Waarom twijfel iets goeds kan zijn

IMG_5056
image-9091

Twijfel wordt vaak gezien als iets wat ons belemmert of verlamt. En wanneer we dit negatieve etiket op twijfel plakken, vertroebelt het onze visie inderdaad. Maar wat als we twijfel nu als natuurlijk onderdeel van ons menszijn zouden kunnen zien? En zouden ontdekken dat twijfel zelfs ook persoonlijke groei kan opleveren?

De stroming Jnana Yoga richt zich zelfs geheel aan twijfel en aarzelen. Volgens deze stroming wijst vertwijfeling juist de weg naar inzicht.

Wanneer we twijfel meer gaan zien als essentieel ingrediënt van vooruitgang, gaan we de relatie, en daardoor ook ons oordeel over twijfel, aanpassen. Twijfel kan zo een uitnodiging zijn voor een veranderingsreis, een aanzoek om een bepaald gebied in je leven opnieuw onder de loep te nemen.

En inderdaad, als ik naar mijzelf kijk, zijn de beste beslissingen die ik ooit genomen heb vaak voortgekomen uit het durven twijfelen en eerlijk onderzoeken.

Wanneer we twijfel niet accepteren als natuurlijk onderdeel van een veranderingsproces, kunnen we daarnaast ook impulsieve of ondoordachte beslissingen maken. Mindfulness en yoga leren je met meer geduld naar dit hele proces te kijken.

Vier inzichten waarom twijfel ook een goede drijfveer kan zijn

 1. Keuzevrijheid: als je durft te twijfelen aan je eigen (verouderde) denkbeelden, gewoonten en strategiën, kan dit je hernieuwde inzichten en daarmee keuzemogelijkheden opleveren
 2. Authenticiteit: je kunt ontdekken of een visie je nog wel dient of überhaupt eigenlijk wel van jou is (en niet van je partner, ouders, de buurman, docent of je baas). Het kan ook zijn dat je eigenlijk de behoefte van de mensen om je heen probeert in te vullen.
 3. Onderzoeken: je kunt vervolgens nagaan of het leven dat je voor jezelf gecreëerd hebt nog wel klopt (je baan, vrije tijd of persoonlijke relaties bijvoorbeeld). Of dat het droombeeld dat je van iets had, wel werkelijk de voldoening geeft die je dacht dat het zou geven?
 4. Levenshouding: wellicht kom je er achter dat WAT je doet nog wel klopt, maar het HOE niet meer (hoe je je tot je baan, vrije tijd of relaties verhoudt)

Geloof niets, het maakt niet uit waar je het gelezen hebt, of wie het gezegd heeft, het maakt niet uit dat ik iets gezegd heb, als het maar met je eigen mening en gezond verstand rijmt.

~De Boeddha~

Kortom: twijfel is nodig voor een onderzoekende levenshouding die je zelfbewustzijn juist kan vergroten.

De basisbehoefte veiligheid

Natuurlijk komt de drang naar het maken van een juiste keuzes vaak voort uit de menselijke behoefte naar veiligheid en zekerheid. We willen een oplossing en het liefst nu!

Het niet weten wat je moet kiezen of doen, geeft nu eenmaal het gevoel van kwetsbaarheid. Maar wanneer je altijd maar blijf bij wat je hebt en weinig nieuwe initiatieven neemt, zal je leven weinig vernieuwend of inspirerend zijn. En andersom is natuurlijk ook waar: als je iets steeds binnen no time de handdoek in de ring gooit, gun je jezelf ook niet de kans om je mogelijkheden te ontdekken.

Hoe zou het zijn om je kwetsbaarheid te leren accepteren zonder dat succes gegarandeerd is?

Mentale programmering

Op deze manier zou je twijfel ook kunnen herkaderen als nieuwsgierigheid. Hierdoor zal het dwangmatige karakater wat twijfel soms met zich mee kan brengen (ik moet een antwoord weten- gedachten), ook afnemen.

De druk gaat van de ketel en er ontstaan ruimte voor onderzoek en creativiteit.

Twijfel is de vader van alle vernieuwing

~ Galileo Galilei ~

Vragen voor zelfonderzoek

Zelfreflectie verhoogt ons zelfbewustzijn en het daagt ons uit om moediger in het leven te staan.

Voor zelfreflectie is echter ook concentratie nodig. Doe daarom eerst deze korte meditatie voor het verbeteren van je focus.

Daarnaast helpen yoga & meditatie je meer comfortabel te zijn met iets dat niet comfortabel voelt. Je leert de lijn te voelen tussen jezelf uitdagen en je grenzen overschrijden.

Beantwoord daarna de volgende vragen.

 1. Door wie laat ik mij beïnvloeden wanneer het gaat om het maken van keuzes?
 2. Wat zou ik kiezen als ik zou weten dat mijn keuze door anderen gesteund zou worden?
 3. Welke beslissing sluit aan bij mijn persoonlijke normen en waarden?
 4. Wat is mijn werkelijke behoefte in het gene waar ik over twijfel? Welke behoefte wordt er wel of niet ingevuld in m’n keuzes?
 5. Wat weegt er zwaarder: de kans om te falen wanneer ik iets anders doe? Of geen nieuwe dingen meer proberen?
 6. Wat zou ik er voor nodig hebben om meer vertrouwen te krijgen in m’n keuze?
 7. Hoe ga ik in het algemeen met gevoelens van kwetsbaarheid om?

Levensenergie (Prana & Chi)

Wanneer je moeilijk keuzes kunt maken kan het zijn dat de galblaas meridiaan uit balans is. Wanneer je bemerkt dat je te veel in je hoofd rondjes aan het draaien bent (en daar verdwaalt), dan kun je een yin yogales doen die gericht is op het opheffen van blokkades in de galblaas merediaan. Dit is bijvoorbeeld een fijne Yin Yoga houding die Ekhart Yoga aanbiedt.

Voor een privéles Yin Yogales kun je hier klikken. En voor m’n groepslessen kun je terecht bij Saktiisha yoga in Den Haag.

Boekentip

Wil je meer lezen over het voelen van kwetsbaarheden terwijl je toch uitdagingen aangaat? Dan is het boek van Brené Brown ‘De kracht van kwetsbaarheid’ een heel mooi beginpunt.

9200000010046942
image-9092
Liefs & Namasté,

Femke

PS: De komende twee weken zal er geen blogpost verschijnen ivm de meivakantie. De eerste volgende post zal dus weer op dinsdag 10 mei verschijnen. Geniet van het mooie lente weer!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.