Zo vind je een innerlijke veilige thuishaven

IMG_3997

 

Het was de behoefte naar werkelijke innerlijke veiligheid die mij jaren geleden naar het pad van yoga, meditatie en mindfulness dreef.

Steeds als ik mij angstig, beschaamd of eenzaam voelde, of verlatingsangst ervaarde, probeerde ik onbewust mijn toevlucht te zoeken in hard werken, geen fouten maken (perfectionisme), obsesesief piekeren, mensen pleasen, continu bevestiging zoeken of stappen.

Dit werkte soms. Voor heel even. Maar steeds minder. Tot dat het helemaal niet meer werkte.

Toen sloeg de paniek écht toe; Waar moest ik mijn veiligheid nu zoeken? En hoe werkelijk veilig hadden al die andere toevluchten gevoeld?

De meditatie van deze week gaat over hoe je deze innerlijke veiligheid kunt ontwikkelen~ zodat je een basis ontwikkelt om het leven, en relaties, vanuit vertrouwen aan te gaan.

Als we ongelukkig zijn, als we denken dat niemand van ons houdt of dat we zijn tekortgeschoten, als de dingen anders gaan dan we wensen, kunnen we een toevlucht zoeken in onszelf. Deze plek moeten we in ons ontdekken. Dat is niet gemakkelijk omdat hij op geen enkele landkaart staat.

~ Thich Nhat Hanh ~

Dus hoe ontdek je deze veilige innerlijke plek nu? Voor mij waren dit verschillende elementen: een lichaamsgericht coachingstraject en het regelmatig beoefenen van yoga en meditatie. Maar wat écht de doorslag gaf was het regelmatig leren stilstaan. Of zoals de medewerkers van de Goldie Hawn Foundation het onderwijzen in hun Mind-up programma voor kinderen: ‘brain brakes’.

Wanneer we eenmaal op de automatische pilootstand staan, of ook wel de doe-modus genoemd, zijn we niet bewust. Eerder in een soort trance toestand. De trein dendert en wanneer we dan uitgeteld op de bank of in bed ploffen merken we pas op hoe leeg, eenzaam, ongerust of angstig we ons eigenlijk voelen.

Met daarop dan vaak de volgende golf van angst: ‘Wat nu? Wat moet ik nu met dit gevoel?’ Of liever gezegd, vaker komt de angstige gedachte: ‘Hoe kom ik hier vanaf?’- wat dan de piekermodus of doe-modus in stand houdt.

Het hebben van persoonlijke bewustzijnsroutine maakt niet dat we alleen maar met onze robijnen schoentjes hoeven te klikken om weer terug te keren naar huis, zoals Dorothy in de Tovenaar van Os. Maar het laat ons wel zijn dat we altijd terug naar huis kunnen als we ons leren openstellen voor onze lichamelijke gewaarwordingen.

Dat is het leerproces en op rationeel niveau lastig te begrijpen. Het gaat om het ervaren.

Als je van binnen vrij wilt worden, dan ben jij zelf de specialist. Niemand kan het voor je doen.

~ David Dewulf ~

Dit leren  vraagt om een innerlijke intentie, doorzettingsvermogen en enige mate van structuur. Hoe maak je deze structuur nu zo fijn mogelijk voor jezelf zodat mediteren op een gegeven moment net zo gewoon is als je tanden poetsen?

Oefening 1

Bij het ontwikkelingsproces van deze ‘innerlijke thuishaven’ helpt het vaak al om een persoonlijke oefenruimte te creëeren. Het maakt niet uit hoe groot deze ruimte is. Je kunt deze ruimte bijvoorbeeld inrichten met de volgende zaken:

 • kaarsen in mooie kleuren
 • wierook of geuroliebranders
 • kussens & dekens
 • foto’s
 • bloemen
 • kunstafbeeldingen die jou inspireren
 • spreuken
 • dagboek
 • boeken die voor jou een bijzondere waarden uitdrukken
 • edelstenen
 • producten voor verzorgingsrituelen

Deze eigen plek zal dan kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van gevoelens van innerlijke identiteit & veiligheid.

IMG_3746

Oefening 2

De begeleide meditatie van deze week gaat over het het vinden van een innerlijke veilige haven. Wanneer we ons angstig of ongerust voelen wordt het zogehete ‘vecht-vlucht- of bevries’ mechanisme in ons lichaam geactiveerd. Stresshormonen worden dan in veelvoud aangemaakt. Deze meditatie heeft de intentie je weer terug te brengen in de zijn-modus, zodat de balans tussen het sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel weer hersteld kan worden. *

Ben je geïnteresseerd in andere gratis meditaties?

Klik dan hier.

Dan wil ik jullie verder een fijn Pasen toewensen. De eerst volgende nieuwsbrief met meditatie zal na de Paasvakantie op dinsdag 14 april verstuurd worden.

Wil je graag samen met vrienden mediteren? Deel deze gratis meditaties dan met hen.

 

Veel liefs & Namasté,

Femke

*Wanneer je merkt dat je angstklachten (of verlatingsangst) te sterk of overweldigend zijn, moedig ik je aan naar je huisarts te gaan en er over te gaan praten. Uit eigen ervaring weet ik hoe hoog die drempel kan zijn, maar het zal je helpen verder te komen. Mindfulness & yoga kunnen een prachtig onderdeel vormen van een behandeling voor angstklachten. Wanneer je arts geen kennis heeft van Mindfulness, verwijs hem/haar dan naar de wetenschappelijke artikelen van hoogleraar geneeskunde Jon Kabat Zinn.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

3 thoughts on “Zo vind je een innerlijke veilige thuishaven

 • 31 maart 2015 at 11:11
  Permalink

  Ik was net via YouTube een begeleide meditatie aan t zoeken toen die van jou binnen kwam…:)
  Namaste X

  Reply
  • 31 maart 2015 at 11:30
   Permalink

   Telepathie…. ha ha. Zo grappig dit, ik krijg deze berichtjes best vaak: ‘was net jouw meditatie aan het doen en toen reageerde je op mijn opmerking op FB o.i.d.’. Leuk! Liefs & Namasté,
   Femke

   Reply
 • 5 augustus 2018 at 22:40
  Permalink

  Super dank je wel voor deze “veilige” meditatie. Voor mij is ie precies goed!!

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.