Zoeken wat bij je past én mindful zijn, kan dat?

FEZ_7088

 

Een van mijn absolute lievelingsfilms is PS I love you.

In een van de scènes zegt Holly (de vrouw) tegen Gerry (de man): ‘What if this is it, Gerry? What if this is all there is to our life? You have to have a plan!’

Waarop Gerry zegt: ‘What do you want Holly? Life HAS already started. I know what I want and I’m holding it in my hands’.

Gerry is de vrolijke levensgenietende Ier en Holly is de zoekende ziel die baan na baan afspeurt naar dat wat ze nou eigenlijk écht wil in het leven (waar ik elementen van mijzelf dan wel weer in herken).

Huh? Waar jij jezelf in herkent? Je had het toch helemaal gevonden?, denk je nu misschien.

Ja, dat is ook zo, maar er ontstaan altijd nieuwe plannen en doelen, omdat de wereld om ons heen ook constant in beweging is. En dat is nu precies waar ik het in dit blog over wil hebben.

Betekent bewust in het leven staan dat er niets meer te onderzoeken valt, dat je geen (nieuwe) doelen meer hebt of dromen wilt verwezenlijken?

Houdt mindfulness in dat je als een groot blij ei door het leven stuitert en dat je bij elke uitdaging die zich voordoet denkt ‘oh, wat mooi, kijk eens hoe dat natuurlijke proces verloopt’ en dat je je daar dan volledig doelloos (en frustratieloos) in berust?

Uh nee. Bij mij in elk geval niet ha ha.

Dus wat wordt er nou precies anders als je doelen wilt behalen én regelmatig mindfulness meditatie beoefent?

Je wordt rustiger, geduldiger en helderder. Je voorkomt als het ware dat je volledig overgenomen wordt door de doe-modus.

Nu klinkt dit misschien niet groots en meeslepend. Maar wat denk je van het volgende?

Geduld is het zaad van doorzettingsvermogen en langere termijn planning. Door geduld kun je jouw tijd, energie en focus voor langere tijd investeren en écht gaan voor wat je wilt bereiken. 

Dafne Schippers is de baarmoeder ook niet komen uitrennen om maar een voorbeeld te noemen.

Als je wilt uitzoeken wat je wilt, als je toe bent aan verdere ontwikkeling of groei, is geduld een van de sleutel ingrediënten.

Wat voor verhaal je ook leest, of het nu een film is als PS I love you, of een ouderwets sprookje als Sneeuwwitje, de hoofdpersoon gaat altijd op onderzoek uit om een bepaald doel te bereiken of probleem op te lossen.

Hij of zij vliegt niet van ‘ik heb een idee en toen werd ik wakker en was alles opgelost en kwam er een olifant met een lange snuit en die blies het verhaaltje uit’.

Nee, er zijn altijd draken te berijden, moralen om voor te vechten en innerlijke en uiterlijke obstakels te overwinnen.

Wanneer je geduldiger bent, houdt dat niet in dat je nooit meer tegen frustratie aanloopt tijdens je zoektocht of dat je altijd precies weet waar je naar op weg bent (I wish).

Meer geduld hebben met jezelf (en ach vooruit, dan toch dat proces) betekent bijvoorbeeld dat je stopt met:

  • het spelen van paniekvoetbal door de eerste beste oplossing aan te grijpen uit angst dat er niets beters komt (de vluchtreactie)
  • jezelf te dwingen dat je iets nu wel ‘zou moeten weten of moeten kunnen’ (vechtreactie)
  • stilstaan of besluitenloos worden uit angst niet te weten wat je moet doen (de bevriesreactie)

Geduld maakt een zoektocht zoveel aangenamer en mogelijk zelfs leuk. Je leert jouw persoonlijke zoektocht te waarderen, overwinningen te vieren en je fouten te zien als bruikbaar onderzoeksmateriaal. 

De meditatie van deze week kun je doen wanneer je merkt dat de doe-modus de overhand krijgt tijdens het zoeken wat bij je past. Zo kun je wat meer aarden in het hier & nu en dichterbij je gevoel blijven.

Gevoel is uiteindelijk dé richtingaanwijzer naar dat wat jou werkelijk gelukkig maakt.

Daarna heb ik een vraag aan jou: Hoe zie jij dat? Hoe ga jij om met doelstellingen en de strubbelingen die deze met zich mee kunnen brengen?

Als je graag andere gratis meditaties wilt proberen,  klik dan hier.

Wil je samen met vrienden of vriendinnen mediteren? Voel je dan vrij deze gratis meditaties met hen te delen.

Wil je kijken wat een persoonlijk coachingtraject jou kan brengen? Neem dan hier contact met mij op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Liefs & Namasté,

 

Femke

 

Photography: Julia Foeng & Glenn van Diest

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest

One thought on “Zoeken wat bij je past én mindful zijn, kan dat?

  • 17 september 2015 at 11:21
    Permalink

    ik zal er zeker lering uit trekken. En verder hoop ik vrijblijvend informatie van U te mogen krijgen.

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.