Van wie heb jij goedkeuring nodig?

Innerlijkkind
image-8717

 

Ik ben wie ik ben, jouw goedkeuring is daar niet voor nodig

~ Byron Katie ~

Het kind in jezelf zien

Hoeveel tijd en energie ben jij kwijt aan het zoeken van goedkeuring? En hoe voelt het om zo hard te moeten werken om deze erkenning te krijgen?

Doodvermoeiend waarschijnlijk. Ik weet in ieder geval dat dit zo voor mij voelde.

Ieder van ons draagt een kind- deel met zich mee. Zo heb je het speelse kind, het rebelse kind, het vrije kind en het gekwetste kind.

En hoewel mijn goedkeuring zoekende kind nog altijd bij mij is (en wellicht altijd zal blijven), heb ik inmiddels geleerd haar te herkennen en zelf te bevestigen. En dat heeft mijn leven radicaal veranderd.

Wanneer je namelijk doorkrijgt waar dit bevestigingzoekende stemmetje vandaan komt, kun je er contact mee maken, naar leren luisteren en horen wat voor waardevolle boodschappen het voor je heeft.

Misschien geef jij onbewust wel veel kritiek op dit kind en voel je dat je daardoor innerlijk verkrampt en nog banger wordt voor afwijzing.

Door werkelijk innerlijk te luisteren naar oude kwetsuren kun je het potentieel in jezelf vergroten. Want hoe meer compassie, erkenning en vertrouwen je dit kind kunt geven, hoe minder je deze van anderen nodig hebt. Je komt in je kracht te staan.

 

Van verslavende relaties naar gelijkwaardige relaties

Iedereen heeft onderlinge liefde, emotionele voeding en bevestiging nodig. Er is echter een groot verschil tussen liefde nodig hebben en er vanuit een kinderlijke behoefte afhankelijk van zijn.

Wanneer de liefde in jezelf en het contact met het innerlijk kind ontwikkelt, neemt de afhankelijkheid van de liefde buiten je af. Hierdoor ontstaat de shift van verslavende relaties naar gelijkwaardige relaties.

Misschien denk je nog dat dit innerlijk kind een verzinsel is. Dat het niet écht is. Maar ons innerlijk kind is net zo écht als onze volwassen entiteit.

Wanneer we echter het bestaan van dit innerlijke kwetsbare kind in onszelf vergeten zijn en op deze manier negeren, gaat het kind onopzettelijk veel van je gedrag bepalen. Het neemt de regie.

Dat is precies waar vaak de opmerking komt ‘Ik weet eigenlijk wel dat deze persoon niet goed voor mij is, mijn hoofd weet het, maar toch lukt het mij maar niet om hem (m/v) los te laten’.

En dat klopt precies, het bange kind in jou kan deze relatie ook niet loslaten omdat het zich afhankelijk voelt van de zorg, goedkeuring en liefde van een ander. Hoe vaak het ook teleurgesteld is. De (valse) hoop op verbetering blijft.

Bindingskarma

Het kind neemt nu de regie en het zit vast in de symbiose met de ander. Het voelt letterlijk doodsangsten als hij de ander, hoe ongezond of onvervullend deze relatie ook is, zou moeten verlaten. Hierdoor onstaat er een innerlijk conflict: je snapt jezelf niet meer en ervaart verlatingsangst.

Maar ook de tegenovergesteld kan waar zijn: je laat iemand te snel los. Iemand heeft je (onbewust) gekwetst en het gekwetste kind snijdt uit zelfbescherming alle banden in een keer door. Je ervaart bindingsangst.

Wanneer jij echter zorg gaat leren dragen voor het bange kind in jezelf, onstaat er werkelijk autonomie op een volwassen niveau. Je gaat het kind de zorg geven dat het vroeger gemist heeft, waardoor je op volwassen niveau een keuzemogelijkheid op gedragsniveau gaat ervaren.

‘We willen op een onbewuste manier een einde maken aan dit innerlijk lijden, door het kind in een diepe plek in onszelf te verstoppen en er zo op deze manier ver weg van te blijven. Maar weglopen beëindigd dit lijden niet, het verlengt het lijden alleen maar.

 

~ Thich Nhat Hanh ~

Reflectievragen

Deze reflectievragen kun je op verschillende manieren beantwoorden. Je kunt ze als vragen meenemen in je inzichtmeditatie, of als reflectievragen beantwoorden in een reflectiedagboek.

– Wanneer merk jij dat je bijvoorbeeld overdreven aardig gaat doen, of heel hard aan het werk bent om goedkeuring te krijgen van iemand? Hoe oud voel je je op dat moment? Wat probeer je dan precies te vermijden?

– In welke ogenschijnlijk onbenullige situaties word jij regelmatig geraakt en reageer jij steeds op dezelfde emotionele manier (je ervaart geen bewuste keuzemogelijkheid)?

Heb je de behoefte om begeleiding te krijgen bij dit innerlijk kind werk? Dan kun je altijd hier contact met mij opnemen voor coaching.

Als je graag begeleide gratis meditaties wilt proberen,  klik dan hier. 

 

Veel liefs & Namasté,

Femke

PS: in verband met de voorjaarsvakantie volgende week, zal de volgende nieuwsbrief weer op 1 maart verschijnen.

 

Photo: Canva
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

2 thoughts on “Van wie heb jij goedkeuring nodig?

 • 16 februari 2016 at 13:53
  Permalink

  Prachtig hoe je dit omschrijft en hoe het voor mij leeft. Dank je wel!

  Reply
  • 14 maart 2016 at 23:11
   Permalink

   Beste Lianne, wat mooi dat het zo aankomt. Warme groet, Femke

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.