Zelftrouw

yoga-zelfvertrouwen-Femke-e1364387488487
image-8459

Tijdens een dagelijks rondje centrum kwam ik een oude bekende tegen. We vroegen om en om hoe het ging en keuvelde wat over tijd voor jezelf en werk.

Toen ik iets meer uitbreidde over mijn plannen voor 2016, bemerkte ik een verandering in het gezicht van B. Eigenlijk was het een beetje expressieloos. Dit maakte me onrustig.

Gedachtes als: ‘ze vindt het niets’ en ‘ze vindt het naïef‘ vlogen met 360 km per uur door m’n hoofd. En met weinig overtuiging stamelde ik nog iets over onzekerheden in het leven.

Niet veel later werd ik me op m’n yogamat bewust van m’n gedachten en projecties. Want natuurlijk weet ik helemaal niet wat B dacht en waren deze gedachten gewoon vooral oude angsten van mijn jongere zelf.

Ik denk dat we allemaal wel situaties herkennen waarin we het contact met onszelf wat verliezen en als een angstig kind op zoek gaan naar uiterlijke bevestiging.

Wanneer je regelmatig de tijd neemt om van een afstandje te kijken naar deze oude belemmerende overtuigingen, zie je steeds meer dat je vaak voor anderen aan het denken bent.

Je geeft zo onbewust steeds je kracht weg, door constant bevestiging te zoeken dat wat jij voelt, wenst en denkt het goede is.

Je durft jezelf nog geen toestemming te geven om te voelen wat je werkelijk voelt, maar ongemerkt gooi je steeds een (kinder)lijntje uit naar anderen met de vraag of zij je deze toestemming misschien wel willen geven.

Maar wat als je dichter bij je eigen kern zou kunnen blijven en zo een sterker zelfgevoel zou kunnen ontwikkelen?

Jouw waarheid, die past bij jouw waarden en hartenwensen.

Een vraag die een vriendin van mij regelmatig stelt is: ‘Maar wat is dan DE waarheid’. En die is er natuurlijk niet.

Je eigen bestemming kun je alleen ontdekken als je trouw bent aan jezelf

Marlies Terstegge

En hoe meer je over jezelf ontdekt, hoe meer je de mogelijkheid krijgt een leven en relaties te scheppen die werkelijk bij je passen.

En het vraagt moed om uit de ‘oncomfortabele comfortzone’ te stappen.

Het is altijd veiliger een van de schaapjes uit de kudde te zijn, dan je eigen ongebaande weg te vinden.

Conformeren aan een ander vraagt welliswaar minder energie op de korte termijn, op de langere termijn levert een autonoom leven je meer voldoening op.

Zoals je in de post van vorige week over zelfvertrouwen hebt kunnen lezen, ga je bij gedragsverandering echter vaak eerst even tegen je gevoel in, voordat iets je een prettig gevoel geeft.

Daar ligt de uitdaging.

Wanneer je werkt aan gezonde begrenzing, is het in het begin moeilijk om nee te zeggen, om te zeggen dat je iets gewoon niet wilt en dat dit reden genoeg is.

Als je werkt aan meer zelfvertrouwen, vergt het lef te vragen aan iemand wat zij nou precies bedoelde met die ene opmerking.

En wanneer je hebt ontdekt dat excluciviteit een belangrijke waarde voor je is binnen intieme relaties, is het pijnlijk die leuke date te laten gaan omdat hij zijn opties graag openhoudt.

Het is eng om bij je jezelf te blijven simpelweg omdat dit niet zonder risico is:  je loopt nu immers ook de kans afgewezen te worden of een ander te verliezen.

Zelfsturing daarentegen betekent dat je durft te experimenteren met nieuw gedrag dat past bij wat jij werkelijk belangrijk vindt. Met als grootste beloning: zelftrouw, innerlijke veiligheid en eigenliefde.

Liefde begint met een liefdevolle relatie met jezelf.

Waarden reflectie:

 1. Welke waarden had je vroeger, die je in de loop van de jaren bent kwijt geraakt?
 2. Haal een persoon voor je die je erg bewonderd. Welke waarden heeft deze persoon die jou aanspreken? En terwijl je aan deze persoon en waarden denkt, wat ervaar je dan in je lijf?
 3. Denk terug aan een ingrijpende gebeurtenis in je leven (dit kan zowel positief als negatief zijn). Welk van jouw waarden kwamen in deze situatie tot uiting? Werden deze wel of juist niet serieus genomen? Wat raakte je? Wat was écht belangrijk voor jou in deze situatie?

En nu mijn vraag aan jou: wat betekent zelftrouw voor jou?

Als je graag gratis meditaties wilt proberen voor meer zelfkennis en meer eigenliefde,  klik dan hier.

Wil je samen met vrienden of vriendinnen mediteren? Deel deze gratis meditaties dan met hen.

Liefs & Namasté,

 

Femke

Photography: Eline Benjaminsen

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

2 thoughts on “Zelftrouw

 • 12 januari 2016 at 16:19
  Permalink

  Heel herkenbaar Femkeje zoekt steeds bevestiging dat je het goed doet bij de ander. je wilt erkenning en zooo wat leuk reactie hahaha je voelt je klein worden als dat niet zo is en wordt dan erg onzeker. hihi dus heel herkenbaar in mijn leventje in ieder geval

  Reply
  • 17 januari 2016 at 13:44
   Permalink

   Ja precies Astrid! En dat herkennen is een mooi beginpunt. Vanaf daar kun je dan weer verder onderzoeken wat precies de behoefte is van deze kwetsbaarheid (en daar zelf voor leren zorgen).
   Lieve gr,
   Femke

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.