Zo brengt het hart emoties in evenwicht

Liefdevolle vriendelijkheid
image-9015

 

Stel je iemand voor die heel graag alles over analyseert. Gooi daar nog eens tien schepjes bovenop en je komt zo ergens bij mij terecht. Ik denk dat ik de ‘hoe kunnen we dit oplossen- vraag’ ontdekt heb ha ha. Op heel veel gebieden in m’n leven heeft dit probleemoplossende vermogen mij ergens gebracht, behalve op één plek: omgaan met emoties.

En velen met mij blijkt wel uit de onderzoeken van de grondleggers van de Aandachtgerichte Cognitieve Therapie.

In de blogpost van vandaag leer je liefdevolle vriendelijkheid toe te passen om je emoties in evenwicht te brengen. Als je dit liever graag binnen een persoonlijk coachingtraject doet, klik dan hier.

Grondige probleemanalyse

Dit mindfulness onderzoek laat o.a. zien dat wanneer we te maken krijgen met ongewenste emoties, we deze emoties willen gaan analyseren als ‘probleem casus’, waardoor we juist steeds verder van onszelf af komen te staan.

 • we willen dan precies weten Wat en Waar het nu precies misgaat.
 • we gaan net zolang door met het zoeken van een oorzaak en oplossing van onze emotie, totdat we onszelf compleet vastgedacht hebben.

De uitrusting van de doe-modus

De doe-modus zouden we ook wel de denk- modus kunnen noemen. En we ervaren dan net als miljoenen anderen mensen de verlammende angst die belemmerende gedachten en ideeën teweeg brengen.

De gedachten zijn daarbij vooral gericht op iets dat vermeden moet worden, iets waar je niet wilt eindigen.

 • wat is er nu mis met mij?
 • er moet iets gaan veranderen anders gaat het echt mis
 • waarom lukken mij dingen nou niet gewoon zoals anderen?
 • wat doe ik nu precies verkeerd dat ik me zo voel? 

Onze gedachten voelen wél echt, maar zijn niet waar

Tara Brach

Onze geest wil in situaties waarbij we ons machteloos voelen graag analyseren, dingen veranderen. Het hoofd gaat vergelijken: gevoel A (dat wat we hebben) afzetten tegen gevoel B (het gevoel dat we willen, of het gevoel dat we menen te moeten hebben). Met als eindresultaat: een nog somberder gevoel.

De uitrusting van de zijn-modus

Mindfulness leert de relatie tot je emoties verbeteren. Hoe is jouw relatie met angst, boosheid en schaamte? Kun je ze accepteren als natuurlijk onderdeel van het leven? Of meen je dat er iets mis is met jou of je leven omdat je deze gevoelens ervaart?

Ga je er onbewust vanuit dat het leven alleen maar licht hoort te zijn (yang) en dat alle donkere kanten van het leven er eigenlijk niet horen te zijn (yin)?

Mindfulness oefeningen leren je in te zien dat al deze belemmerende gedachten opkomen wanneer we het gevoel hebben geen controle te hebben over een een bepaalde situatie in ons leven. Op deze manier probeert de doe (of denk)- modus ons te beschermen tegen de pijn die een bepaalde situatie oproept.

Omdat we op deze pijnlijke momenten met ons verstand willen beredeneren wat er nu mis is met ons, is het belangrijk om juist op zulke ongeblikken vriendelijker naar jezelf te gaan kijken. Zo durf je de gevoelens die bepaalde situaties oproepen beter toe te laten.

Terug naar jezelf met liefdevolle vriendelijkheid

Wanneer we onszelf verliezen in onze gedachtewereld, kunnen we pauzeren en ervaren dat we verdwaald zijn in een fantasiewereld.

Een goede manier om met meer vriendelijkheid naar je eigen gevoelens te leren kijken, is het regelmatig herhalen van een liefdevolle aandacht-zin die voor jou precies de kern raakt.

Door het herhalen van deze woorden van liefdevolle vriendelijkheid, zorg je ervoor dat de controle houdende beklemming langzaam wordt verzacht. Wat het ijs van bijvoorbeeld beklemmende angst in de borst of vastzittende schaamte bij de kaken doet smelten.

Liefdevolle vriendelijkheid pauze

Je hart is het centrum, of de manager, van al je emoties. Daarom richten we de liefdevolle aandacht- zinnen vaak rechtstreeks naar het hart.  Je kunt het hartgebied dan vaak letterlijk warmer voelen worden, of stroming voelen rondom dit gebied. De angstige of pijnlijke beklemming kan dan steeds meer loslaten.

Deze oefening werkt net als een spier: hoe vaker je het doet, hoe comfortabeler het contact maken met emoties wordt.

 1. Neem een fijne zithouding aan. Dit kan op je meditatiekussen zijn, maar ook gewoon in je pauze op een bankje in het park of een moment van rust in de bus of trein.
 2. Richt je aandacht op je ademhaling. Voel de ademhaling in je buik, borst en keel bewegen.
 3. Neem waar hoe de ademhaling je al weer meer terugbrengt in de échte wereld, in plaats van een ingebeelde situatie in je hoofd.
 4. Voel hoe je steeds meer van je hoofd, naar je hart zakt met je aandacht.
 5. Zeg dan nu de volgende zinnen tegen jezelf:
  • Dat ik vertrouwen in mijzelf mag hebben
  • Dat ik vriendelijk naar mijzelf mag zijn
  • Dat mijn hart zich mag ontspannen
  • Dat ik thuis mag komen in dit moment

Je kunt de woorden zodanig aanpassen dat ze voor jou precies de ‘emotionele lading’ dekken.

Veel liefs & Namasté,

 

Femke

 

PS: Mocht je graag naar ingesproken meditaties willen luisteren, klik dan hier. 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

4 thoughts on “Zo brengt het hart emoties in evenwicht

 • 14 april 2016 at 11:42
  Permalink

  Dankjewel Femke !! <3

  Reply
 • 17 april 2016 at 14:14
  Permalink

  Dit gaat precies over de situatie waar ik nu in verkeer. Zo herkenbaar en heel fijn om te lezen dat ik niet abnormaal ben 😉
  Dank je wel!

  Reply
  • 17 april 2016 at 15:00
   Permalink

   Goed om te horen. Dat delen van ervaringen is inderdaad ook precies het gene wat ik zo goed vind aan de mindfulness oefenboeken. Deze staan vaak vol met ervaringen en veelgestelde vragen, wat dan inderdaad het gevoel geeft dat je dus niet de enige bent die met deze gedachten en gevoelens rondloopt! 🙂 Lieve gr, Femke

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.