Wat te doen met eenzaamheid?

JDB_05-21-15_0008bw

Voel jij je weleens eenzaam?

Ik wel.

En dat is natuurlijk ben ik inmiddels achter.

Eenzaamheid is namelijk net als blijheid, angst, boosheid, of verdriet een gevoel dat eenvoudigweg behoort tot het palet van menselijke gevoelens.

Een paar jaar geleden voelde ik me echter niet weleens eenzaam, maar vaak eenzaam. Het was het soort eenzaamheid waarin je je klein voelt, dat schaamte oproept en dat soms zelfs fysiek voelbaar is in je hart.

Het is een beetje zoals sociologe Brené Brown het verwoordt: mensen schamen zich om over schaamte te praten. Zo zijn mensen ook vaak bang om over hun gevoelens van eenzaamheid te praten, omdat het gevoel eenzaamheid gepaard gaat met gevoelens van onwaardigheid en schaamte.

Het is dan ook niet voor niets dat schaamte en eenzaamheid vaak de essentie zijn van verslavingen. Letterlijk vertaald betekend ‘schaamte’ dan ook ‘bedekking’~ iets niet hoeven voelen.

Eenzaamheid is een heel groot onderwerp, waar o.a. in de psychologie en sociologie veel onderzoek naar gedaan is.

Er zijn namelijk vele soorten eenzaamheid die vragen om verschillende remedies. Zo heb je bijvoorbeeld sociale eenzaamheid, emotionele eenzaamheid of situationele eenzaamheid.

Deze post gaat over eenzaamheid die voortkomt uit zelfveroordeling én de remedie hier tegen: zelfaanvaarding.

Deze vorm van eenzaamheid waar ik het hier over heb gaat bijvoorbeeld niet weg als je bij anderen mensen bent. Daarnaast kun je een voordurend onderliggend en drukkend gevoel hebben ‘iets te moeten doen om maar snel van dit gevoel af te komen’.

Dit wordt in het Boeddisme ook wel eens ‘hete eenzaamheid’ genoemd, omdat hij gepaard gaat met een bepaalde vorm van angst, paniek of opgejaagdheid.

Mijn gevoelens van eenzaamheid zijn GIGANTISCH verminderd door mijn dagelijkse yoga beoefening, mindfulness meditatie en bewustzijnsoefeningen. Het heeft mij geleerd anders met mijn gevoelens en gedachtes om te gaan.

Als er één gevoel is dat ik graag zou willen doorgeven is het dit: de ervaring van innerlijke vrijheid.

Wanneer we namelijk continu het gevoel hebben ‘niet te voldoen’ kan deze vorm van zelfafwijzing steeds meer gevoelens van innerlijke leegte en eenzaamheid oproepen.

Vervolgens kan het zijn dat je vanuit deze ‘hete eenzaamheid’ of schaamte van alles gaat doen, om maar niet te voelen wat je eigenlijk voelt.

We zoeken verlichting van eenzaamheid door:

Alles met de onderliggende gedachte: als ik maar hard genoeg xxxxx voel ik me vast beter

Hierdoor ontwikkel je op een gegeven moment een ‘vals zelf’, wat uiteindelijk het gevoel van eenzaamheid alleen maar groter maakt.

Een van de mooiste boeken die er over acceptatie geschreven is, vind ik ‘Het leven liefhebben door acceptatie’ van Tara Brach.

Wat ik zo goed vind aan dit boek is dat het omschrijft hoe zelfaanvaarding een proces is dat een leven lang duurt en zich steeds verdiept. En dat het dus niet gek is als dit niet binnen een jaar lukt.

Het boek lijkt je iedere keer weer opnieuw AHA-momenten op te leveren. Hoe vaak je het ook leest.

Als we ons leven bezien door de bril van ons gevoel van ontroereikendheid, worden we gevangengehouden in een ‘de trance van onwaardigheid’. Wanneer we in deze trance gevangenzitten, zijn we niet in staat de waarheid met betrekking tot onszelf te zien.

Totale acceptatie is de bereidheid onszelf en ons leven te aanvaarden zoals het is.

~ Tara Brach ~ (psychotherapeut & mindfulness meditatielerares)

9200000009953487

Hoe begin je nu precies met het onwaken uit deze trance? Door te leren herkennen wanneer je in deze trance terecht bent gekomen, of dreigt te komen.

De inzicht meditatie van deze week is daarop gericht: Een eerste stap naar vrijheid: herken zelfafwijzing.

Als je ook graag andere gratis meditaties wilt proberen,  klik dan hier.

Wil je samen met vrienden of vriendinnen mediteren? Deel deze gratis meditaties dan met hen.

Heb je vragen over dit proces van acceptatie? Stel ze dan onder aan de post of neem contact met mij op. Ik beantwoord ze graag.

Liefs & Namasté,

 

Femke

Photography: Julia Foeng

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

2 thoughts on “Wat te doen met eenzaamheid?

 • 26 mei 2015 at 19:34
  Permalink

  Mooi geschreven. Over dit onderwerp kan je heel lang praten omdat een aantal facetten meespelen. De maatschappij leert ons dat we moeten presteren, de lat continue hoger leggen. Wij zijn geslaagd als we maar goed presteren, veel geld verdienen. Dat wordt ons met de paplepel ingegoten. Goede cijfers, mooie diplomas… Houden van jezelf, positieve emoties, gezondheid, zuiver in je vel, de schoonheid en liefde om je heen? Hemel en hel. Wat creeeren wij om onzelf heen, welke mensen, welke cultuur? Geef om jezelf, een ander, de schoonheid om je heen, dan is er geen eenzaamheid (denk ik). Ga positief met mensen om, help eens een ander. Wees eens altruistisch. Wees goed voor jezelf en een ander.

  Reply
 • 28 mei 2015 at 20:18
  Permalink

  Hallo Maarten, dank je wel voor het delen van je inzichten en de manieren die je gevonden hebt om met dit thema om te gaan 🙂

  Lieve gr,

  Femke

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.