Vergevingsmeditatie (zelfvergeving deel 3)

image-9480

 

In dit derde deel over zelfvergeving heb ik een vergevingsmeditatie opgenomen. Wanneer je namelijk begrijpt waarom je bepaalde fouten hebt gemaakt in het verleden (deel 1) en deze fouten en de gevolgen hebt kunnen accepteren (deel 2), kom je uiteindelijk toe aan zelfvergeving.

Nu klinkt dit als een eenvoudig abc-tje. Maar in realiteit is dit uiteraard een proces waar veel geduld en compassie voor nodig is.

Boeddhistische Vergevingsmeditatie uit het boek Het wijze Hart.

Ik heb vele meditaties voorbij zien komen over vergeving. De gene die mij het meest aanspreken komen uit de Boeddhistische psychogologie.

Jack Kornfield leert ons in zijn prachtige boek Het Wijze Hart hoe je het hart kunt helen, trainen en transformeren. Een echte must-read voor iedereen die meer inzicht in de wijsheid van het hart wilt krijgen .

1001004006858961

“You hold in your hand an invitation: to remember the transforming power of forgiveness and loving kindness. To remember that no matter where you are and what you face, within your heart peace is possible.” Jack Kornfield

Neem tijdens de meditatie waar wat er gebeurt in het hartgebied. Je kunt daarbij een hand op je hart neerleggen. Er is niets dat je zou moeten voelen of niet mogen voelen. Observeer alles zonder oordeel. Vergeef jezelf als je nog niet klaar bent om te vergeven. Zoals ik al eerder zei: vergeving is een proces van het hart en het hart bepaald dan ook het tempo. Je kunt ter ondersteuning het prachtige boek van Jack Kornfield lezen of wellicht een van zijn warme wijze blogs lezen (of podcasts beluisteren).

(note: ga niet zelfstandig aan de slag met heftige traumatische gebeurtenissen uit het verleden als je hier geen ervaring mee hebt, in geval van twijfel mag je altijd contact opnemen, dan kijken we samen even of het handig is om zelfstandig te mediteren).

Namasté,

Femke

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.