Zoek jij erkenning bij mensen die je dit niet kunnen geven?

image-5871

 

Een tijdje geleden kreeg ik een email van een van mijn bloglezers. Ze zei veel van zichzelf te herkennen in het blog over ineffectieve afhankelijkheids gevoelens binnen relaties, maar dat ze niet wist hoe ze dit nu moest veranderen.

Dit is niet de eerste lezer die dit aan mij vraagt. Klinkt het jou ook bekend?

Je begint op een gegeven door te krijgen dat je steeds innige relaties (liefdesrelaties, vriendschappen of familiebanden) vormt die niet (meer) bij je passen of soms zelfs uitermate ongezond voor je zijn en toch kun je deze niet loslaten. Dus hoe ga je dit nu precies omvormen?

Wanneer je gewend bent bevestiging te zoeken in relaties waar je deze niet kan vinden, of heel erg je best te gaan doen voor iemand die dat op z’n minst heel wat minder voor jou doet, is dat waarschijnlijk niet een patroon dat gisteren ontstaan is.

Zo’n patroon heeft zich door de jaren heen organisch gevormd en het zal dan ook even tijd nodig hebben om te veranderen.

Wellicht stemt het je ook wel somber, of frustreert het je zelfs, dat je WEET dat je dit doet, maar dat het op een bepaalde manier maar niet lukt om het te veranderen. Hierdoor kan weer een bepaalde afkeer naar jezelf ontstaan in de vorm van constante zelfkritiek of juist kritiek op de ander.

Je gaat er dan over malen en piekeren en om het beestje maar bij het naampje te noemen: het kan zelfs obsessief voelen. Hierdoor verlies je steeds meer het contact met jezelf: ‘Wie ben ik nou, wat wil ik nou en wat voel ik nou eigenlijk?’

Het omvormen van een patroon verloopt altijd in 3 stappen:

1. bewustwording

2. acceptatie

3. transformatie

Probeer deze 1e stap uit om weer terug te komen bij jezelf.

Neem korte pauzes waarin je mediteert zodat je even letterlijk afstand kan nemen van het iets of iemand waar je op dat moment een te sterke binding mee ervaart. De meditatie van deze week is speciaal voor het leren loslaten als je alles in de hand probeert te houden.

Op den duur kun je je dan steeds meer losmaken zodat je jezelf, mensen en situaties om je heen kan laten zijn wat ze zijn. Daarnaast stop je op een gegeven moment ook met het weggeven van jouw energie aan dingen die niet te veranderen zijn en ontstaat er ruimte voor rust. Je zult nieuwe relaties aantrekken waarin ruimte is voor de gevoelens van jullie allebei, of de relatie transformeert doordat jij je houding verandert.

Het is waar dat het moed kost om de dingen te gaan zien zoals ze zijn en niet zoals we willen dat ze zijn. Maar je zult ontdekken dat het niet aangaan van de waarheid op de lange termijn veel zwaarder is.

En uiteindelijk zullen die acties dan ook écht volgen die leiden tot meer geluk voor jou. En alles wat je maar vaak genoeg doet wordt vanzelf weer een nieuw patroon.

Mediteer je mee?

Wil je samen met andere vrienden mediteren? Deel de gratis meditaties dan met je vrienden.

Liefs & Namasté,

Femke

Follow my blog with Bloglovin

Beeld: Canva

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.