Van Winter Blues naar Emotioneel Evenwicht

IMG_6186
image-7940

De bladeren komen naar beneden, avonden duren langer en dagelijkse bezigheden spelen zich voor het grootste deel binnen af. Als je gevoelig bent voor stemmingswisselingen kunnen deze ingrediënten ervoor zorgen dat je in de donkere maanden emotioneel minder in balans bent.

Hoe kan je nu het beste emotionele balans ontwikkelen als je weet dat somberte voor jou in de donkere maanden extra op de loer ligt?

Mensen die dit blog regelmatig lezen weten dat ik zelf ook gevoelig bent voor sombere stemmingen. Mindfulness heeft me echter door de jaren heen geleerd hoe ik deze neerwaartse stemmingsspiraal kan doorbreken voordat het een depressie wordt.

Ik hoop dat mijn openheid op dit blog je kan laten zien dat het i.i.g. de moeite loont om mindfulness te proberen om weerbaarder te worden bij neerslachtige gevoelens. Mindfulness en yoga zijn nu de basis van mijn geluk.

Sombere gevoelens horen nu eenmaal bij het leven.

Wanneer we echter niet precies weten hoe we het beste met deze gevoelens kunnen omgaan, kan een emotionele disbalans op den duur een depressie worden.

En wanneer we ooit een depressie hebben gehad, maakt dit dat we in de toekomst gevoeliger zijn om nogmaals een depressie te ontwikkelen.

Maar er is mooi nieuws.

Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat het toepassen van mindfulness net iets betere resultaten oplevert wanneer het gaat om het voorkomen van een terugval in een klinische depressie dan anti-depressiva.

Nu zul je misschien schrikken van het woord depressie. En daar ben je niet de enige in. De aversie tegen depressie is dan ook precies waar het vaak spaak loopt.

In de eerste fase, als onze stemming in een neerwaartse spiraal belandt, is niet de stemming de boosdoener, maar onze reactie erop. Onze gebruikelijke inspanningen om uit deze stemming te komen, werken averechts: die houden ons juist gevangen in de ellende waaraan we proberen te ontkomen.

~ Mark Williams, hoogleraar psychologie universiteit Oxford ~

Mensen hebben vaak pas op een later moment door dat ze eigenlijk écht moedeloos zijn. Of gaan pas op het moment dat de gevoelens van onmacht en wanhoop te groot voor ze worden hulp zoeken.

We hebben vaak wel door dat we steeds meer afglijden in somberheid, maar gaan dan juist van alles ondernemen om maar van deze somberheid af te kunnen komen.

Tot dat we door hebben dat dit ‘van alles ondernemen’ niet écht werkt en dat zelfs de dingen waar we normaal gesproken van genieten, ons ook niet meer blij kunnen maken.

Die leuke dingen gaan we dan ook weer opgeven, waardoor het gevoel van eenzaamheid en isolement alleen nog maar groter wordt.

Als we dan vervolgens denken dat we gewoon niet ‘hard genoeg ons best doen’, gooien we er nog een schepje bovenop en verliezen onszelf dan compleet in de doe-modus.

Je krijgt dan steeds meer gedachtes als:

  • Waarom voel ik me nou zo rot? (om vevolgens nog harder te gaan analyseren & piekeren waar het nu precies mis gaat)
  • Wat is er nou met mij aan de hand?
  • Wat is er mis met mij?
  • Waarom ben ik zo anders dan anderen?
  • Er moet iets veranderen, maar wat?
  • Ik kan het niet meer aan.
Herken je deze gevoelens van wanhoop en het aldoor zoeken naar de oplossing om maar aan dit moedeloze gevoel te kunnen ontsnappen? Dan is onderstaand boek een nuttige gids om te leren inzien hoe je natuurlijke probleemoplossende manier van aanpakken, je nu juist in de weg kan gaan zitten. In plaats daarvan leert het achtwekenprogramma je met je geest samenwerken.

 

1001004004823101

 

Reflectieve Oefening: realistisch kijken

Neerslachtige gevoelens gaan vaak gepaard met het aangedreven gevoel van de doe-modus, dit gevoel zegt dat je nog van alles moet bereiken in de toekomst voordat je gelukkig kunt zijn in het hier & nu.

Maar hoe hard we ook ons best doen: sombere gevoelens blijven terugkomen doordat we onbewust aan het onrealistische gedachtegoed blijven hangen dat we alleen maar gelukkige gevoelens zouden mogen ervaren in ons leven.

Of je nu de winter blues ervaart of niet, deze oefening is voor iedereen zinvol.

  1. Maak nu (zonder jezelf daarbij te veroordelen ) een lijst met alle dingen die jij denkt nodig te hebben voordat je gelukkig kunt zijn.
  2. Wat voor gevoel krijg je als je naar deze lijst kijkt? Als je je beseft wat je allemaal nog ‘moet’ doen om gelukkig te worden…..
  3. Stel je nu voor dat je al deze dingen niet hoeft te doen om je beter te voelen. Hoe zou je je dan voelen?

Wat brengt deze oefening voor jou teweeg? Of heb je nog vragen na het lezen van dit blog?

Je kunt onder aan deze post reageren of je antwoord direct privé naar mij sturen.

Mocht je nog andere vragen hebben na het lezen van deze post of doen van de oefening, voel je dan vrij deze te stellen.

Voor andere meditaties, kun je hier verder kijken.

 

Liefs & Namasté,

Femke

Note: Wanneer jij vermoedt dat je wellicht een (ernstige) depressie hebt, is het belangrijk hulp te zoeken via je huisarts en als het kan ook bij een vertrouwenspersoon op je werk. De eerste stap is heel moeilijk, maar wel de aller belangrijkste. Het is belangrijk dat je eerst in deze fase begeleid kunt worden. Dat betekent niet dat je het boek niet kunt lezen en al wat oefeningen kunt doen, maar in deze periode zelfstandig een 8-weeks programma opstarten kan te veel van jezelf gevraagd zijn.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.