Over eenzaamheid en angst om voor altijd single te blijven

 

Wanneer je single bent en wel graag een partner zou willen, is dat in eerste instantie natuurlijk gewoon een wens.

Wanneer deze wens echter al een tijdje niet wordt ingevuld, kan je je daar misschien ook wel zorgen over gaan maken: je gaat er over piekeren en gevoelens van eenzaamheid zullen op een gegeven moment ontstaan.

Tel daar alle beelden van borrelende stelletjes uit magazines en Facebook bij op en de piekeraar in jou neemt langzaam de overhand.

Gedachtes als: ‘wat als ik nou écht nooit meer iemand tegen kom’ of ‘alle leuke mannen zijn toch al bezet’, kunnen je wellicht flink down maken.

Als je eenmaal begint te piekeren, krijg je vaak een vertroebeld beeld op de werkelijkheid. Je ziet de dingen niet meer in perspectief. Dit is natuurlijk niet de meeste ideale mindset om een leuk iemand te ontmoeten. Daarnaast maakt piekeren vaak passief.

Dus wat is dan wel een oplossing?

De eerste stap is om jezelf weer te ontspannen. In deze blogpost geef ik je 3 manieren om de piekercyclus te verminderen.

Zo kun je vanuit een meer ondersteunend perspectief naar je liefdesleven gaan kijken.

Wanneer je een van onderstaande manieren uitprobeert, kijk dan of je deze met open nieuwsgierigheid, zonder verwachtingen, kunt ondernemen.

 • Manier 1: het stellen van een doel waar je direct mee aan de slag kan, trekt je uit de malle molen van je gedachtes. Het liefst iets fysieks, expressiefs en laagdrempeligs zoals bijvoorbeeld het wandelen op je favoriete muziek.
 • Manier 2: Minfulness meditatie . Piekeren is een continue mentale activiteit. Een mindfulness meditatie maakt je lijf weer wakker en laat je ervaren dat iets maar een angstige gedachte is.
 • Manier 3: Gedachtes creëren onze ervaringen. Daarom kun je jezelf ook meer ondersteunende manieren van denken gaan aanleren d.m.v. mantra’s (ook wel affirmaties genoemd).
 • Manier 4: Uit jezelf. Blijf niet in jezelf ronddobberen met al je zorgen, maar praat met goede vriend, familielid of iemand anders die je vertrouwt.

En misschien herken je dit wel:

te veel tijd, betekent vaak te veel piekeren.

Toen mijn relatie een paar jaar geleden over ging, had ik ook ineens veel meer tijd tot m’n beschikking.

Ik was destijds ook gevraagd om als karma yogi bij de yoga studio te helpen, waar ik nu ook les geef. Soms moest ik mijzelf echter letterlijk uit bed hengelen om daar naar toe te gaan.

Toch liep ik serieus, zonder enkele uitzondering, ALTIJD beter naar buiten dan dat ik naar binnen kwam.

Het stellen van mijn doel voor die dag veranderde dan letterlijk mijn stemming.

Sprong ik ineens op en neer als tijgertje van Winnie de Pooh? Uh nee. Dat ging een stuk gelijdelijker. Maar ik voelde me in ieder geval beter dan daarvoor.

Misschien heb jij op dit moment geen doel. Als je op dit moment geen doel voor jezelf kunt bedenken, kun je misschien iets doen voor iemand anders. Het maakt niet uit hoe klein het is. De belofte die je maakt aan iemand anders, schept een structuur en dit leidt af van het piekeren. Daarnaast geeft het uiteindelijk altijd een prettig gevoel om iets goeds voor een ander te doen.

Nog beter, heb ik gemerkt, is om dit in groepsverband te doen. Mensen met een aanleg tot piekeren hebben de neiging zichzelf te gaan terugtrekken als de piekermodus helemaal op komt zetten.

Het ontmoeten van een nieuwe partner en het stellen van doelen

De aantrekkelijkste mensen vind ik altijd die mensen (ok, mannen) die het leuk hebben in hun leven en die een bepaalde vorm van passie uitstralen. Ze verheffen vissen bijvoorbeeld ineens toch iets magisch, terwijl ik me daarvoor nog nooit in een hengel geïntereseerd had.

Wanneer je doelen stelt waar je hart sneller van gaat kloppen, ga je ook nieuwe plaatsen ontdekken en nieuwe mensen met diezelfde passie ontmoeten.

Daarnaast heb geleerd dat zelfkennis, weten wie jij bent en wat je graag doet, de aller sterktste basis is voor het hebben van een gelijkwaardige relatie. Het geeft de grootste kans een partner tegen te komen die werkelijk bij je past.

Heb je altijd al die gave reis willen maken? Maak dat je doel. Wil je een halve marathon lopen? Maak dat je doel. Altijd al willen leren duiken? Maak dat je doel.

Kijk of je klein kunt beginnen. Het verzamelen van informatie over je doel of het maken van een moodboard bijvoorbeeld.

Het hoofd denkt ‘als ik de ideale partner heb ontmoet, dan zal ik helemaal gelukkig zijn’.

Eigenlijk is de geest heel eenvoudig, het denkt ‘als ik maar dit heb of daar vanaf ben, dan ben ik pas echt gelukkig’. Of in dit geval roept de geest ‘ik kan niet gelukkig zijn zonder een partner’.

De geest kan dan bijna obsessief blijven malen over hoe slecht het leven wel niet is omdat je geen partner hebt, waardoor je in een tunnelvisie terecht komt. Het is bijna nog het enige waar je dan aan kunt denken.

Wanneer we op een gegeven moment wel het gene hebben gekregen waarvan we dachten dat het ons gelukkig zou maken (een partner bijvoorbeeld), komt er vervolgens weer een nieuw of ander verlangen op waarvan we het moeten hebben voordat we gelukkig kunnen zijn.

En zo blijft het proces rondgaan.

Loop niet in de valkuil om jezelf hiervoor te gaan veroordelen. Dit is een volautomatisch proces en juist daarom zijn meditatie, yoga en mindfulness ontwikkelingspaden waarop je kunt blijven ontwikkelen en oefenenen. En waar je je ook bevindt op dit pad is ok.

Afkeer van gevoelens van onzekerheid en eenzaamheid maken ongelukkig, acceptatie van deze gevoelens geven ruimte

Emotie betekent beweging in het Latijn. Je bewuste aandacht richten op bijvoorbeeld een eenzaam gevoel, werkt als het ware als een hap zuurstof nemen nadat  je onder water hebt gezommen. Het geeft letterlijk ruimte.

Eenzaamheid en sich is het probleem niet. Dit is een menselijke emotie waarvan iedereen van tijd tot tijd last heeft. De gedachte ‘ik ben eenzaam, maar ik zou dit eigenlijk niet moeten zijn‘ is wat ongelukkig maakt.

Het geven van ruimte aan je eigen gevoelens en emoties, ze werkelijk aandacht geven, erkennen en doorvoelen is ook onderdeel van liefdesflow. De liefde voor dat moment, jezelf en de natuurlijke bewegingen van het leven.

Maar omdat we ons natuurijk liever blij willen voelen dan verdrietig, durven we deze negatieve gevoelens niet toe te laten uit een soort angst dat we ons dan nog slechter zullen gaan voelen.

Het tegenovergestelde gebeurt echter.

Het lijkt namelijk net alsof we in deze moderne tijden aan een soort geluksverslaving lijden. Vraag is natuurlijk hoe realistisch deze aanname is dat het leven alleen maar leuk is.

Als we niet het leven hebben wat de meeste mensen op Facebook (ook wel eens spottend Fakebook genoemd) laten zien, gaan we er vanuit dat het wel heel slecht met ons gesteld is.

Onbewewust bevestigt Facebook gedachtes als ‘ik zou me nooit vervelend horen te voelen want iedereen heeft het leuk’ of ‘ik hoor nu echt een partner te hebben en het is niet normaal dat ik hier nog steeds op mijn dertigste, veertigste, vijftigste of zestigste in mijn eentje thuis zit’.

Desalniettemin is het angstige gevoel dat je voor altijd alleen zal blijven, een daadwerkelijk angst.

Wanneer je bang bent, is het altijd goed om de angst te ontvangen in een liefdevolle ruimte. Dit verzacht de angstige gevoelens. Dit kun je goed doen met bijvoorbeeld een zelfcompassie mediatie. 

Meditatie met mantra’s veranderen je gevoel

Ik gebruik binnen caoching en yoga veel mantra’s (ook wel affirmaties genoemd), er zijn alleen wel een aantal zaken die je moet weten voordat je met mantra’s gaat werken. Het is bijvoorbeeld geen methode om negatieve emoties weg te duwen of te ontkennen. What you resist, persist.

Wel kun je soorten emoties leren herkennen en daar je mantra’s op aanpassen. Misschien is er iets in jou dat behoefte heeft aan veiligheid, erkenning of geruststelling bijvoorbeeld.

Mantra’s hebben in mijn ervaring trouwens alleen effect als je ze koppelt aan een lichaamsbeleving. Angst is namelijk een lichamelijke reactie, een emotie. Wanneer je dus bang bent nooit meer iemand tegen te komen is dat niet alleen een gedachte, maar een angstig gevoel in je lijf.

Als je steeds de nieuwe positieve mantra blijft herhalen in je hoofd, zonder daar je lichaam bij te betrekken, blijf je hangen op het niveau van je hoofd (cognitie).

Ervaar waar in je lichaam je de angst voelt en maak verbinding met dat lichaamsdeel terwijl je de matra herhaalt. Een goede meditatie hiervoor is de meditatie voor verstorende emoties.

Als je gaat beginnen met mediteren is het aan te raden hier begeleiding in te krijgen. Klik hier voor gratis begeleide meditaties.

Daarnaast is het belangrijk dat je mantra’s niet te groot of uitdagend maakt als je begint. Toen ik bijvoorbeeld ooit met de mantra begon: ‘ik ben zelfverzekerd als ik lesgeef’, werd dat totaal niet geaccepteerd door mijn lichaam. Het was veel te groot. Toen ik de mantra aanpaste naar: ‘ik mag fouten maken en het lesgeven ontwikkelen’, maakte mijn hart een klein sprongetje.

Untitled design(3)
image-2652
1. Wat geeft jou een gevoel van veiligheid?

2. Hoe behandel jij je tijd in de periode dat je single bent? Zie je het als tijd die je moet doorbrengen in een wachtkamer? Wat zou je op dit moment in je leven kunnen doen om het prettig, veilig, comfortabel te maken voor jezelf? Wat zijn jouw persoonlijke doelen? Klein of groot.

3. Maak eens een lijstje van alle dingen die je graag met je toekomstige partner zou willen doen. Welk van deze hobby’s zou je op dit moment al kunnen gaan doen? Wat zijn de belemmeringen om ze niet te doen?

4. Hoe ga jij om met negatieve emoties in je leven? Heb je de neiging om ze weg te duwen? Durf je er eerlijk naar te kijken als onderdeel van het leven? Kun je eventuele gevoelens van eenzaamheid de aandacht geven als onderdeel van elk mensenleven?

5. Hoe vaak uit jij je werkelijke gevoelens, zoals bijvoorbeeld angsten, met de mensen om je heen?

Als je vragen hebt kun je deze natuurlijk onder aan deze post stellen.

Als je meer inzichten over jouw eigen beschikbaarheid in de liefde wilt krijgen, kijk dan hier voor gratis meditaties & oefeningen. Als je liever persoonlijk gecoacht wil worden zodat we samen kunnen kijken naar jouw gevoelens, klik dan hier voor een gratis kennismakingsgesprek.

Heb je iemand anders in je omgeving die bang is om voor altijd single te blijven? Voel je dan vrij om dit blog te delen.

En misschien heb jij zelf ook manieren gevonden over hoe je het beste met deze angsten kunt omgaan. Leuk als je deze met ons wil delen!

 

Veel liefs & Namasté,

Femke    

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

One thought on “Over eenzaamheid en angst om voor altijd single te blijven

 • 11 januari 2019 at 09:42
  Permalink

  Femke, bedankt voor je blog! Het was net wat ik even nodig had…

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.