Vrijdag-mantra-dag: creatieve loopbaancoaching

image-5466

 

Denk jij er weleens over na om van baan te veranderen, voor jezelf te beginnen of je passie te volgen? En denk je dan ook weleens:

  •  ‘ik weet gewoon niet wat ik (precies) wil’
  • ‘dat lukt mij nooit’
  • ‘ik heb niet écht een uniek talent’
  • ‘er zijn al zoveel………’

Wij mensen hebben allemaal één ding gemeen wanneer het op creativiteit aankomt: we hebben een innerlijke criticus.

De innerlijke criticus (of ook wel het ego genoemd)  is die stem die altijd ergens kritiek op heeft, die vindt dat je niet realistisch bent, die vindt dat je niet goed genoeg bent etc etc.

Misschien wacht je op dit moment wel met nieuwe projecten opstarten, omdat je je voelt belemmerd door deze onzekere stem. Dan heb ik goed nieuws voor je: je hoeft niet te wachten tot deze stem weg gaat!

Sterker nog, die stem zal je hoogstwaarschijnlijk, net als ieder mens, de rest van je leven met je mee blijven dragen. Het hoort bij ons menszijn.

Dus wat is nu het verschil tussen mensen die hun creativiteit wél en niet gebruiken?

Erkenning en acceptatie.

NB: acceptatie betekent niet het zelfde als passief worden. Eckhart Tolle gebruikte het voorbeeld van de modder: als je in de modder zit, moet je eerst accepteren dat je erin zit, want als je probeert weg te lopen kom je alleen maar vaster te zitten. Vervolgens vraag je jezelf af: wat zou ik nu kunnen gaan doen om uit de modder te komen?

Acceptatie betekent dus niet: ahhhh, ik zit in de modder en draai me er nog eens drie keer in omdat ik alles accepteer zoals het is (smiley face).

Acceptatie betekent het erkennen dat die stem er gewoon is, dat je hem kunt leren aanschouwen, dat je er aandacht aan kan geven, maar dat jij de stem niet bént. Het is een deel in jou.  (klik hier voor mijn gratis meditaties als je wilt weten hoe je deze methode het beste kunt ontwikkelen).

Dus vandaag de mantra: ik bén creatief.

Pak een groot stuk papier, schrijf in je dagboek of beantwoord de onderstaande creatieve loopbaan coachingvragen op dit blog:

wat zou ik SUPER leuk vinden om te doen, maar doe ik niet omdat ik word tegengehouden door angst?

– wat zou ik SUPER leuk vinden om te doen, maar doe ik niet omdat ik word tegengehouden door twijfel of ‘dit het écht wel is’?

wat zou ik voor kleine stap kunnen nemen om hier meer informatie (én inspiratie) over te vinden? (en als je denkt; ‘ja maar dat kan niet omdat…….’, vraag jezelf dan: wat kan wél?)

De enige manier om er namelijk achter te komen of iets voor je werkt of niet, is door iets te gaan doen.

Ik had bijvoorbeeld het idee om yogaleraar te worden en ook coach zijn leek mij geweldig, maar het is zoveel anders dan ik dacht dat het was.

Sommige dingen zijn veeeeeeel beter dan ik had durven dromen, terwijl andere gebieden weer meer uitdagingen bieden dan ik had verwacht. Nieuwe inzichten en groeimogelijkheden bieden zich daardoor telkens weer aan.

Wanneer ik weleens vastloop (wat de meeste van ons van tijd tot tijd gebeurt) blijf ik mijzelf daarom de vraag stellen: wat kan nu wél? Het richten van je energie op ‘wat kan nu wel’ laat je creativiteit namelijk groeien, je gaat in mogelijkheden denken.

Blijf nieuwsgierig en durf je liefdesflow te vinden.

Liefs,

Femke

Beeld: Canva

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.