Is spiritualiteit zweverig?

fem-1

 

Heel vaak hoor ik van mensen dat ze yoga en spiritualiteit wel interessant vinden, maar dat ze bang zijn dat het zweverig is. Lees hier dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn.

Laatst werd ik door een bevriende yogaleraar gevraagd een yogales voor hem in te vallen bij een buurthuis. I LOVE lesgeven in buurthuizen, of aan mensen die nog nooit yoga gedaan hebben.

Een van de mannelijke deelnemers kwam voor de les met de volgende opmerking:

‘Ik vind dat rekken, strekken en diep ademen wel lekker, maar je krijgt er altijd gratis een dosis vaagheid bij’

Dat maakte me heel hard aan het lachen.

Na de les vroeg ik hem nog even hoe hij de les ervaren had en hij vertelde mij bijna verbaasd dat het écht een prettige les was. ‘Maar jij bent niet zweverig’, voegde hij er nog aan toe. Waarop ik dacht: ‘en toch was dit best een spirituele les’.

De term spiritualiteit is zo’n vergaarbak van allerlei opvattingen, meningen en vaagheden geworden dat je eigenlijk nooit weet wat mensen nou precies bedoelen met de term.

Ook hoor ik mensen vaak zeggen dat ze niets met spiritualiteit hebben, maar wel heel erg kunnen genieten van de natuur, dansen of kunst.

Ik vind het fantastisch als mensen hun gedachtes over spiritualiteit delen. Toen ik me namelijk voor het eerst in yoga ging verdiepen, vormden bepaalde vaagheden voor mij ook een soort barrière.

Toch had ik toen, en heb ik nog steeds, regelmatig ervaringen buiten yoga die me een gevoel geven van diepe verbondenheid.

Voorbeelden hier van zijn:

 • als ik over het strand loop, de wind door m’n haren voel en de wolken boven de zee zie hangen
 • als ik met andere mensen helemaal uit m’n dak ga op muziek
 • intuïtie: iets gewoon weten of aanvoelen zonder dat ik dit eigenlijk kan weten
 • dromen die uitkomen
 • het lezen van een mooi verhaal
 • de eerste keer dat je de pasgeboren baby van een goede vriendin in je armen krijgt
 • luisteren en kijken naar het tv programma de The Voice of Holland (dat moment dat iemand je ZO verrast en diep weet te raken)
 • het kijken naar een bijzondere film, serie of toneelstuk
 • wanneer iemand een bevlogen speech geeft; je voelt de sfeer dan veranderen in een ruimte

En dit is voor mij dus ook spiritualiteit. Het is dus niet het zelfde als geloven of een bepaalde filosofie als waarheid aannemen. Spiritualiteit staat bij mij gelijk aan experimenteren en ervaren. Eigenlijk gaan ontdekken als een soort spirituele onderzoeker.

Spirituele teksten

Toen ik me later ging verdiepen yogafilosofie en andere spirituele teksten, merkte ik dat ik een enorme weerstand voelde tegen de woorden God en religie.

Ik begreep ook wel waarom eerlijk gezegd. Vanaf het moment dat ik oud genoeg was om het nieuws te kijken, is dat het beeld wat ik had gevormd van religie: extremisme, oorlog, discriminatie, dogma en terrorisme.

God riekte voor mijn gevoel naar geloof en geloof gaf mij kennelijk een onprettig gevoel.

Zeker omdat bepaalde religieuze geschriften het voor deden komen als de waarheid.

Gelukkig heb ik daarna op vele mooie plekken in de wereld de schoonheid van een religie mogen ervaren. Het gaat er niet om dat het mijn religie of spirituele vorm is, maar het heeft wel een breder perspectief geschept en mijn verwondering voor andermans levensbeschouwingen vergroot.

BeFunky_IMG_2691
image-3396

Hierdoor kan ik nu ook gemakkelijk met een oprechte nieuwsgierigheid en met een onderzoekende geest spirituele teksten lezen, omdat ik ze niet lees als ‘de waarheid’, maar een vorm waarin spiritualiteit gegoten is.

Het culturele aspect van religie is de uiterlijke vorm waarin zij wordt beoefend. Het spirituele aspect is de inhoud. Je kunt het vergelijken met een karaf water. Het water symboliseert de spirituele beleving van religie. De karaf staat voor de vorm.

Peter Krijger

Wat is spiritualiteit nou eigenlijk?

Verschillende mensen ervaren in verschillende situaties spiritualiteit. Daarom is het heel moeilijk deze ervaring in woorden te vangen. Toch vind ik dat het sociologe Brené Brown aardig gelukt is.

Spiritualiteit is erkennen en respecteren dat we allemaal onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn door kracht die groter is dan wijzelf; en dat onze verbondenheid met die kracht en met elkaar is geworteld in liefde en compassie.

Brené Brown

Untitled design(3)

En dan nu een vraag aan jou. Super leuk als je een antwoord achterlaat op dit blog. Ik ben écht dol op mensen hun antwoorden over spiritualiteit. Spiritualiteit is namelijk écht een persoonlijk pad.

Ok. Een aantal vragen waar je misschien iets langer over na wilt denken:

 • Wanneer ervaar jij spiritualiteit?
 • Hoe zou je dit gevoel omschrijven?
 • En wat is voor jou zweverigheid?

Wil je meer lezen over religie? Peter Krijger heeft hier een leuk, leerzaam en overzichtelijk boek over geschreven.

Of wil je meteen beginnen met mediteren? Klik dan hier voor de gratis meditaties.

9200000015512041

 

Liefs & Namasté,

Femke

 

Beeld: eigen materiaal

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.