Meditatie: begin 2016 met meer zelfvertrouwen (2)

image-8426

 

Een groot zelfvertrouwen hangt af van twee dingen: Het eerste is op een gezonde manier over jezelf denken. Het tweede is het vermogen om dingen te laten gebeuren, te erkennen wat je wilt en daarvoor gaan: letterlijk je eigen leven creëren.

Matthew Mckay & Patrick Fanning

Allereerst natuurlijk een heel gelukkig nieuwjaar voor jullie allemaal!

Het is weer januari en alle goede voornemens vliegen ons om de oren (klik hier voor deel 1 van deze blogpost).

We beginnen met prachtig benoemde intenties en dan……

Tja, dan zullen we toch écht in actie moeten komen als we iets werkelijk willen gaan veranderen.

En daar is het precies waar de meeste mensen bevriezen.

Iets houdt je tegen, maar wat?

Je weet dat je in beweging moet gaan komen en iets zal moeten gaan ondernemen, maar inwendig slaat de paniek toe: je mist het vertrouwen in jezelf.

De begeleide meditatie van deze week gaat daarom over meer zelfvertrouwen en het stellen van doelen.

Maar eerst iets korts over gedragsverandering.

Gedrag is voor het grootste deel volkomen automatisch. Als je regelmatig mediteert of mindfulness oefeningen doet, weet je hoe sterk de automatische piloot en gedreven doe-modus kunnen zijn.

Iets dat gedragsverandering lastig maakt is dat we vaak volautomatisch voor de snelle beloning kiezen. Terwijl bij diepgaande verandering het vaak zo is dat je eerst iets moet laten, voordat het je wat beters oplevert.

Als je bijvoorbeeld van plan bent je loopbaan te veranderen, zul je bij de nieuwe baan meestal niet direct op het zelfde niveau functioneren, als in je huidige beroep. Je zult dan dus eerst weer even genoegen moeten nemen met minder, voordat de investering zich op de langere termijn terugbetaald.

Het zelfde geldt voor ons liefdesleven. Jaren geleden had ik een vriendje dat eigenlijk vooral rekening hield met zijn eigen leven. Steeds als ik op het punt stond om de relatie te beïndigen, kwam hij weer met iets liefs en dacht ik: ‘ach, het valt eigenlijk allemaal wel mee’. Op de korte termijn was het euvel opgelost: de gemoederen waren voor dat moment gesust.

Het is dan ook regelmatig zo dat er eerst een soort crisispunt moet ontstaan, voordat je werkelijke verandering in diep ingebakken gewoontes gaat doorvoeren. Je krijgt een enorme burnout of de man komt voor de zoveelste keer niet opdagen (deze voorbeelden zijn uiteraard puur hypothetisch ;), voordat je echte verandering gaat doorzetten.

De meeste mensen hebben kennelijk een vorm van pittige confrontatie nodig, voordat ze écht aan de bak gaan.

Iets anders dat we regelmatige tegenkomen bij het doorvoeren van veranderingen is het maken van denkfouten. We gaan dan onbewust emotioneel beredeneren: ‘Het voelt gewoon niet goed’, terwijl verandering bijna nooit direct comfortabel voelt.

Daar bedoel ik overigens niet mee dat dit gevoel niet de moeite waard is om bij stil te staan (anders schiet je gemakkelijk in de ontkenning of aversie), wat ik zeggen wil is dat het gevoel in dit geval een slechte raadgever is.

Sta toe dat angst een van de passagiers in je voertuig is, maar laat hem het voertuig niet besturen

Elizabeth Gilbert

Bij verandering ga je dus eigenlijk eerst een beetje tegen je gevoel in voordat het je uiteindelijk een fijner gevoel zal opleveren.

Mediteer je mee?

 

Wat heb jij ervaren bij de meditatie? Je kunt onder aan deze post reageren, of je vragen direct naar mij sturen.

Als je ook graag andere gratis meditaties wilt proberen,  klik dan hier.

Wil je samen met vrienden of vriendinnen mediteren? Deel deze gratis meditaties dan met hen.

Liefs & Namasté,

 

Femke

Image: Canva

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.