Hoe vaak heb jij het gevoel simpelweg niet genoeg energie te hebben om de dag door te komen? Of dat je, na het uitvoeren van een paar kleine taken, al het gevoel hebt dat je een marathon hebt gelopen? Misschien heb ik iets dat een gamechanger voor je kan zijn: de lepeltheorie bij aanhoudende klachten. Eerlijk is eerlijk, ik vond deze lepeltheorie aanvankelijk nogal kinderachtig klinken. En het riep dus ook wel wat weerstand op. Maar doordat we binnen ACT juist oefenen met het doen van vreemde en onwennige dingen, ben ik het toch vaker gaan toepassen. Conclusie: de lepeltheorie heeft mij zeker in het begin meer bewust gemaakt is het visualiseren van mijn grenzen.
Wat is de lepeltheorie?
De lepeltheorie is een metafoor, bedacht door Christine Miserandino, om de energiebeperkingen van mensen met chronische ziektes of aanhoudende klachten uit te leggen. Stel je voor dat je elke dag start met een beperkt aantal lepels. Elke activiteit, hoe klein ook, kost je een lepel. Opstaan? Dat is een lepel. Douchen? Nog een lepel. En voordat je het weet, zijn je lepels op en is de dag nog lang niet voorbij.
Waarom is de lepeltheorie bij aanhoudende klachten belangrijk?
Voor mensen zonder aanhoudende klachten klinkt dit misschien als een vreemd concept. “Kun je niet gewoon ‘meer lepels krijgen’?” Nee, helaas, zo werkt het niet. Wanneer jij je energiereserves duurzaam aan het opbouwen bent, wil je natuurlijk ook bewust omgaan met je dagelijkse activiteiten. Op het moment heb je waarschijnlijk nog een beperkte energievoorraad en wil je je dagelijkse activiteiten zorgvuldig kiezen. De lepel theorie biedt daarnaast ook een handige manier om de onzichtbare grenzen van energie te communiceren aan anderen, daar zo meer over.
Hoe kan de lepeltheorie je helpen?
1. Begrip en acceptatie
Het eerste voordeel is begrip en acceptatie. Door je energievoorraden te visualiseren als lepels, wordt het makkelijker om te accepteren dat je grenzen hebt. En dat dat oké is. Het is een eerste stap naar beter zelfmanagement.
2. Communicatie
Heb je moeite om aan vrienden of familie uit te leggen waarom je niet kunt deelnemen aan elke activiteit? De lepeltheorie kan een brug slaan. Het biedt een eenvoudige, maar krachtige metafoor om je situatie uit te leggen. Dit klinkt misschien een beetje afgemeten, maar in mijn ervaring kan je dit ook met wat humor doen. Toen ik dit uitlegde aan een vriendin van mij, is sindsdien de uitspraak ‘sorry, maar mijn activiteitenpunten zijn op’ bijzonder populair geworden.
3. Planning en prioritering
Als je weet dat je maar een X aantal lepels per dag hebt, word je gedwongen om na te denken over hoe je die wilt besteden. Dit kan leiden tot betere planning en prioritering van taken en activiteiten.
Hoe implementeer je de lepeltheorie bij aanhoudende klachten?
1. Bepaal je dagelijkse lepel aantal
Dit is heel persoonlijk. Sommige dagen heb je misschien meer lepels dan andere dagen. Start door een week lang bij te houden hoeveel ‘lepels’ elke activiteit je kost en hoe je je aan het einde van de dag voelt. Voor mij persoonlijk werkt dat meer als het simpelweg visueel maken van hoeveel energie een bepaalde activiteit mij eigenlijk kost. Maar misschien vind jij het wel fijn om dat wat preciezer bij te houden in een schriftje.
2. Maak bewuste keuzes
Nu je een idee hebt van je lepel aantal, kun je bewuster keuzes maken. Misschien betekent dit dat je sommige taken moet verschuiven of doseren.
3. Communiceer met je omgeving
Gebruik de lepeltheorie om met vrienden, familie en collega’s te praten over je energiebeperkingen. Het kan helpen om misverstanden te voorkomen en meer steun te krijgen. Je creëert een vorm van verwachtingsmanagement wat vaak voor alle partijen duidelijkheid schept. Ook kan het fijn zijn mensen in je naaste omgeving dit blog te laten lezen over aanhoudende lichamelijke klachten.
Veelgestelde vragen
Kan de lepel theorie ook nuttig zijn voor mensen zonder ALK?
Absoluut! Hoewel het oorspronkelijk bedoeld is voor mensen met chronische aandoeningen, kan iedereen baat hebben bij bewust energiemanagement. Dus wie weet worden de mensen in jouw omgeving ook wel door jou geïnspireerd op deze manier!
Wat als ik op een dag mijn lepels te snel gebruik?
We hebben allemaal wel eens dagen dat we onze ‘lepels’ te snel doorheen jagen. Het is belangrijk om jezelf dan niet te hard te veroordelen. Rust uit en probeer de volgende dag opnieuw te beginnen.
Kortom
De lepel theorie is meer dan alleen een metafoor; het is een hulpmiddel dat je kan helpen om je energie beter te beheren en je kwaliteit van leven te verbeteren. Door je bewust te worden van hoe je je lepels besteedt, kun je meer controle krijgen over je dag en je welzijn.
En onthoud, op sommige dagen is het oké als je enige prestatie is dat je hebt ademgehaald. Lepels of niet, we doen allemaal ons best. En dat is meer dan genoeg.
Heb je ervaring met de lepel theorie of heb je andere strategieën die je helpen om te gaan met aanhoudende klachten? Deel ze in de reacties hieronder! Laten we van elkaar leren en elkaar ondersteunen!