Stel jij deze belangrijke vragen over het volgen van jouw unieke levenspad?

IMG_4202
image-6642

A winner is a dreamer who never gives up

~ Nelson Mandela ~

Afgelopen week had ik het voorrecht om samen met een goede vriendin Kaapstad te bezoeken in Zuid-Afrika. We hebben genoten van het betoverende uitzicht op de Tafelberg, fantastisch eten en heerlijke Zuid-Afrikaanse wijn.

En uiteraard wilde we ook een bezoek brengen aan Robbeneiland, de plek waar Nelson Mandela 18 van de 27 jaar in gevangenschap heeft doorgebracht.

IMG_4251
image-6643

Nelson Mandela. Een van de grootste en moedigste iconen van onze tijd. En daarmee een voorbeeld of leraar om onze eigen wijsheid, vervulling en levenslessen te vinden.

Er zijn een aantal vragen die sinds mijn bezoek aan Robbeneiland des te urgenter lijken, omdat de kracht van Nelson Mandela nog steeds zo voelbaar was:

Hoe kan je meer werkelijk vanuit je hart leven, jouw eigen authentieke pad volgen, en het verlangen naar zekerheden leren loslaten? En is ‘moedig zijn’ iets dat aan te leren valt?

Eerlijk gezegd moest ik wat onzekerheid overwinnen om over Mandela te schrijven. Mijn eerbied voor de complexe problemen waar deze man voor heeft gestaan is zo groots, dat ik op geen enkele manier het idee wil wekken ‘even een blogje over Mandela te schrijven’.

Natuurlijk WIST ik al lang hoe bijzonder deze man was, maar ik heb het nu GEVOELD. Wat het bezoek aan deze cel (waar hij 18 jaar opgesloten heeft gezeten) in mij heeft aangeraakt is ONBESCHRIJFLIJK.

Na de tour op het 12 km grote eiland en een rondleiding door een ex-politieke gevangene stond ik dan ineens voor ‘de cel’. En wat ik toen voelde kan ik alleen beschijven als compleet ‘openstaan’. Een vorm van ontzag & kracht die ik nog nooit zo gevoeld heb.

De offers die deze man bereid was te maken voor een gelijkwaardiger Zuid-Afrika waren ineens tastbaar. Voelbaar.

Hoe kan iemand die hier 18 jaar vast gezeten heeft, in een hok van ongeveer 1,5m x 2m niet gek geworden zijn, buitensporige wraakzucht ontwikkeld hebben of de rest van zijn leven depressief zijn geweest? Maar juist zijn missie vol hoop bleef volgen?

1507178_10152667900051956_8401758053284041467_n

Ik realiseer me ineens op heel diep niveau hoe we soms allemaal meesters zijn in het bouwen van onze eigen geestelijk gevangenissen als het gaat om het volgen van onze dromen en dharma. 

Zo merk ik aan mijzelf bijvoorbeeld dat het ego in mij zich met tijd en wijlen maar wat graag met anderen vergelijkt en dat deze innerlijke beweging me dan juist weghoudt bij wat ik het allerliefst doe.

We blijven vaak zoeken naar uiterlijke zekerheden en voelen ons ‘gehecht’ aan dat wat we hebben, ook al voedt het ons al lang niet meer. Deepak Chopra noemt dit ook wel ‘de gevangenis van onze conditioneringen’.

Mandela 2

Maar toch. Op een of andere gekke manier had mijn bezoek aan deze cel ook iets bevrijdends. Alsof de stilte en het innerlijk ontzag langzaam overvloeide in opening naar vrijheid; als het een geest hier lukt om te blijven strijden voor zijn idealen en dromen, dan moet dat overal kunnen.

Nu denk je misschien: ‘Ho Femke, vergelijk jij ‘de algemene geest’ nu met die van Mandela?’, maar dat is niet wat ik bedoel. Ik heb het hier juist over hoe zijn enorme inspirerende kracht nu nog steeds voelbaar is.

Zijn schriftelijke nalatenschap laat namelijk ook vooral de menselijk kant van Mandela zien. Een man die zichzelf meer dan eens buitensporig heeft moeten uitdagen, bang is geweest, verdriet heeft ervaren, fouten heeft gemaakt, vaak gevallen is en nog vaker opgestaan.

Vanuit dit oogpunt zou je kunnen zeggen dat dapperheid iets is dat wel degelijk aan te leren valt.

mandela

Mandela’s levensverhaal maken zijn woorden vanuit dit menselijke aspect JUIST  inspirerend, realistisch en bemoedigend, zelfs nu hij fysiek niet meer in deze wereld is. Als er iemand is die zich NIET door onzekerheden, vooroordelen en gehechtheid heeft laten tegenhouden, dan is het Nelson Mandela wel.

Hoe vind je je levensdoel?

In de meditatieve en reflecterende oefening van deze week wil ik dan ook graag deze enorme inspirerende kracht van Nelson Mandela delen.

 • In welke mate laat jij je beperken door angst en de zoektocht naar zekerheden?
 • En welke dromen, roepingen, mogelijkheden of idealen laat je daardoor onbewust schieten?

En ja daar kom ik weer, dat ontwikkelen van dapperheid is een proces (voel me soms net Barry Stevens, ipv ‘doorgaan, vooral doorgaan’ hoor ik mijzelf steeds vaker roepen ‘dat is een proces’ ha ha).

Doe je mee? Ben je geïnteresseerd in andere gratis meditaties?

Klik dan hier.

Wil je graag samen met vrienden mediteren? Deel deze gratis meditatie dan met hen.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

4 thoughts on “Stel jij deze belangrijke vragen over het volgen van jouw unieke levenspad?

 • 24 maart 2015 at 15:28
  Permalink

  Wat ‘goed tot de 1000e’ dit alles, bovenste beste Femke….. kippenvel kreeg ik ervan…laat staan hoe jij je gevoeld moet hebben, daar…… En de meditatie; ook zo fantastisch…. ga ik zeker nog meerdere keren herhalen! 1000x dank!
  Veel liefs Mariet.

  Reply
  • 24 maart 2015 at 16:27
   Permalink

   Wat grappig dat mijn kippenvel via dit blog goed overkomt Mariet. Het was inderdaad zo’n moment! En de meditatie is inderdaad helemaal geschikt om meerdere keren te herhalen. Het grappige is dan als je dit steeds opnieuw met open houding kunt doen, er ook steeds meer helderheid komt.

   Liefs terug!
   Femke

   Reply
 • 25 maart 2015 at 08:37
  Permalink

  Het heeft me weer bewust gemaakt dat ik op het goede pad zit…en dat ik al best veel heb ( bereikt) wat mijn hartje begeert! Maar er is nog veel meer te behalen! :)) Namaste lieve Fem! x

  Reply
  • 27 maart 2015 at 16:43
   Permalink

   Wat fijn deze bevestiging dat je op het goede pad zit. Blijven wandelen en genieten :). Liefs, Femke

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.