Overwin angst en de innerlijke criticus

 

image-6055

De laatste tijd ben ik enorm geïnspireerd door de Dalai Lama. Nee no worries, ik heb m’n leren jack nog niet ingewisseld voor groot oranje gewaad.

Nu las ik pas een boek over boedistische psychologie waarin me iets opmerkelijks opviel. Het hoofdstuk ging over het onderwerp zelfaversie- het tegenovergestelde van zelfacceptatie dus. En wat bleek? Een complete cultuur, in dit geval dus de Tibetaanse, kent dit hele gevoel niet.

Wow!

Terwijl volgens Amerikaans onderzoek 1 op de 4 Amerikanen te maken krijgt met een vorm van angst die voldoen aan de criteria van een angststoornis. De reactie van Dalai Lama was tijdens een van zijn interviews destijds dan ook: ‘jezelf haten? Iedereen houdt toch van zichzelf’.*1

Technieken om beter met gevoelens als angst, onzekerheid, schaamte en woede te leren omgaan zijn mindfulness oefeningen en meditaties voor het ontwikkelen van meer compassie/liefdevolle aandacht.

Nu herinner ik me nog dat ik een paar jaar geleden, vlak voor een spannend examen, voor het eerst met meditatie begon.

Ik werd daar eigenlijk helemaal niet veel rustiger van in eerste instantie. Ik werd me eigenlijk alleen maar bewuster van mijn irritante innerlijke monoloog. Dat innerlijke kritische stemmetje dat zei ik het niet goed genoeg deed en het twijfelde bij alles of ik het wel goed zag of niet. In deze tijd had ik ook vaak gevoelens van schaamte.

Ik had m’n oordeel eigenlijk al meteen klaar. Dit mediteren werkt toch niet!

Ik wilde echt wel aan de slag met m’n zelfvertrouwen, maar hoe meer ik wilde veranderen, hoe meer die kritische stem zich deed gelden. Hier ging me eigenlijk alleen maar zenuwachtiger door voelen. Misschien herken je dat wel.

Maar hoe werkt dat nou?

Stress en/of angst is eigenlijk een vicieuze cirkel.

  • Je hebt misschien stress omdat je op dit moment een moeizame relatie met iets of iemand hebt (iets van buitenaf dus)
  • waardoor je wellicht onzekere en angstige gedachtes krijgt (wat er van binnen gebeurt bij jou)
  • en je lichaam reageert hier vervolgens op met bijvoorbeeld spannings hoofdpijn en de aanmaak van stresshormonen (ook wel psychosomatische klachten genoemd).

Vervolgens ga je je dan nog drukker maken over de hoofdpijn of het originele probleem waardoor de angst extra geactiveerd wordt.

De noodzaak om dit ‘probleem’ zo snel als mogelijk op te lossen wordt ineens nog groter door deze stress (de ‘er-moet-nu-echt-iets-veranderen-gedachte komt tevoorschijn), wat de doe-modus weer activeert. En zo blijft de circel in stand.

Dit mechanisme werkt bij ons allemaal het zelfde: hoe harder je deze stem wilt wegduwen, hoe harder hij gaat roepen. Eigenlijk is een soort innerlijke rebel. Hoe harder jij probeert te veranderen, hoe meer hij z’n kont tegen de krib gooit.

Door middel van coaching heb ik eerst geleerd hoe IK ZELF deze innerlijke kritische stem kon stoppen te veroordelen. Want die innerlijke rebel vond mij dan niet leuk, maar ik vond ook heel wat van die innerljke rebel. De verandering kwam toen ik me begon te realiseren dat ik hoopte dat iets in mij zich geaccepteerd en veilig kon voelen, terwijl ik dat iets eigenlijk zelf ook veroordeelde.

Deze verandering naar meer zelfacceptatie tijdens coaching gaat in 3 stappen:

  1. bewustwording & herkenning
  2. erkenning & acceptatie
  3. transformatie

Acceptatie maakt dat je neutraler naar deze kritische stem leert kijken. Vanuit deze neutraliteit kun je vervolgens met meer compassie met deze onzekere en kwetsbare gevoelens omgaan, wat uiteindelijk verandering mogelijk maakt.

Misschien ben jij ook wel heel streng voor jezelf, denk je dat het opzetten van je eigen bedrijf nooit zal lukken of misschien ben je wel bang dat je jouw relatiepatronen nooit kunt veranderen. Maar uit eigen ervaring weet ik dat het veranderen van de houding naar jezelf mogelijk is en dat dit je gelukgevoel werkelijk verhoogd.

Overwin angst

De wisselwerking tussen al deze gedachtes en de lichamelijke reacties op deze gedachtes verlopen natuurlijk totaal onbewust, maar vormen wel jouw dagelijkse realiteit. Daarom gaan we jouw gedachtes eerst bewust- en vervolgens neutraal maken.

Meditatie is een naam voor verschillende aandachtsgerichte oefeningen. De meditatie van vandaag is een begeleide reflecterende oefening waarmee je je belemmerende gedachtes eens nader gaat onderzoeken, zodat je jezelf met meer liefdevolle aandacht leert behandelen.

Ik moedig je aan om deze oefening meer dan eens uit te voeren (op verschillende momenten) omdat elke dag anders is en groei nu eenmaal ontwikkelt als een rivier; soms gaat het snel en soms staat het proces even stil.

Heb je vragen over dit onderwerp, mindfulness of meditatie? Stel ze dan onder aan dit blog, ik beantwoord ze graag. Wil je samen met je vrienden mediteren? Deel deze post dan met anderen. Als je geïnteresseerd bent in meer gratis meditaties, klik dan hier.

 

Liefs,

Femke

Bronnen:

*1De kunst van het geluk door Haward Cutler & de Dalai Lama

Image: Canva

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.