Regels voor dromers

image-9507

 

Ooit gehoord dat het hartstikke leuk is waar je allemaal van droomt, maar dat je iets moet kiezen in het leven waar je geld mee verdient? Of komen de SMART- doelstellingen (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden) soms je neus uit? Dan kan het zijn dat de dromer in jou te weinig ruimte krijgt. Een ode aan Dromers. 

Laatst had ik een gesprek met een vriendin, zo’n heerlijk doelgericht en energieke vrouw, die zich nu vooral uitgeblust voelde. Haar inspiratie was gewoon weg. Ze vertelde dat ze zelfs niet meer de energie kon opbrengen om zich in te zetten voor wat ze aan het doen was. Ze voelde zich als het ware klem zitten in de dagelijkse sleur van het leven.

De bekende versus de onbekende wereld

Wanneer we vastlopen in de sleur van het leven stellen we onszelf vaak hele doelgerichte vragen. Wat wil ik nu eigenlijk anders in m’n leven? Wat zou ik willen bereiken? Hoe ga ik nu verder en wanneer ga ik dat precies doen?

Prachtige vragen. Voor je innerlijke realist. Er is alleen één maar: de beste ideeën komen niet van de realist, dat is niet zijn taak.

J.K. Rowlings is ook niet begonnen met een stappenplan naar succes toen ze begon met schrijven over Harry Potter. En Cirque du Soleil zou zonder de Dromer nooit hebben bestaan.

De ballen van Ringo

 

One of the oldest and most generous tricks that the univers plays on human beings is to bury strange jewels within us all, and then stand back to see if we can ever find them.

~ Elizabeth Gilbert ~

Zo ken je misschien de Yoga Teacher Rachel Brathen wel. Een paar weken geleden vertelde zij een verhaal op Social media dat me deed gieren van de lach.

Ze had een moeilijke periode doorgemaakt waarin zij veel te maken had gehad met verlies (dit is uiteraard nog niet het giermoment). Rachel heeft trouwens veel honden. En ze doet veel liefdadigheidswerk voor zwerfhonden.

Nu wilde ze op een goed moment dat haar hond ‘geholpen’ werd. En ze raakte in paniek. ‘Wat als de operatie nu fout gaat? Wat als Ringo allergisch is voor de narcose?’

Uiteindelijk bracht ze een fijne avond op het strand door met vrienden. Haar innerlijk creatieve dromer maakte een grap over het maken van een mal van ‘Ringo’s balls’. Ja je leest het goed. Mallen van de ballen!

Hier is ze vervolgens mee naar een juwelen ontwerper gegaan en deze heeft hier hele elegante ‘ontwerpjes’ van gemaakt: samples van kettinkjes en armbandjes met balletjes.

Rachel vertelde deze grap online en ja hoor…… mensen gingen los. Iedereen wil nu de sieraden hebben met Ringo’s balls waarvan de opbrengst naar haar stichting voor straathonden gaat.

BRILJANT HA HA!

Dit is niet iets waar je met een SMART strategie opkomt. Die komt wellicht in een later stadium weer van pas. Maar het begint met het ruimte maken voor je innerlijke creatieve dromer.

Duizend en een idee

 

Een van de meest waardevolle dingen die ik geleerd heb van het observeren van creatieve mensen is dit: uit kwantiteit komt kwaliteit.

Wij zien vaak alleen de eindresultaten van projecten. Maar we zien niet hoeveel projecten de eindlijn niet gehaald hebben. Waardoor we denken dat alles wat een creatieve genie aanraakt altijd slaagt. Wat dus niet zo is.

9 Regels voor dromers

  1. Rebelleer. Regel no 1: Vergeet de regels! En zeker die van andere personen.
  2. Registreer. Houd je ideeën bij in een boekje of schrift, spreek ze in op je telefoon, of maak een Pinterest board als je een beelddenker ben. Benoem in ieder geval alles waar je aan denkt, wat je ziet, of wat je hoort zonder te bedenken of het überhaupt wel mogelijk is.
  3. Brainstorm. Bespreek met creatieve vrienden onconventionele ideeën. Gewoon achter elkaar brainstormen over onnozele, ondoordachte of grappige ingevingen. Voorkom ‘ja maar‘ opmerkingen.
  4. Woonplaats. Merk op waar je dromer woont. Waar voelt jouw dromer zich thuis? Wat geeft haar een vrij gevoel? Is dat starend naar buiten in de trein? Kijkend naar de zee? Slenterend door een museum of gallerie? Mijmerend na een inspirerende film of serie? Luisterend naar muziek of de woorden van een andere taal?
  5. Tijd. Dromers hebben tijd nodig: beelden, impressies en inzichten mogen sudderen.
  6. Expressie. Dromers zijn vrije geesten en hebben behoefte aan expressie. Ze zien symbolieken en willen graag iets manifesteren. Iets van binnen naar buiten brengen. Maar ook iets van buiten naar binnen: de sfeer van een goed boek, de emotie van een mooie foto, de kleuren van een bos bloemen, de geuren van de herfst.
  7. Geen doelstellingen. Dromers hebben de vrijheid nodig geen resultaten na te streven. Ze zijn liever onderweg dan dat ze ergens aankomen. Het gaat om de reis. Het zien van het schouwspel van licht onderweg. Iets gewoon laten ontstaan, zonder dat de reis aan beknellende voorwaarden hoeft te voldoen.
  8. Eer haar functie. Terwijl de Dromer niets kan met strakke deadlines, heeft zij wel degelijk een functie: het scheppen van ruimte, het creëren van vertrouwen, de magie van het leven zien, het verbeelden van aantrekkelijke vooruitzichten en het aangaan van avontuur. Ze voedt je dankbaarheid voor het leven, laat je duiken in de zee. En last but not least: ze legt je verlangens en diepere drijfveren bloot.
  9. Girls will be girls. Sta jezelf toe door de ogen van je innerlijk kind te kijken. Laat haar kliederen, klooien, spelen, verhalen schrijven, zingen, knutselen, playbacken en zwierige jurken aantrekken.

Reflectieve oefening voor dromers

Plan wat tijd voor jezelf en iets dat jou fascineert in, zonder dat je hier iets mee hoeft te bereiken. Je hoeft juist niet specifiek te zijn in deze oefening. Blijf eerst bij het gevoel van het verlangen, voordat dit verlangen een bepaalde vorm moet krijgen. Durf te mijmeren! En ga gewoon op weg. Sta jezelf toe luchtkastelen te bouwen, je huis of kast opnieuw in te richten en gebruik al je zintuigen om te merken wat je raakt.

 

Liefs & Namasté,

 

Femke

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.