begrijp niet helemaal hoe die onderverdeling van angst en liefde is gedaan. Ik zou verwacht hebben dat de angst-stem je juist erg zou tegen houden om meer te gaan reizen, veel beren opde weg zou zien. En dat je liefde-stem je juist zou motiveren om meer te reizen en aan te geven waarom je het wel zou kunnen. Alleen zo lees ik dat niet hier…

  Reply
  • 24 februari 2015 at 16:37
   Permalink

   Hoi Mijke,

   Wat een leuke en goede vraag!

   Het gaat er hier om dat het angstige stemmetje (of een benaming die jij er persoonlijk beter bij vindt passen) roept dat je nog van alles ‘nodig hebt’ om gelukkig te kunnen zijn. Het angst gedeelte (ook weleens ego gedeelte genoemd), roept bijv dat je pas gelukkig kunt zijn in de toekomst als al je verlangens ingevuld zijn, waardoor je gaat streven uit ontevredenheid in het hier & nu. Dit veroorzaakt dan onrust.

   Wanneer je vanuit ‘de liefde voor’ kunt kijken naar je verlangens, kun je gaan experimenteren met je verlangens, maar zonder de illusie te hebben dat je zonder de invulling hiervan werkelijk ongelukkig zal zijn, omdat het hier & nu al OK is.

   En idd de angst stem kan je OOK weghouden bij wat je wilt, omdat je bang bent om te falen bijv. Als je kunt kijken ‘vanuit de liefde voor reizen’ verdwijnt de angst op mislukking vaak ook. Dan is in het voorbeeld een reis naar het naaste dorp al goed genoeg, omdat je helemaal op van dat moment in het hier & nu kan genieten, hoe dichtbij of ver die reis ook is maakt dan ineens niet meer zo uit.

   Beantwoord dat je vraag Mijke?

   Liefs,

   Femke

   Reply
   • 11 maart 2015 at 10:52
    Permalink

    Hoi Femke,

    Heel erg bedankt voor het reageren op mijn reactie! Beetje late reactie van me, zat even een tijdje verstopt in mn hoofd! 😉 … ja volgens mij snap ik m nu beter.

    Ik zie het reageren op je verlangens vanuit je angst nu meer als het najagen van je onvervulde verlangens, wat er voor zou hebben te zorgen dat je ‘gelukkig’ zou worden, terwijl dat niet kan omdat het je nooit kan geven wat je ervan verwacht, waardoor je niet in het hier en nu kunt genieten. Terwijl als je reageert vanuit liefde op jouw verlangens, je niet de verwachting koestert dat het jou ‘heel’gaat maken, waardoor je er meer van kunt genieten, je doet het dan meer uit plezier dan uit hoop.

    Mooie site heb je trouwens! Dank je daarvoor!

    liefs mijke

    Reply
 • 28 februari 2015 at 11:09
  Permalink

  Weer heel erg goed dit….. Bedankt Femke!! En hoe is het nu met je: de griep weer enigszins te boven?! Harte-groet Mariet. <3

  Reply
  • 1 maart 2015 at 10:39
   Permalink

   Griep op retour Mariet, dank je wel!
   Fijne zondag.
   Lieve gr,
   Femke

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.